CRO Race

FOTO Amerikanac Brandon McNulty stigao prvi do kraljice Jadrana, nagrada crvena majica

Zlatko Horvat

Brendon McNulty/Foto S. DRECHSLER

Brendon McNulty/Foto S. DRECHSLER

Napad nije bio planiran, vidio sam priliku na usponu i napao. Dan nije bio idealan po pitanju vremena, ali svidjela mi se situacija i tako nastavio do kraja - rekao je Brandon McNulty, koji je 26 sekundi bio brži od momčadskog suvozača Španjolca Igora Arriete



OPATIJA  Amerikanac Brandon McNulty (UAE Emirates) pobjednik je treće, skraćene etape devetog izdanja CRO Racea, vožene od Novog Vinodolskog do Opatije, u dužini od 89,5 kilometara. McNulty je 26 sekundi bio brži od momčadskog suvozača Španjolca Igora Arriete, dok je treći ciljem na slatini prošao Danac Tobias Lund Andresen s istim zaostatkom. McNultyju je 15. pobjeda u karijeri, ostvarena mjesec i pol dana nakon trijumfa u prvoj etapi Vuelte, pojedinačnog kronometra, donijela i vodstvo u ukupnom poretku CRO Racea.


– Dan je bio neobičan. Napad nije bio planiran, vidio sam priliku na usponu i napao. Dan nije bio idealan po pitanju vremena, ali svidjela mi se situacija i tako nastavio do kraja – rekao je Brandon McNulty. – Kraljevska utrka u petak? Ići ću punim gasom i vidjeti što mogu napraviti. Ali idemo dan po dan.


S. DRECHSLER


Zbog jakog vjetra na dionici od Senja do Novog Vinodolskog i zatvaranja ceste za velika vozila i motocikle, start je premještenje iz Otočca u Novi Vinodolski, na 65. kilometar etape. Start je bio otprilike u vremenu kada je peloton trebao proći kroz Novi Vinodolski. Zbog toga je etapa bila duga 89,5 kilometara, a vozači su bili uskraćeni za brdski cilj na Vratniku i sprint u Novom Vinodolskom. Zbog vremenskih uvjeta kao vrijeme za klasifikaciju u ukupnom poretku uzimao se ulaz u opatijski krug, 11,5 kilometara prije cilja. Na zadnjem sprintu niti u cilju nije bilo bonifikacije, ali vožnja Opatijom bila važna za etapnu pobjedu.


S. DRECHSLER




Najbolje momčadi nametnule su jači ritam pa se u glavnoj skupini našlo pedesetak vozača, ostali su polako otpadali. Nijemac Kim Heiduk (INEOS Grenadiers) pobjegao je glavnoj skupini kada se vodili po Industrijskoj zoni Kukuljanovo. Priključio mu se Amerikanac Brandon McNulty (UAE Team Emirates). Na spuštanju prema Orehovici imali su pola minute prednosti. Na usponu od Pašca prema Gornjoj Drenovi McNulty je preuzeo vodstvo i stekao više od minute prednosti u odnosu na peloton. S obzirom na to da je njegov zaostatak u ukupnom poretku u odnosu na vodećeg uoči etape bio samo 12 sekundi, McNulty je postao provizorni lider u etapi koju je obilježila jaka kiša i nekoliko padova bez težih posljedica.


Foto galerija: Cilj utrke CRO Race u Opatiji Foto: Sergej Drechsler


McNulty je izgubio dvadesetak sekundi zbog promjene bicikla na cesti od Klane prema Permanima. Razlog je bila probušena prednja guma… Ali držao je sjajan prosjek od 41 kilometara na sat usprkos jakoj kiši. Momčad INEOS Grenadiers vukla je peloton, ali McNulty je i dalje vodio sa četrdesetak sekundi dvadeset kilometara prije cilja, u koji je ušao s 26 sekundi prednosti, dovoljno za preuzimanje ukupnog vodstva.


Foto galerija: Cro RACE etapa od Novog Vinodolskog do Opatije Foto: Vedran Karuza


Kao sedamnasti ciljem je prošao Fran Miholjević (Bahrein Victorious), koji je vozio dobro poznatim cestama. No, Miholjević je u krug ušao s 24 sekunde zaostatka, iskočivši ispred skupine u pravom trenutku. Miholjević je sada osmi u ukupnom poretku s 40 sekundi zaostatka za McNultyjem, dok je u poretku za mlađeg vozača treći, sa četiri sekunde zaostatka za nositeljem bijele majice Dancem Tobiasom Lundom Andresenom. Ostali hrvatski vozači potonuli su u poretku, stigavši na cilj s velikim zaostatkom.


