OI u Parizu

Hrvatski vaterpolisti u najboljoj utakmici na olimpijskom turniru srušili europske prvake i izborili polufinale

Igor Duvnjak

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Hrvatska protiv aktualnog europskog prvaka niti u jednom trenutku nije gubila, odigrala je najbolju utakmicu na turniru te ušla u borbu za odličja



RIJEKA Hrvatska je u polufinalu OI, aktualni svjetski vaterpolski prvaci su u velikom dvoboju četvrtfinala nadigrali europske prvake Španjolce i na koncu ih i potopili. Bez obzira na komplimente suparnicima čak i tepanja u stilu “najbolja momčad svijeta” izabranici Ivice Tucaka su šutjeli, a onda su progovorili gdje treba, u vodi, slavili su 10:8 nakon igre u kojoj su vodili od početka do kraja. Znali su odmicati i po četiri zaveslaja u tom duelu koja je najbolji uzvrat Furiji za poraz u finalu prošlog Europskog prvenstva. Očito je da su djelitelji komplimenata u hvaljenju Španjolaca skroz zaboravili na kvalitete hrvatskih kapica. U uzbudljivoj vožnji do polufinala hrvatska kompozicija je mirno svladavala i najoštrije okuke a ovog puta nije bilo onih neugodnih uspona i padova kao u nekim prošlim susretima. Ne treba biti ekspert da se vidi čpo rezultatu kako je odlična agresivna obrana na čelu sa slavnim Markom Bijačem obavila lavovski dio posla, kako je napad od početka do kraja poentirao praktički kad god je imalo zagustilo, složen je mozaik na trijjmf u vjerojatno najboljoj hrvatskoj izvedbi na ovim Igrama.


Ivica Tucak je “odmrzno” Marka Bijača, ovog puta je slavni golman koji muku muči s leđima započeo veliki obračun. Od prve sekunde započeo ga je i riječki tenk Josip Vrlić, koji je odmah pokazao probojnost protiv toliko spominjane suparničke “M zone” i zaradio igrača više. Posao je onda u svoju slavnu ljevicu preuzeo majstor Maro Joković i preselio golmana Aguirrea. Deblokada rezulatata kao da mu je otvorila apetite pa se ponovio iz igre, ovog puta je nadmudrio zonu i matirao je golom u bliži kut.


Hrvatska – Španjolska 10:8

Četvrtfinale OI: Hrvatska – Španjolska 10-8 (2-0, 3-2, 2-2, 2-3). Suci: Margeta (Slovenija) i Spiritosanto (SAD)




HRVATSKA: Bijač, Popadić; Burić 1, Fatović 2, Lončar, Joković 2, Bukić, Vukičević 1, Žuvela 1, Marinić Kragić, Vrlić 1, Biljaka, Harkov 2


ŠPANJOLSKA: Aguirre, Lorrio; Munarriz 2, Granados 2, Sanahuja 2, De Toro 1, Larumbe, Famera, Cabanas, Tahull, Perrone 1, Biel, Bustos.


Peterci: Hrvatska -, Španjolska -. Igrač više:  Hrvatska 3/9, Španjolska 6/10

Na drugoj strani hrvatska je obrana bila i budna i jako agresivna, osim toga je brzim plivanjem pred vrata pogasila sve pokušaje toliko hvaljenih španjolskih kontranapada pa Bijač nije kapitulirao dok se bližio i došao kraj četvrtine. Obranio je pritom i jedan zicer u svom stilu. Sve se uklopilo u hrvatski početak “kao po špagi” u četvrtini u kojoj svjetski prvaci niti jednom nisu kapitulirali s igračem manje. Hrvatski vratar je nastavio je obogaćivati kolekciju obrana, kako su prijatelji ispred njega još i spremno postavljali blokove Španjolskoj je pogodak ostao tabu dok je isteklo i više od deset minuta igre. Razbio ga je tada Granados, nešto više od pet minuta do kraja četvrtine demonstirao je snagu i preciznost njegova udarca, projektilom iz daljine matirao je zonu i Bijača i smanjio razliku.


Hrvatska je, međutim, nastavila pogađati lijevom rukom, red je došao na Konstantina Kharkova, šutera iz prve sedmorke prošlog SP-a. Kako su i europski prvaci počeli koristiti igrača više, golovi koji su u prvom činu bili rijetkost, sve su više bili pravilo. U to se uklopio i Marko Žuvela održavajući dva početna zaveslaja prednosti. “Dubrovačka veza” ih je pretvorila u tri nešto više od tri minute do “velikog odmora”. Bijač je obranio, to je signal za brzi prolaz u napad kojeg je okončao Loren Fatović za najveću dotadašnju prednost – 5:2. Poziutivan trend nastavio je Ante Vukičević, koji je najavio da se nada kako je ovo tek prva od tri utakmice pred Hrvatskom. Davni Primorjaš je s lijeva aktivirao bombu, dokazujući ubojitost šuta strijelasc je za čak 6:2. Do odlaska na odmor odgovor je poslao Perrone s igračem više, s tom razlikom od tri gola veliki rivali su čekali posljednje dvije četvrtine.


Granados se ponovio odmah početkom nastavka, spretno i sretno je matirao Bijača kojeg je prevarila lopta odbijena od Jokovićeva bloka ali Hrvatska je nastavila zacrtanim i željenim rutama. Prvo se obranila s igračem manje, a onda lansirala munjevitu kontru, akcija je okončana golom Fatovića Lloriosu, kojeg su Španjolci poslali pred vrata umjesto Aguirrea. Uza svu agresivnu hrvatsku obtranu bio je dovoljan i trenutak njezina opuštanja kako bi se vidjela ubojitost suparničkih pucača. Ovog puta je Munarriz iz igre primakao “Furiju” na samo dva gola razlike uoči sredine četvrtine. Stoga je jasno da je gol s igračem više Josipa Vrlića došao kao “Bronhi”, Tucakovo društvo je lakše igralo.


Jerko Marinić Kragić je sjajno dodao, a riječki div, “Vrli”, je iz blizine “centaršut” transformirao u jako važan pogodak. Do posljednjeg odmora zaredale su se dobre hrvatske reakcije u obrani i Bijačeve intervencije, Hrvatska je za posljednju četvrtinu unosila znatan ulog, vodstvo čak 8:5. Španjolska je kao i onu treću, četvrtu četvrtinu otvorila golom. Munarriz je okončao mahanje pogotkom iz matne situacije s igračem više, uskoro je bilo i sreće po Bijača kada u kontri Grtanados iz brzog kontranapda umjesto u mrežu gađao u vratnicu. Nešto više od pet minuta do kraja veliki suparnik nije propustio drugu veliku kada je Sanahuja iz odlične pozicije lako preselio Bijača i razmak sveo na minimum.


Svjetski prvaci su, međutim, prekinuli španjolski niz nakon što je Fatović sjajno uposlio Rina Burića. Hrvatske su nevolje bile međutim što su Španjolci nastavilio iskorištavati brojčanu prednost i držati se na samo zaveslaju razmaka. Stoga je gol Kharkova, projektil iz daljine za 10:8 zlata vrijedan kao i potonje Bijačevo “istrčavanje” po loptu nepune tri minute do kraja ovog sudara divova. Brzi suparnički delfini su istina iz kontre izborili brojčanu prednost, ali nisu je iskoristili, a do posljednje je minute preostalo tek dvadesetak sekundi. I vrijeme je radilo za veliku hrvatsku obranu koja je obranila mrežu i pobjedu za veliki trijimf, tih 10:8 vrijednih polufinala.


I