Ronjenje na dah

Mirela Kardašević osvojila tri medalje na SP-u i postavila novi svjetski rekord

Portal Novi list, Hina

Mirela Kardašević

Mirela Kardašević



Hrvatska reprezentativka u ronjenju na dah Mirela Kardašević osvojila je tri medalje i postavila novi svjetski rekord na CMAS Svjetskom prvenstvu u bazenu kojem je domaćin bio Beograd od 4. do 10. srpnja.


Na natjecanju na kojem je sudjelovalo preko 150 sportaša iz više od 40 zemalja Mirela Kardašević je postala najuspješnijom sportašicom, osvojivši zlatnu medalju u dinamici s monoperajom postavivši i novi svjetski rekord (282 metra) te srebrne medalje u dinamici s bifin perajama (260 metara) i u dinamici bez peraja (209 metara).


“Vrlo sam zadovoljna rezultatima, jer su sva tri moji najbolji rezultati do sada.




Nadala sam se možda malo boljem rezultatu u prve dvije discipline, no s obzirom da se nisam dvije godine natjecala na Svjetskom prvenstvu, moram biti skromna i zahvalna na ovom što sam uspjela postići, pogotovo zadnji dan kada je stres bio najveći i samu sebe sam iznenadila ovim rekordom”, istaknula je Mirela Kardašević.


Osvrnula se 37-godišnja Zagrepčanka i na okolnosti izvan bazena koje su utjecale na nju.


“Uz sve poteškoće i stres koje smo prolazili moji kolege i ja zadnja dva-tri mjeseca zbog suspenzije, postići ove rezultate je velika stvar i pokazuje još jednom da je Hrvatska među najjačim zemljama svijeta u ronjenju na dah.


Sve to dugujemo našem treneru Ivanu Drvišu, koji nas je uspio održati motiviranima unatoč brojnim preprekama i zahvaljujući njemu ponovno smo ostvarili vrhunske rezultate.”


Podsjetimo, Mirela Kardašević i još devet vrhunskih sportaša i trenera nedavno su suspendirani od strane Hrvatskog ronilačkog saveza.


Ova odluka je izazvala kontroverze u sportskoj zajednici, a Inicijativa Apnea S.O.S. 2021, koju čine hrvatski reprezentativci i treneri ronilačkih sportova, javno je izrazila nezadovoljstvo zbog tog poteza saveza.


Na Svjetskom prvenstvu u Beogradu nastupili su i Vanja Peleš, koji je osvojio srebrnu medalju u dinamici bez peraja (216 metara), te Goran Čolak, koji je osvojio srebrnu medalju u dinamici s monoperajom (285 metara).


Postignutim rezultatima hrvatski predstavnici kvalificirali su se za Svjetske igre u Kini iduće godine. Svjetske igre će biti održane od 7. do 17. kolovoza 2025. u Chengduu, a po prvi put će uključivati ronjenje na dah kao dio sportskog programa. Natjecanja će biti pod pokroviteljstvom CMAS-a, krovne svjetske federacije za sportsko ronjenje.