Oproštaj

Ivan Krapić završio je reprezentativno poglavlje: “Nadam se da ću u Pariz otići kao navijač”

Igor Duvnjak

Ivan Krapić/Foto REUTERS

Ivan Krapić/Foto REUTERS

Josip Vrlić i Luka Lončar su najbolji centarski par na svijetu, to nisu centri za velike, nego za najveće domete. Radujem se Igrama, iako ne idem na njih. Nadam se i veselim se medaljama - kaže Krapić



RIJEKA   Po objavi liste trinaestorice vaterpolista koji će pod hrvatskom zastavom uskoro zaplivati na Olimpijskim igrama u Parizu, daleko najzvučnije odjeknula je odluka izbornika Ivice Tucka da u sastavu neće biti riječki centar Ivan Krapić, jedna od legendi hrvatskog i riječkog sporta, trofejni kapetan Primorja Erste banke iz slavnih dana slavnoga kluba, te trofejno reprezentativno ime. Svjetski i europski prvak, osvajač srebra na Olimpijskim igrama koji se proslavio svojim izvedbama na dva metra, kao veliki sportaš potvrđuje se i dok odgovara na upit o izbornikovoj odluci da nije uvršten među trinaestoricom odabranih.


– Sigurno da svakom igraču bude žao, tako je i meni, kada otpadne sa završnog popisa za veliko natjecanje kao što su Olimpijske igre – kaže donedavni kapetan hrvatske reprezentacije Ivan Krapić, uz poruku da je ovo posljednja epizoda njegove karijere pod hrvatskom zastavom.


– Ali objektivno gledajući na situaciju i sve ono unatrag, pogotovo na posljednje natjecanje, Svjetsko prvenstvo u Dohi na kojem su Josip Vrlić i Luka Lončar iznijeli najveći teret na poziciji centra, to je očekivano. Zna se da na Olimpijske igre ne ide petnaest igrača kao na Svjetsko prvenstvo, nego trinaest, popis koji je Ivica objavio je dosta logičan. Uza sve to, gledajući na listu ovih trinaest imena i na dvojbe koje je Ivica Tucak imao, sigurno da je na kraju njegova odluka posljednja, jedno što igrači mogu i što je na nama je da se ta odluka poštuje, tako je bilo i u ovom mom slučaju. Ovime sam sigurno zaključio svoju reprezentativnu karijeru. S obzirom na moje godine i na sve ostalo, konkretno na novi olimpijski ciklus koji slijedi nakon Pariza i na neke mlađe igrače koji će doći, mogu samo još jednom svima zahvaliti. Kako onima u HVS-u, tako i izborniku Tucku te suigračima. Najljepše godine svoje reprezentativne karijere proveo sam u reprezentaciji s Ivicom Tuckom na čelu.


Bogata kolekcija




Riječki vaterpolo ipak nastavlja dugogodišnju krasnu tradiciju imena na dva metra, još od dana sadašnjeg trenera Primorjaša Igora Hinića. U Parizu će se s najboljim svjetskim bekovima boriti međunarodna klasa kao što je Josip Vrlić. Za svog sugrađanina i dugogodišnjeg suigrača, kako na Kantridi, tako i u reprezentaciji, te Luku Lončara, Ivan Krapić pun je riječi hvale. S obzirom na njegove procjene, svjetski prvaci će na Igrama imati jake adute na dva metra, centre za visoke domete, od kojih Krapić ne vidi bolje.


– Imamo dva centra koja su kao par najbolji na svijetu, to nisu centri za velike, nego za najveće domete. Nije to tako samo sada. Njih dvojica su u tandemu u posljednjih sedam, osam godina najbolji. Drago mi je da Hrvatska ima takva dva centra na koja se može osloniti u toj mjeri da može računati na najveće moguće rezultate.


Vaterpolisti su desetljećima ostvarivali sjajne rezultate na najvećim međunarodnim natjecanjima. Hrvatsku javnost, koja i uoči ovih Igara od njih jako mnogo očekuje, razmazili su bogatom kolekcijom odličja, u koju su nedavno dodali europsko srebro i svjetsko zlato.


Odgoj


– Sigurno da smo navikli javnost na medalje, na velike rezultate, kao što smo na to navikli navijače, to očekujemo i sami od sebe. Zna se s kojim ciljevima Hrvatska ide na Igre, ciljevi su jednaki kao na svakom natjecanju, sve osim medalje je neuspjeh. To je i jedini ispravan stav i način razmišljanja. Na taj smo način i mi odgajani svih ovih godina, kroz mlađe uzraste i cijelu karijeru. Svakako da je ova momčad koja dolazi na OI kao aktualni svjetski prvak pokazala da može igrati sa svima te da ima dobre šanse za ostvariti vrhunski rezultat. A sada, da se mi osjećamo kao favoriti u odnosu na druge, to svakako ne. Znamo da ovoga puta čak sedam reprezentacija sigurno može računati na visoke domete i medalje. Sve će utakmice, one u skupini i kasnije eliminacijske, biti u jedan gol. Puno će tu ovisiti i o suparniku te o faktoru sreće, o svemu što prati svaki sport. Ali uvjeren sam da mi imamo kvalitetu. Sada smo trenirali stvarno dobro, svi smo zdravi i Hrvatska se s pravom ima čemu nadati, ima veliku šansu da ostvari dobar rezultat ako se poklope sve te nužne stvari.


Ivan Krapić okreće nove stranice u bogatoj karijeri, as koji je objavio oproštaj od reprezentacije promijenio je klub, iduće sezone igrat će za litavski Žaibas, nakon četiri sezone otišao je iz francuskog Noisy-le-Seca. Sada je ipak na dnevnom redu malo odmora u Rijeci.


– Naravno, sada slijedi odmor, a s trenerom se trebam dogovoriti kada se moram javiti na pripreme. No, sada mi je samo u glavi da se malo odmorim. Naravno da ću navijati za našu reprezentaciju, ako uspijem iskombinirati, nastojat ću otići u Pariz navijati za njih. To mi je trenutno u fokusu, odmor i navijanje, kao što je svakog ljeta. Navijali smo i za nogometaše, sada ćemo i za vaterpoliste i rukometaše, nažalost, košarkaši se nisu plasirali na Igre. Radujem se Olimpijskim igrama, iako ne idem na njih. Radujem se što ću pratiti sve hrvatske sportašice i sportašice u Parizu, nadam se i veselim se medaljama.