Rene Sain

Libero hrvatske odbojkaške reprezentacije pronašao novi angažman: “To je najveći klub u mojoj karijeri”

Ivica Cerovac

Rene Šain

Rene Šain

Cannes je najtrofejniji klub u povijesti francuske ženske odbojke



PULA Porečanka Rene Sain, libero ženske odbojkaške reprezentacije Hrvatske, ima novi klub. Nakon matičnog Poreča, češkog Olomouca, njemačkog Suhl Lotto Thüringena i rumunjske Stiinte Bacau, 23-godišnja Sain u sljedećoj će sezoni braniti boje Cannesa. Riječ je o najtrofejnijem klubu u povijesti francuske ženske odbojke, koji je u posljednjih 25 godina osvojio 21 naslov prvaka i jednom manje otišao do kraja u nacionalnom kupu, a usto se u dva navrata, 2002. i 2003. godine, popeo na europski tron.


Sasvim nova ekipa


– Prošle godine, kad je situacija bila »normalna«, novi klub sam pronašla tek krajem srpnja i nisam imala pojma kako će to sada izgledati nakon ove pandemije. Usto, igram na poziciji libera gdje je velika konkurencija, a samo jedno mjesto u ekipi te pritom dolazim iz zemlje u kojoj se ne igra vrhunska odbojka, pa mi je samim time puno teže pronaći klub. Treba se mnogo toga posložiti, a meni se to dogodilo i normalno da sam iznimno zadovoljna činjenicom što sam već potpisala ugovor za narednu sezonu, i to za jedan ovakav klub, rekla je Rene Sain, priznavši da već osjeća pozitivnu nervozu pred onim što će je dočekati u Francuskoj. – Nju osjećam uvijek, od prvog dana kad sam počela trenirati odbojku i na tom se planu kod mene neće ništa promijeniti s godinama, iskustvom i utakmicama. Kad mi je moj agent s kim se dogovorio, samo sam rekla »O, moj Bože«, jer je Cannes definitivno najveći klub od svih u kojima sam dosad bila i čast mi je što ću igrati za njega.


Cannes je 2015. godine osvojio svoj 18. uzastopni naslov prvaka Francuske, potom tri godine nije bio na tronu na kojeg se vratio lani, ali taj naslov nije uspio obraniti ove sezone.




Za Cannes igra Ana Starčević, koja je prošlu sezonu poput mene bila u Rumunjskoj, da bi onda u zimskoj stanci preselila u Francusku – kaže Sain.


– U trenutku kad je sezona prekinuta, zauzimali su petu poziciju na ljestvici i taj je poredak proglašen službenim te ako se nešto ne promijeni, ove godine nećemo igrati niti jedan europski kup, u kojima Cannes stalno nastupa, istaknula je Sain. – Osobno, to kod mene ne mijenja ništa te u Francuskoj očekujem daljnji igrački napredak. Sebe smatram mladom odbojkašicom ispred koje je još puno vremena, jer vrhunski liberi imaju 30-ak godina i na Cannes gledam kao na novu stepenicu u mojoj karijeri. Što se tiče ciljeva, oni su uvijek isti kod dolaska u novi klub, a to je da dam sve od sebe i dokažem se na terenu. Drugim riječima, želja mi je odigrati najbolje što mogu i pritom se nadati kako bi to moglo pomoći klubu u osvajanju nekog trofeja.


U Cannes je 2016. godine iz Poreča stigla tehničarka Vedrana Jakšetić, koja je nakon tri sezone preselila u Nancy pa bivše suigračice neće opet braniti boje istog kluba. No, Sain neće biti jedina Hrvatica u svlačionici.


– Za Cannes igra Ana Starčević, koja je prošlu sezonu poput mene bila u Rumunjskoj, da bi onda u zimskoj stanci preselila u Francusku. Za novu sezonu odlučili su u potpunosti promijeniti ekipu te su zasad, uz mene, doveli tri-četiri Francuskinje, jednu Amerikanku i jednu Mađaricu, a ostali su tek jedna mlađa igračica i Starčević. Drago mi je zbog toga, jer uvijek je lakše kad te u novoj sredini dočeka netko koga poznaješ i tko priča tvoj jezik, nije dvojila Sain, koja s jezicima stvarno ne bi trebala imati previše problema. – U dvije sezone što sam tamo igrala naučila sam češki, potom sam solidno ovladala njemačkim, a i u Rumunjskoj sam nakon nekog vremena sve razumjela. Kako pričam engleski i talijanski, a razumijem i španjolski, vjerujem da ću brzo pohvatati i francuski jezik.


Uživanje u odmoru


Mlada Porečanka vjeruje da joj i hvatanje zahtjeva novog trenera neće biti preveliki problem. Posljednje tri sezone na klupi Cannesa sjedio je talijanski trener Riccardo Marchesi, a Sain će dočekati novi trener, također Talijan.


– Zove se Filippo Schiavo i posljednje dvije sezone vodio je talijanskog prvoligaša Lardini Filottrano. Čim je preuzeo Cannes želio se čuti sa svim igračicama, pa sam tako i ja s njim malo popričala preko telefona. Bilo je to više kao neko upoznavanje u kojem mi je najavio da će pripreme za novu sezonu trajati šest-sedam tjedana i da bi trebale započeti negdje u kolovozu, ovisno o tome kad će krenuti prvenstvo. Za očekivati je da ćemo se uskoro opet ćuti kad u klub dođe novi kondicijski trener, koji će nam dati neki program po kojem ćemo individualno raditi, otkrila nam je Sain. – Želja mi je doći u Francusku barem donekle spremna, pa sam već počela s treninzima. Trčim, odem malo do dvorane, igrala sam već i odbojku na pijesku, ali sve je to onako laganini. Ne sjećam se kad sam imala priliku ovoliko dugo biti doma, pa zasad još uvijek prvenstveno uživam u odmoru.