– Zadovoljan sam plasmanom, ali bilo je opasno. Da nisam znao ceste… – kaže Fran Miholjević. – Pokazalo se da je utrka vrlo otvorena, teško je pogoditi pravi trenutak za bijeg. McNultyju je uspjelo, a kasnije je stvarno izvanredno držao razmak. U petak se vozi kraljevska etapa, ne znam još kakav je plan momčadi, ali probat ćemo doći do etapne pobjede.


 


Fran i Vladimir Miholjević

Fran i Vladimir Miholjević/Foto S. DRECHSLER


U petak se vozi kraljevska etapa od Krka do Labina, duga 160,5 kilometara uz 3.100 metara visinske razlike uspona. Početak je u 12.45 sati. Bit će opet zatvaranja cesta po PGŽ-u, Primorka će biti zatvorena u cijeloj dužini od Krčkog do izlaza Rujevica, gdje će peloton krenuti prema Viškovu pa preko Kastva spustiti se do Jušića, a zatim krenuti prema Poklonu… Plavu majicu za najboljeg sprintera nosit će Talijan Giovanni Lonardi (Polti Kometa), a zelenu majicu za najboljeg penjača i dalje će nositi Nizozemac Axel van der Tuuk (Metec-Solarwatt p/b Mantel).


 


Semafor

Rezultati 3. etape: 1. Brandon McNulty (SAD, UAE Emirates) 2:04.03, 2. Igor Arrieta (Špa, UAE Emirates) 0:26, 3. Tobias Lund Andresen (Dan, dsm-firmenich PostNL) 0:26, 4. Filippo Ganna (Ita, INEOS Grenadiers) 0:26, 5. Sakarias Koller Loland (Nor, Uno-X Mobility) 0:26, 6. Mirco Maestri (Ita, Polti Kometa) 0:26, 17. Fran Miholjević (Hrv, Bahrein Victorious) 0:24, 55. Viktor Potočki (Hrv, Ljubljana Gusto Santic) 13:15, 60. Nicolas Gojković (Hrv, Adria Mobil) 13:15, 99. Ian Peran Ljubljana Gusto Santic) 17:38 minuta zaostatka.


Ukupni poredak: 1. Brandon McNulty (SAD, UAE Emirates) 7:56.38, 2. Giovanni Lonardi (Ita, Polti Kometa) 0:30, 3. Tobias Lund Andresen (Dan, dsm-firmenich PostNL) 0:36, 4. Igor Arrieta (Špa, UAE Emirates) 0:36, 5. Cyrus Monk (Aus, Q36.5) 0:36, 6. Fred Wright (VB; Bahrein Victorious) 0:38, 8. Fran Miholjević (Hrv, Bahrein Victorious) 0:40,


Viktor Potočki (Hrv, Ljubljana Gusto Santic) 13:15, 60. Nicolas Gojković (Hrv, Adria Mobil) 13:15, 99. Ian Peran Ljubljana Gusto Santic) 17:38 minuta zaostatka.

Dječja utrka

 


Zbog lošeg vremena premještena je i opatijska KIDS CRO Race utrka. Umjesto u cilju, održana je u dvorani Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov. Sudjelovalo je 84 djevojčice i dječaka, natječući se na biciklističkim trenažerima.


U četvrtom od šest natjecanja KIDS CRO Racea, virtualne biciklističke utrke za djecu u dobi od 9 do 12 godina,u kategoriji od 9 do 10 godina pobijedili su Lili Hajdor i Noel Vukelić, učenik OŠ Kantrida. U kategorijama od 11 do 12 godina pobjednica je Ivona Brumnjak, učenica OŠ Rikard Katalinić Jeretov te Borna Šušnjić.


Keindl Sport osigurao je trenažere, dok su djeca educirana o biciklizmu i pravilnom ponašanju u prometu.


U petak se KIDS Race održava u Labinu.

Članovi Rijeke u KIDS CRO Race utrci/Foto Sport IT