Na prvoj sjednici Vijeća u novom sazivu prihvaćeno je izvješće o sudjelovanju hrvatskih sportašica i sportaša na 33. Olimpijskim igrama u Parizu (od 26. srpnja do 11. kolovoza). Nastup 73 olimpijca i olimpijke u 16 sportova ocijenjen je vrlo dobrim, budući da su sa sedam medalja donijeli Hrvatskoj 30. mjesto na ljestvici uspješnosti u konkurenciji 206 država.


Istaknuto je i da su u medijskom pogledu pariške Igre bile među najbolje popraćenima do sada, o čemu svjedoče i višemilijunski pregledi sadržaja na HOO-ovim društvenim mrežama tijekom Igara. Apostrofirana je i uspješnost projekta Hrvatske kuće u Parizu, za koji je na netom završenom porečkom Sport Festu HOO dobio Nagradu JUMP za najbolju prezentaciju domovine u svijetu.




Nastavno na spomenute aspekte uspješnosti, a i s obzirom na ostvarene uštede tijekom Igara u Parizu, Vijeće HOO-a jednoglasno je prihvatilo prijedlog o povećanju stipendija svim sudionicima na 1300 eura mjesečno u razdoblju od 1. rujna do 31. prosinca ove godine. Glavnim zaslužnicima za uspjeh – osvajačima olimpijskih medalja – stipendije će pritom biti zaokružene na 2000 eura, a finalistima, odnosno onima koji su bili u borbi za medalje ili su za malo ostali bez njih (ukupno 12 olimpijaca) – mjesečni iznos će biti 1700 eura.


Kako su svi pariški osvajači medalja prošli i razvojne programe HOO-a, u nastavku sjednice prihvaćeni su svi aktualni prijedlozi izmjena i dopuna u njima, kao i oni o programu sufinanciranja rada trenera.


Pozitivno mišljenje Hrvatskog olimpijskog odbora, kao jedno od potrebnih za primitak u hrvatsko državljanstvo stranih sportaša i trenera, dobili su Luke Michael Salas (baseball/SAD) i Jorman Javier Alcala Quijije (baseball/Venezuela) te Sergej Komarov (skijanje/Rusija).


Vijeće HOO-a imenovalo je i članove Povjerenstva za izbor dobitnika HOO-ove Nagrade „Matija Ljubek“, a najveće priznanje HOO-a za životno djelo bit će uručeno 19. prosinca na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta, kada se biraju i najuspješniji sportaši i sportašice u godini na izmaku.