Zablistala u Nici

Broncom ostvarila san: Fantastični uspjeh Đurđice Orepić na Svjetskom ironman prvenstvu

Edi Prodan

Krvavo sam se ovog ljeta naradila, satima bih vozila bicikl po paklenim vrućinama, da bih nakon toga odmah uskakala u tenisice i nastavljala kilometrima trčati. K tome, u travnju i svibnju sam nastupila na natjecanjima održanim u Valenciji i Lanzarotu gdje sam također postigla odlične rezultate tako da mogu ponosno reći kako je ovo uistinu - moja godina, naglasila nam je  Orepić



Sjajna hrvatska sportašica, fantastična Porečanka Đurđica Orepić na Svjetskom ironman prvenstvu za žene održanom u Nici osvojila je broncu! S rezultatom 12.44,53, zaostatkom manjim od 20 minuta u odnosu na pobjednicu, Amerikanku Christine Glah, bodovno je Orepić dosegnula 4762 boda, dok je pobjednica osvojila njih točno 5000. Orepić se u konkurenciji 74 natjecateljice u dobnoj kategoriji od 60 do 64 godine plasirala na pobjedničko postolje i u jednom od najljepših gradova Mediterana doživjela ovacije iznimno brojne publike. Koliko je natjecanje bilo izjednačeno pokazuje i činjenica da je od četvrto plasirane, Njemice Barbare Auer bila bolja za 40 sekundi i šest bodova, te da su joj rezultati bili vrlo blizu drugoplasirane Francuskinje Catherine Houseaux.


– Sretna sam, ostvario se moj san, moja želja da se jednog dana nađem na podiju, na podjeli medalja. Da bih to postigla nisam morala dati sve od sebe, dala sam i mnogo, mnogo više. Ni samoj mi nije jasno gdje sam u pojedinim etapama trčanja pronalazila snagu i volju koje su mi bile potrebne da bih dosegla to toliko željeno treće mjesto, ispričala nam je, još uvijek pod snažnim naletima adrenalina, Đurđica neposredno nakon svečanosti podjele medalja.


Koliko je njezin uspjeh veličanstven pokazuju i karijere natjecateljica s kojima je dijelila isto postolje, kao i onih koje je ostavila daleko iza sebe jer riječ je isključivo o osobama što su se čitav život profesionalno bavile sportom, pa su to nastavile činiti i u navedenoj dobnoj kategoriji. K tome, Orepić je  na prvom mjestu svoje dobne skupine kad je riječ o svjetskom poretku u koje se zbrajaju svi rezultati ironman utrku u jednoj godini, i konkurenciji od čak 884 natjecateljice.




– Krvavo sam se ovog ljeta naradila, satima bih vozila bicikl po paklenim vrućinama, da bih nakon toga odmah uskakala u tenisice i nastavljala kilometrima trčati. K tome, u travnju i svibnju sam nastupila na natjecanjima održanim u Valenciji i Lanzarotu gdje sam također postigla odlične rezultate tako da mogu ponosno reći kako je ovo uistinu – moja godina, naglasila nam je  Orepić koja je ove godine počela raditi i s novim trenerom – Andrejem Višticom. Riječ je o najboljem hrvatskom triatloncu i pobjedniku nekoliko međunarodnih ironman utrki. Vištica se inače ljetos oprostio s aktivnim natjecanjima, trenerski ovo mu je uistinu sjajan početak.


– Nakon niza godina promjena trenera se nameće kao određeno pravilo. Izgleda da mi je dobro došla jer na svom sam četvrtom nastupu na svjetskim prvenstvima stigla i do sanjane medalje. Koliko god da je konfiguracija terena na području oko Nice bila ekstremno teška, da se u 180 kilometara staza moralo savladati i 2584 metra nadmorske visine, oduševilo me na koji su nas način gledatelji pratili, s koliko užitka i ushita su doživljavali naše prolaske. Start i cilj su bili na znamenitoj Promenadi u Nici gdje se uvijek okupljalo na tisuće gledatelja. Bilo je naprosto sjajno, i s te nam je strane stizao dodatni poticaj, pojašnjava nam Orepić koja se tijekom noći vraća u Poreč.


– Rekla sam kako je ovo  moja godina, ali i nekako mi se čini da nakon nešto više od deset godina polako dolazi kraj, zaključila je Orepić. Mada, nije nam zvučala u tom trenutku ne pretjerano uvjerljivo. Znajući kolika je njezina energija kao i to da je ironman za žene podijeljen u 11 kategorija, uvjereni smo da još dugi niz godina neće u sportsku mirovinu. Koliko god mogla sve, pa i nezamislivo, Đurđica Orepić je osoba koja sigurno jedno nije u stanju činiti – biti mirna.