Prošlu sezonu hrvatski skijaši odradili su sjajno i sa samo pet natjecatelja završili su među Top 10 skijaških nacija u Svjetskom kupu. Ukupno su osvojili 1.428 bodova uz šest postolja, što je bila ekipno jedna od uspješnijih sezona u povijesti hrvatskog skijanja.


U kalendaru FIS Svjetskog kupa za sezonu 2024/25. na rasporedu je 37 utrka za žene (od čega 20 utrka tehničkih i 17 brzih disciplina), te 38 utrka za skijaše (21 tehničkih i 17 brzih disciplina).




Hrvatski reprezentativci nastupat će u Svjetskom kupu i na Svjetskom prvenstvu isključivo na utrkama tehničkih disciplina.


Proljetne, ljetne i jesenske pripreme naši reprezentativci odradili su na europskim ledenjacima Les Deux Alpes, Saas Fee, Val Senales, Solden te Pitztal kao i dvoranama u Belgiji i Litvi. Zrinka Ljutić i Filip Zubčić te po prvi puta i Leona Popović odradili su i trotjedne pripreme u Ushuaia-i u Argentini.


“Stvarno smo imali dobru prošlu sezonu, a mislim da možemo imati i još bolju u sljedećih nekoliko sezona jer smo svi zreliji i iskusniji. Super smo trenirali u Ushuaia-i ove godine, Zrinka, Leona i ja, gdje su nas uvjeti stvarno pomazili. Trenirao sam dosta i slalom, a mislim da sam i veleslalom uspio još malo tehnički poboljšati u odnosu na ostale skijaše. Dobro se skijam, ali treba to pokazati na utrkama u nadolazećoj sezoni. Sezona počinje već za tjedan dana u Söldenu i nadam se dobrim rezultatima,” izjavio je naš najuspješniji natjecatelj i treći veleslalomaš u prošlogodišnjem poretku FIS Svjetskog kupa, Filip Zubčić.


Nova sezona FIS Svjetskog kupa počinje sljedeći vikend, 26. i 27. listopada, klasičnim utrkama veleslaloma za žene i muškarce u austrijskom Söldenu, dok je početak za slalomašice i slalomaše 16. i 17. studenog u finskom Leviju.


“Moja ekipa je ove godine prvi puta bila na pripremama u Ushuaia-i u Argentini i stvarno su pripreme bile odlične. Sada održavamo kondiciju i nadam se da će do Levija sve proteći super. Nakon prošle sezone koja je imala i uspona i padova, stvarno se sada osjećam odlično, ozljedu smo sanirali i jedva čekam početak sezone,” kazala je Leona Popović.


Naši slalomski specijalisti, Samuel Kolega i Istok Rodeš nadodali su: “Evo sezona već kreće što mi uvijek jako brzo dođe. Ja krećem slalomom u Leviju. Pripreme su za mene jako dobro prošle, odradili smo sve što smo planirali, osjećam napredak i veselim se novoj sezoni,” izjavio je Samuel, a Istok se nadovezao: “Sve pripreme smo odradili po planu i mislim da se skijam dobro. To sada treba prenijeti na utrke i onda će sve biti odlično. S obzirom da je glavna slalomska sezona kasnije u siječnju nije nužno da trenutno budem u najboljoj formi.”


Putem video linka novinarima se obratila s treninga iz Pitzala i naša mlada nada Zrinka Ljutić.


“Trenutno se nalazimo na treningu u Pitztalu gdje imamo završne treninge prije nastupa u Soldenu. Pripremni period je prošao odlično, odradili smo izvrsne treninge u Argentini i puno mi je pomoglo da je i Leona bila samnom. Odlično se osjećam na novom materijalu. Nakon Soldena kreće slalomska turneja zajedno s Leonom, najprije u Finskoj i Austriji, a potom i u Americi. Vjerujem da sam se dobro pripremila i da mogu konkurirati najboljima,” poručila je Ljutić.


Direktor hrvatskih alpskih skijaških reprezentacija i ski pool-a g. Vedran Pavlek je naglasio kako su hrvatski reprezentativci dobro odradili pripreme.


“Veseli me da su naši reprezentativci ponovno dobro odradili pripreme i što je vrlo važno, bez ozljeda te da nastavljamo raditi s odličnom ekipom trenera, servisera, fizioterapeuta, pratećeg osoblja,… koju smo zajedno s natjecateljima dugo stvarali i u kojoj vlada odlična radna atmosfera i timski duh. Uz utrke FIS Svjetskog kupa, u ovoj sezoni će fokus biti i na utrkama FIS Svjetskog prvenstva, a kao ciljeve zadali smo si nastavak ostvarivanja što boljih rezultata, osvajanje postolja, ali i pobjeda, za što čvrsto vjerujem da su naše skijašice i skijaši spremni, ali i konkurencija u samom vrhu je vrlo jaka,” poručio je Pavlek.