Šesti finale zaredom

Kuglačice Mlake velikim preokretom stigle do petog naslova osvajačica Svjetskog kupa

Zlatko Horvat

Foto KK Mlaka

Foto KK Mlaka

Nakon prvih triju partija, Mlaka je bila u zaostatku za 56 čunjeva i Milana Pavlic, Paula Polanščak i Brigitte Strelec trebale su pravi podvig za obranu titule



ZALAEGERSZEG  Kuglačice Mlake peti su put u nizu osvojile Svjetski kup! Nastavljena je dominacija Tigrica u elitnom klupskom natjecanju, ali češki sastav Slovan Rosice opasno je prijetio svrgnuti Riječanke s trona. Mlaka je na kraju slavila nakon što je bila u izgubljenoj situaciji, s dva boda za ukupni zbroj čunjeva, u kojem je od Čehinja bila bolja, nakon 480 ispaljenih kugli, za pet srušenih drva! Ono što je Tigricama na kraju donijelo trijumf bilo je briljantno »čišćenje« 19-godišnje Paule Polanšćak u posljednjih 15 kugli, koja je srušila 62 čunja, što je bilo na tragu Iren Nemes (63) u setu prvih triju igračica. Milana Pavlic je posljednja tri seta odigrala sjajno. Sve to je minus Mlake pretvorilo u plus…


– Treba poznavati Mlaku, to je zaguljena ekipa koju se nikad, doslovno nikad, ne smije otpisati. To je specifičan DNK. Nismo prvi put ovako nešto okrenuli. I kada izgleda nemoguće, za nas je sve moguće – kaže Tonči Mikac, trener Mlake.


»We are the champions« legendarnog Queena orilo se kuglanom dok su Mikac i sve igračice primale medalje. Malo prije 14 sati pehar se našao u rukama Mikca i Milane Pavlic uz čuveni uzvik Tigrica:




– Samo jako!


Lijepa naša


»Lijepa naša« još je jednom odsvirana u čast Mlake, kojoj je to sedmi europski trofej. Dvaput su još bile pobjednice Lige prvaka…


– Milana Pavlic je odigrala maestralno, izdržala je nalet suparnice. Paola Polanšćak je odigrala kako može, dok je Brigitte Strelec igrala kada je trebalo. Taj bod nam nije ni trebao, ali odigrala je dobro. U Otočcu su prije nekoliko godina povele 3:0, imale sto čunjeva prednosti i isto tako izgubile. Na isti način. Stizali smo ih i stizali, prestigli u posljednja tri hica – dodaje Mikac.


Čehinje su dobile dva od prva tri susreta. Valentina Gal i Venesa Bogdanović, koje obično donose bodove, ostale su kratke. Gal je odigrala ispod svoje reprezentativne razine, dok je jedan sjajan set bio nedovoljan za Bogdanović jer je njezina suparnica ukupno srušila 614 čunjeva. Tigrice je u igri ostavila Iren Nemes, Mađarica je tijesno izgubila prva dva seta, za dva i šest čunjeva, ali tada je krenuo preokret i ukupna pobjeda s 31 čunjem razlike, što je smanjilo ukupni minus. Naime, nakon prvih triju partija Mlaka je bila u zaostatku za 56 čunjeva i Milana Pavlic, Paula Polanščak i Brigitte Strelec trebale su podvig za obranu titule. Zaostatak se povećao nakon prve runde u pune za još 30 čunjeva i Riječanke su se trebale izvući iz ponora, pogotovo što Čehinje (još) nisu pokazivale znakove popuštanja.


Najdraži trofej


Milana Pavlic i Paula Polanščak uspjele su preokrenuti rezultat u drugom i trećem setu, Brigitte Strelec odigrala je sjajan treći set, nedovoljan za ukupni uspjeh, ali minus Tigrica smanjen je na 23 čunja uoči posljednjeg seta…


Mlaka je ove godine u polufinalu Lige prvaka pobijedila Slovan Rosice 8:0 i Čehinje su silno bile željne uzvrata. No, Milana Pavlic je dobila posljednji set za čunj, Paola Polanšćak je briljirala (165), a Brigite Strelec je izgubila za dva čunja, ali slavlje je počelo s posljednjima trima hicima Milane Pavlic, koja je imala otvorenu situaciju, svoj bod i još dva na ukupni zbroj dok je na tribinama već počelo slavlje. Peto za Tigrice.


– Najdraža kruna? Ova je bila gusta, kao i ona u Otočcu. U Münchenu smo postigli rekord svih rekorda, 3.826, što od ženskih sastava nitko nije napravio, a vjerojatno nikad ni neće. Možda je prva titula najdraža, Ludwigshafen, dobili smo Bamberg na njihovu terenu sto čunjeva razlike. Tada su svi shvatili da možemo što zaželimo, samo treba »rudariti«. Možda smo dosadni svima, ali takav je život. Mi jednostavno radimo ono što mislimo da treba raditi za trofeje – zaključio je Mikac.


Mlaka – Slovan Rosice 5:3

 


Finale Svjetskog kupa kuglačica: Mlaka – Slovan Rosice 5:3 (10,5:13,5, 3.460:3.455).


Rezultati: Gal – Straufova 0:1 (1:3, 541:597), Bogdanović – Binova 0:1 (1:3, 583:614), Nemes – Kunova 1:0 (2:2, 586:555), Pavlic – Kantnerova 1:0 (3:1, 593:588), Polanšćak – Koutnikova 1:0 (2,5:1,5, 592:552), Strelec – Vaverkova 0:1 (1:3, 565:549).