DARKO BRGULJAN

Iskusni igrač Primorja EB uoči dvoboja protiv Waspo ’98 Hannobera: ‘Veliki motiv dokazivanja za našu mladost’

Igor Duvnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Macan je bek, centar je Lozina, Benić igra na desnoj, a Bašić na lijevoj strani. Ta četvorka sve diktira. Činjenica da igramo protiv tako dobrih igrača velik je motiv za našu mladu ekipu - kaže Brguljan



RIJEKA – Bazen na Kantridi je nakon domaće i »regionalne« opet i europska vaterpolska pozornica zahvaljujući novom valu Primorjaša, mladoj i nadarenoj momčadi pojačanoj s nekoliko kvalitetnih i iskusnih imena, postavi koja je doplivala u LEN Euro kup. Poslije startnog poraza u Šapcu, riječke »kapice« večeras imaju europsku premijeru pred svojim navijačima, na Kantridi će od 20 sati ugostiti Waspo ‘98 Hannover u pokušaju osvajanja prvih bodova u skupini C. Naravno da se proteklih dana u oba tabora proučavala suparnička igra u traženju puta koji vodi do uspjeha.


– Gosti imaju dobru kvalitetu – kaže trener Riječana Igor Hinić o njemačkoj momčadi koju je u prvom kolu mađarski BVSC Zuglo svladao s minimalnih 10:9. – Tamo su četvorica hrvatskih igrača, između ostalog Macan i Benić, koji su u reprezentaciji osvajali medalje na svjetskim i europskim prvenstvima i znaju jako dobro igrati vaterpolo, a tu je i Bašić, koji je aktualni reprezentativac. Gosti imaju i odličnog vratara, dobrog drugog centra… Uglavnom, to je kvalitetna momčad.


Na Kantridi očekuju pune tribine, dobru atmosferu i jaku podršku Primorju EB. Hinić relativizira dvojbe hoće li njegovi mladi igrači podleći toj atmosferi otklanjajući pojam imperativa rezultata, zazivajući pak u sportu nužnu konstantu. Sve to u jeku velikih obaveza za igrače, a pogotovo za reprezentativce.


Navijači




– Kada je riječ o imperativu, nikada ne volim pričati u stilu što treba i što ne treba, na kraju se sve to pokaže u vodi. Kada pak pričamo o motivaciji, za mene je najbitnija dugoročna motivacija, zapravo dugoročan cilj, kako kluba, tako i mene kao trenera te svakog pojedinca. Postoje još više razine kao što je reprezentacija čiji će igrači uz sve ove utakmice imati još dva natjecanja i pripremne utakmice. U to se uklapa to što govorim o dugoročnom motivu i konstanti, da se stalno pokazuje igra, želja za napretkom i pobjedom. To je bitna stvar, no nije sve u tome, rezultat pak ovisi o puno toga. Ali ovo su bitni preduvjeti da bismo se stalno kotrljali prema naprijed. Inače, kada je riječ o povratku publike na Kantridu, pretpostavljam da ljudi prepoznaju razinu igre i kvalitetu bilo kojeg sporta, ne samo našega. Naravno da je onda sve zanimljivije, pogotovo ako bude i zvučnih imena na suprotnoj strani. Tada to sve skupa stvara dobru atmosferu.


Riječanima se večeras suprotstavlja mješovita njemačko-hrvatska kombinacija s čak četvoricom vaterpolista iz Lijepe Naše, na što je podsjetio Darko Brguljan, trofejno iskusno ime domaćina, vaterpolist koji je čak šest godina igrao u Hannoveru.


– Marko Macan im je bek, centar je Luka Lozina, Hrvoje Benić igra na desnoj, a Andrija Bašić na lijevoj strani. To je četvorka hrvatskih igrača, koja sve diktira. Kada je riječ o individualnim osobinama, ne trebam puno pričati o tim igračima, uostalom, igrali su i za hrvatsku reprezentaciju, osvojili su dosta medalja, tako da je neupitno da su to dobri igrači – podsjeća Brguljan na hrvatski ogranak u njemačkoj momčadi. – S druge strane mislim da je činjenica da igramo protiv tako dobrih igrača velik motiv za ovako mladu ekipu poput naše. To je klub koji je godinama bio i u Ligi prvaka. Zanimljiva je to momčad, ali mi ćemo pak dati svoj maksimum onoliko koliko možemo u ovom trenutku.


Oprez


I Brguljanu je jasno koliko je zahtjevan put do uspjeha s nesumnjivo kvalitetnim gostima iz Hannovera.


– Naravno da bih volio da pobijedimo, ali treba biti oprezan jer su oni individualno opasna momčad i ako ih krene, mogu postati jako opasni. Treba zaustaviti njihov individualni dio u igri, uspijemo li u tome, imamo velike šanse.


I Brguljan i njegovi mlađi suigrači žive uzbudljive dane i tjedne igrajući važne utakmice jednu za drugom, osim fizičke pripremljenosti potrebna je i mentalna stabilnost u nastojanju da se čim prije zaboravi na prethodni duel i koncentrirajući se što više na onaj koji im slijedi. Smatra se to dobrom prilikom za dokazivanjem mladih riječkih igrača.


– Takav je raspored, otprilike smo sve to znali i ranije. Kada je riječ o mladosti naše ekipe, mislim da je čak i lakše što si mlađi, brzo dolaze važne utakmice i tu je prilika za stalnu motivaciju i dokazivanje. Dojma sam da momci dobro reagiraju i da je sve apsolutno korektno, dobro se snalazimo. Iza nas je razdoblje od mjesec i pol dana, ostaje nam da vidimo kako će to sada ići dalje i da s gostima iz Hannovera zaokružimo prvu polovinu i vidimo kako ćemo podvući crtu pod ono što je bilo. Dosad je bilo dobro. Sada treba odigrati ovu utakmicu i da eventualnom pobjedom produžimo nadu da možda možemo biti među prve dvije ekipe u skupini i proći dalje.


Riječani s Mladosti, Medveščakom i KPK-om u Kupu


Primorje EB igrat će u skupini A zajedno s Mladosti, Medveščakom i KPK-om u kvalifikacijama Hrvatskoga kupa, na kojem je osam momčadi podijeljeno u dvije skupine, čiji će domaćini biti Zagreb i Šibenik. Riječani će igrati od 27. do 29. listopada u Zagrebu, dok će na šibenskom turniru uz domaći Solaris nastupiti Mornar, Split i Zadar 1952. Samo pobjednici oba turnira plasirat će se na završni turnir na kojem će se pridružiti prošlogodišnjim finalistima, Jug Adriatic osiguranju i Jadranu, koji imaju izravni plasman. Domaćin završnog turnira je Zadar, a termin odigravanja utakmica je 1. i 2. prosinca ove godine.