POI

Antonio Franko, kraljevički paratriatlonac, u ponedjeljak putuje na Igre. Među favoritima je za medalju

Katarina Blažević

Luka Dobrović, Antonio Franko i Zvonimir Brozić / Foto Milan Đekić

Luka Dobrović, Antonio Franko i Zvonimir Brozić / Foto Milan Đekić

Ostalo je jedino mentalno se posložiti, poručuje



“Odradili smo sve što smo trebali što se tiče fizičkog dijela priprema. Nikada nisam bio spremniji i očekujem svoj najbolji nastup.


Ostalo je jedino mentalno se posložiti i odraditi utrku najbolje što mogu”, rekao je kraljevički paratriatlonac Antonio Franko na konferenciji za medije uoči odlaska na Paraolimpijske igre u Parizu.


Cilj – medalja


U ponedjeljak je na rasporedu let za Pariz, a u nedjelju, 1. rujna, nastup na kojemu je cilj – medalja.




Čelnici Parasportskog saveza Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije prepoznali su važnost trenutka i u prostorijama Bazena Kantrida dali podršku jednom od općenito najvećih hrvatskih favorita za osvajanje odličja na Paraolimpijskim igrama u Parizu, koje inače kreću 27. kolovoza.


Luka Dobrović je kao tajnik predstavljao Parasportski savez Grada Rijeke, a Zvonimir Brozić kao predsjednik županijski Parasportski savez.


– Kvalifikacije su prošle puno bolje nego u odnosu na Tokio. Najviše zbog Svjetskog prvenstva gdje sam osvojio broncu i tako teoretski osigurao nastup.


Prije Tokija se do zadnjeg dana nije znalo hoću li ići ili neću. Sada se puno lakše bilo pripremati za Igre. Nakon Pariza me čeka i Europsko te Svjetsko prvenstvo, sve u razmaku od mjesec i pol dana – dodao je Antonio Franko, 32-godišnji paratriatlonac, koji je na svojoj paraolimpijskoj premijeri u Tokiju osvojio peto mjesto.


Veća očekivanja


Zbog najuspješnije sezone ovoga su puta očekivanja veća.


– Mogu reći da sam jedan od favorita za medalju jer sam u top pet na svijetu zadnjih pet godina. Imam treće mjesto na SP-u gdje je praktički ista konkurencija kao što će biti u Parizu.


Jedna je utrka i sve je moguće. Ja se nadam medalji. Kakva je staza? Pliva se u rijeci jedan krug, s time da se u jednom smjeru pliva nizvodno, pa onda uzvodno, s čime se nismo susretali dosad.


To ne može nitko od nas trenirati pa ćemo vidjeti tko će se bolje snaći. Biciklira se po gradu gdje ima i onih kocki, te je izuzetno teško i tehnički zahtjevno voziti po tome u toj brzini.


Postoji opasnost od pada i to će biti izazovno. Trčanje je više manje isto kao inače. Plivanje i bicikliranje će odlučivati.


Svima u interesu triatlon


Zasad nema govora o otkazivanju plivanja zbog rijeke Seine, koja je bila podosta zagađena tijekom Olimpijskih igara.


Franko je u Parizu već nastupao u sklopu Svjetskog kupa i tada se triatlon pretvorio u duatlon upravo zbog zagađene rijeke. Iako organizatori na taj način brinu o zdravlju sportaša, natjecanje u tom slučaju ipak ne bi bilo u potpunosti pošteno.


– To bi mi sigurno otežalo borbu za medalju jer to nije isti sport. U prednosti bi bili oni što imaju hendikep s rukom. Oni u toj opciji duatlona doslovno ne bi niti imali hendikep. Svima će biti u interesu da je triatlon i na taj način se i pripremam.


Franko jedan od primjera


Riječ je na kraju dobio i predsjednik Parasportskog saveza PGŽ-a Zvonimir Brozić, koji je ovom prilikom pozvao sve osobe s invaliditetom da se bave sportom i da im Franko bude jedan od primjera.


– Antonio je samo nastavak tradicije u Primorsko-goranskoj županiji. Znamo da je ovdje kolijevka paraolimpizma. Nisu bile nijedne Paraolimpijske igre, a da nije s našeg područja sudjelovao neki sportaš.


Od Milke Milinković, pa Petrovića, Pribanića, Talića, a sada se pojavio Antonio koji bi trebao biti jedna velika motivacija za sve mlade parasportaše da se uključe u proces treninga i pokušaju dostići što ljepše rezultate.


Ali prije svega, da se bave parasportom jer je u pitanju zdravlje i socijalizacija. Vjerujem da će Antonio napraviti sve što može i osvojiti medalju – zaključio je Brozić.