Antonio Franko

Kraljevički paratriatlonac nastupit će na POI: “Nadam se medalji, u Parizu ćete vidjeti najbolju verziju mene”

Katarina Blažević

Antonio Franko/N. BLAGOJEVIĆ

Antonio Franko/N. BLAGOJEVIĆ

Osjećam se super. Brže plivam i trčim, nikada nisam imao takve brojke. S pravom se mogu nadati medalji, još sam spremniji nego na Svjetskom prvenstvu - kaže Franko



RIJEKA  Spušten je zastor na Olimpijske igre u Parizu, ali francuska se prijestolnica još neko vrijeme neće oprostiti od velikih sportskih događaja. Paraolimpijske igre počinju 28. kolovoza, na njima će nastupiti 22 hrvatskih paraolimpijaca u šest sportova, a ukupno će se u Francuskoj naći više od četiri tisuće natjecatelja koji će se boriti za medalje. Jedan od njih bit će i Kraljevičan Antonio Franko, paratriatlonac koji je olimpijsku premijeru imao prije tri godine u Tokiju. Tada je osvojio odlično peto mjesto, ali sada, kako i sam naglašava, sanja medalju.


Franko u Pariz putuje dan uoči početka Paraolimpijskih igara, a trenutno brusi formu na Kantridi.


Među favoritima


– Sada je završni dio priprema i treninzi su kraći i intenzivniji. Sve je podređeno utrci, dužine i intenzitet, odnosno odmaramo tijelo i pripremamo se za utrku. Na bazenu na Kantridi sam od ponedjeljka do petka ujutro s trenericom Petrom Anđelić, a ostale treninge slaže glavna trenerica Kristina Skroče. Dva ili tri puta tjedno na stazi mi u trčanju pomaže Brian Kamstra, koji mi je zapravo trening partner ove sezone. On brine i o mojem biciklu. Moja ekipa je veća nego prijašnjih godina i tako je puno lakše raditi – rekao je Antonio Franko nakon jutarnjeg treninga na stadionu Kantrida, gdje su danas njegove brojke bolje nego prijašnjih mjeseci.




Kraljevički triatlonac je spreman pokazati i dati najbolje što može. Inače, u rujnu prošle godine osvojio je brončano odličje na Svjetskom prvenstvu, što je i pokazatelj da je u vrhu favorita Igara.


– Osjećam se super. Brže plivam i trčim, nikada nisam imao takve brojke. Ono što sigurno mogu reći je da ću najbolju verziju sebe pokazati u Parizu. Naravno, nadam se borbi za medalju. Nadam se odličju, a konkurencija je u triatlonu takva da je teško nešto prognozirati. Svjetsko prvenstvo je sigurno najbolji pokazatelj jer će ista startna lista biti i u Parizu. S pravom se mogu nadati medalji i još sam spremniji nego na Svjetskom prvenstvu. Najbolju verziju mene vidjet ćete na Igrama.


Uz Franka su jedni od favorita za odličja i domaći sportaši, Francuzi Alexis Hanquinquant i Pierre Antoine-Baele, koji su upravo na prošloj svjetskoj smotri osvojili zlato i srebro.


Podrška


– Alexis je pobjednik iz Tokija i zadnjih pet godina nije izgubio utrku. On je ujedno na otvaranju Olimpijskih igara nosio baklju. Uz Francuze je tu i jedan Amerikanac koji je konkurentan, kao i Španjolac, koji je bio četvrti na Svjetskom prvenstvu. Mi smo svi među izrazitim favoritima, svi smo blizu. Bit će nas više na ovogodišnjim Igrama jer su dvije pozivnice poslali srebrnom i brončanom iz Tokija koji se nisu uspjeli kvalificirati. Mogu i oni iznenaditi, u jednoj utrci je sve moguće.


Franko nastupa 1. rujna (10.15 sati), a stazu u Parizu već je isprobao. Jedini problem uoči putovanja predstavlja mu rijeka Seine, zbog koje triatlon na Olimpijskim igrama nije išao po planu.


– Prošle godine smo u Parizu imali probno natjecanje za Igre, utrku Svjetskog kupa na istoj toj stazi. Što se tiče plivanja, stalno nas izvještavaju i prate kvalitetu vode. Prošle godine smo tamo normalno plivali na službenom treningu dan prije utrke i onda su nam na dan utrke javili da kvaliteta vode nije zadovoljavajuća te su otkazali plivanje i dodali još jedno trčanje. Mislim da će sada sve biti u redu. Jedino ih zabrinjava brzina toka rijeke. Struja je jaka, ali ponudili su alternativu da se pliva samo nizvodno uz veću udaljenost. Ali, to je B opcija, zasad bi sve trebalo biti normalno. Iskreno, mislim da većina sportaša nije imala problem zbog rijeke, nego su to bili individualni slučajevi. Ako je jednom od 60 sportaša bilo loše, prije je to od napora, nego od kvalitete vode.


Kraljevica će prvoga dana rujna svim snagama pred malim ekranima navijati za svojeg sugrađanina, a Franko će imati i podršku u Parizu.


– Idu me podržati roditelji, brat, sestra i cura. Oni će me pratiti u utrci, rezervirali su avionske karte još u prosincu, a poklopilo se slučajno da imamo isti let za povratak kući. Tako da ću imati dosta dobru podršku u Parizu – zaključio je Antonio Franko, kojeg u rujnu čeka i Europsko prvenstvo, a potom i svjetska smotra u listopadu. Ali, prvo Pariz i lov na odličje.


Kondicijski trener košarkaša i nogometaša Kraljevice

 


Triatlon nije jedini sport s kojim Antonio Franko živi jer je ujedno kondicijski trener nogometaša i košarkaša Kraljevice. S tim se zanimanjem planira baviti i nakon završetka karijere.


– Sada su taman pripreme nogometaša pa nakon što odradim svoj trening, moram se njima posvetiti. Neće me biti tjedan dana, ali preživjet će bez mene. Možda im i dobro dođe malo odmora. Odradit ću ovu sezonu do kraja što se tiče mog sporta, a onda ću odlučiti što dalje. Nastaviti se baviti sportom ili ne. Prvo trebam odraditi sezonu, dosta toga će ovisiti i o rezultatu u Parizu, pa će onda sjesti sa svojom ekipom i donijeti odluku – rekao je Franko