Superliga kuglačica

Kuglačice Mlake i Rijeke igraju veliki derbi Superlige, Tigrice bi mogle pasti s trona

Zlatko Horvat

Matea Juričić (Rijeka)/Foto M. ĐEKIĆ

Matea Juričić (Rijeka)/Foto M. ĐEKIĆ

Konačno neće biti nadmoć Mlake, već napeta utakmica, kakvu gledatelji žele - zaključila je Matea Juričić



RIJEKA   Kuglana Mlaka bit će poprište velikog riječkog derbija, u trećem kolu Superlige (13 sati) kuglačice Mlake dočekuju Rijeku. Za oba sastava kuglana Mlaka domaći je teren, nema nepoznanica, a ulog je golem. Domaće Tigrice osvojile su sedam posljednjih titula prvakinja, ukupno imaju deset prvenstvenih trofeja, dok se Rijeka želi vratiti na stare staze uspjeha. Rijeka je osvojila šest titula prvaka, ali posljednju 2002. godine.


– Bit će jako teško i borbeno, ali takve nam utakmice trebaju – kaže Valentina Gal, reprezentativka Mlake. – Prednost Rijeke je što one treniraju na Mlaci, to je njihova kuglana. No, više puta smo dokazale da smo kvalitetne i da sve možemo. Ako gledamo prošlu sezonu, izgubile smo od njih posljednje dvije utakmice. To nam je sad u mislima i vjerujem da ništa nećemo prepustiti slučaju, nego idemo u utakmicu s bistrim glavama, stat ćemo na stazu i boriti se do posljednje kugle.


Tigrice imaju širinu, ali još se nekako traže.




– Početak je sezone, koji nama više koristi kao priprema za Svjetski kup idućeg mjeseca No, ide to polako na bolje. Ima i promjena u sastavu jer se od nas očekuju svi trofeji. Trener Tonči Mikac pozvao je 19-godišnju Paulu Polanšćak, koja je stvarno dobra i željna pobjeda. Veliko je pojačanje, kao i Slovenka Brigitte Strelec. Nadam se da će doći i gledatelji da to izgleda kao pravi derbi.


Matea Juričić je suigračica Valentine Gal u reprezentaciji, ali danas mogu zaigrati jedna protiv druge. Riječanke su lani osvojile Kup Hrvatske, što je prvi klupski trofej poslije 22 godine. Dovođenje Marijane Liović znak je da Rijeka želi svrgnuti Mlaku s trona.


– Želimo osvojiti prvenstvo – ne krije Matea Juričić. – Prije 12-13 godina došlo je do smjene generacija, mi smo tu krenule od nule kao mlade cure. U posljednjih pet godina igramo u istom sastavu. Svakodnevan rad se isplatio. Radile smo, osvojile Kup. Na kraju sezone smo podvukli crtu i došli do saznanja da nam za dodatni iskorak nedostaje jedna igračica, malo iskustva. S obzirom na to da je Marijana u Rijeci, tu se udala, odlučila je doći. Uklopila se, ima dobre rezultate. Zadovoljni smo s prva dva kola, na prosjeku smo od 600 čunjeva. Ekipa dobro diše.


Derbi može odlučiti jedna kugla, trenutak inspiracije. I jedna i druga ekipa imaju svoje adute.


– Derbi možda neće pokazati ono najbolje zbog pritiska. Nekad nije bilo pritiska na Mlaku, to je neka promjena u odnosu na ranije. Mi smo dobili posljednja dva međusobna susreta, a sada ćemo vidjeti kako će to završiti. Očekujem tešku utakmicu. Bit će to najpraćenija utakmica u Hrvatskoj. Nije to utakmica za prvaka, ali na kraju može odlučivati. Konačno neće biti nadmoć Mlake, već napeta utakmica, kakvu gledatelji žele – zaključila je Matea Juričić.