Biciklizam

Kolumbijac Molano najbrži u Novalji, Talijan Lonardi vodeći u ukupnom redoslijedu CRO Racea

Zlatko Horvat

Juan Sebastian Molano / Foto Sport-IT

Juan Sebastian Molano / Foto Sport-IT



NOVALJA Kolumbijac Juan Sebastian Molano (UAE Emirates) pobjednik je druge etape devetog izdanja CRO Racea, vožene od Biograda na Moru do Novalje na otoku Pagu u dužini od 114,5 kilometara. Molano je do 25. pobjede u karijeri i prve ove sezone stigao u završnom sprintu, nadmašivši Talijana Giovannija Lonardija (Polti Kometa) i Australca Sama Velsforda (Red Bull – BORA – hansgrohe).


Lonardi je zahvajuljući šest sekundi bonusa zbog drugog mjesta preuzeo crvenu majicu vodećeg u ukupnom poretku. Norvežanin Alexander Kristoff (Uno-X Mobility), pobjednik prve etape, ušao je u cilj kao peti, ali je u ukupnom poretku pao na drugo mjesto s dvije sekunde zaostatka za Lonardijem. Zanimljivo, Molano je čak 20. različiti pobjednik iz momčadi UAE Emirates ove sezone, za koju vozi i svjetski prvak i pobjednik Toura i Gira, Slovenac Tadej Pogačar, koji je ove godine ostvario nevjerojatne 22 pobjede… Od mitske Strade Bianche do zlata na Svjetskom prvenstvu u cestovnoj vožnji.


Nakon starta u Biogradu na Moru i laganog zagrijavanja do službenog starta utrke, odmah je napala petorka, u kojoj je bio 20-godišnji Nicolas Gojković (Adria Mobil), jedan od četvorice hrvatskih sudionika utrke, prošavši prvi sprinterskim ciljem u Zadru, čime je zaradio tri sekunde bonusa. Gojković u Zadru živi od četvrte godine, rođen je u Varšavi i s majčine je strane Poljak, a s očeve Hrvat.


Gradac




Ova skupina zadržala se u bijegu četrdesetak kilometara. Uslijedilo je još nekoliko neuspješnih pokušaja, dok se konačno nisu uspjeli odvojiti Poljak Jakub Kaczmarek i Nizozemac Casper van der Woude, koji su stekli malo više od minute prednosti, s kojom su krenuli u uspon na vidikovac Gradac iznad Paga. Peloton je iza njih pojačao ritam i počeo smanjivati zaostatak. Do vrha je prednost smanjena na 26 sekundi, a dostignuti su 24 kilometra prije cilja.


– Cilj je bio bijeg, želja je bila skupiti neke bonifikacijske sekunde u letećim sprintevima kako bih se uzdigao u poretku za bijelu majicu, a zatim proći ciljem u glavnoj skupini – kaže Nicolas Gojković, koji je osmi u generalnom poretku, ali i treći u poretku za bijelu majicu među mladim vozačima. Prvi je, sa samo sekundu boljim vremenom, Talijan Alberto Bruttomesso (Bahrein Victorious).


Posebna etapa


Mladi Zadranin ostvario je oba cilja, kroz prolazni cilj u svom gradu prošao je prvi…


– Ovo je bila posebna etapa za mene. Vozio sam na domaćem terenu, na poznatim cestama gdje sam proveo cijelo djetinjstvo. Znam svaku rupu na cestama, stvarno je bio poseban osjećaj. Na svakom dijelu staze bili su moji dragi prijatelji, biciklisti iz kluba pa sam imao posebno zadovoljstvo utrkivati se. Stvarno je posebno što mogu prezentirati svoj grad – dodaje Gojković.


S obzirom na to da mu je tek 20 godina, Gojkoviću je CRO Race prilika za vožnju s velikim dečkima.


– Vozim s biciklistima koje sam gledao cijelo djetinjstvo na televiziji, na Tour de Franceu… Vozite, a pored vas su Filippo Ganna, Alexander Kristoff ili naš Fran Miholjević… To je jedan poseban osjećaj. Ukupno osmo mjesto? Jako sam zadovoljan.


Sudionici su još jučer imali sreće zbog vremenskih uvjeta, danas neće moći zaobići kišu. Možda više sreće bude u petak.


– Vjerojatno nas čeka kiša sljedeća dva, tri dana. Jugo se raspuhalo… Treba sačuvati živu glavu. Svejedno, možda opet pokušam bijeg – zaključio je Nicolas Gojković.


Danas se vozi etapa od Otočca do Opatije, duga 154 kilometra s 2.150 metara visinske razlike uspona. Start je u 12.10.