Početak sezone

Orijent sutra dočekuje Croatiju i priželjkuje dobro otvaranje. U prijelaznom roku doveden je niz mladih igrača

Ivan Volarić

JASNI CILJEVI - Mario Tadejević/Foto V. KARUZA

JASNI CILJEVI - Mario Tadejević/Foto V. KARUZA

Spremni smo za novu sezonu u kojoj moramo pokazati da je prošla bila samo slučajnost - kaže Mario Tadejević



RIJEKA Nogometaši Orijenta sutra od 17.30 susretom protiv Croatije iz Zmijavaca na Krimeji otvaraju svoju šestu uzastopnu drugoligašku sezonu. Prošla je, pomalo neočekivano, donijela tešku borbu za ostanak začinjenu igranjem dodatnih kvalifikacija. Krimejčani su na kraju ipak uspjeli sačuvati status, bili su bolji od Kustošije nakon dvije odigrane utakmice. Jasno je da u redovima Orijenta u novoj sezoni priželjkuju u prvom redu izbjeći takav scenarij.


– U novu sezonu ulazimo s ambicijom da budemo stabilni, da ne dođemo u situaciju u kojoj smo bili. Imamo vrlo zanimljivu, mladu i potentnu momčad. Jako dobro se treniralo pod vodstvom trenera Grubora. Pripremna utakmica protiv Rijeke pokazala je potencijal momčadi, naravno da to treba ponavljati.


Vjerujem da ćemo odigrati dobru sezonu, da ćemo nastaviti afirmirati mlade igrače i da ćemo puniti Krimeju. Malo je klubova koji nakon relativno neuspješne sezone, kao što je bila prošla, mogu u kvalifikacijama napuniti stadion. Očekujem da ćemo zadovoljiti naše navijače i simpatizere dobrom i atraktivnom igrom – kazao je na klupskoj presici dopredsjednik kluba Marinko Koljanin i uz najavu daljnje afirmacije mladih igrača naveo podatak da su trojica igrača iz prošlogodišnjeg kadra, vratar Mohorović, Gajzler i Simčić, nastavili karijeru u prvoligaškom klubovima, a prije njih to su u proteklih pet godina učinili Ičićić, Smolčić, Hodža, Liber, Frigan, Braut, Zadro, Fućak, Maružin, Gadže, Monjac, Ibiši i Durdov.




Orijent je u prijelaznom roku doveo niz mladih igrača, najveći dio njih kao plod suradnje s Rijekom. Izuzetak je nešto iskusnijii BiH napadač Nedim Hadžić. Trener Grubor veliki plus za ovu momčad vidi u tome što mladi igrači neće imati pritisak borbe za ostanak.


– U utakmicama i na treninzima vidi se da su igrači puno slobodniji, podsvjesno su »čisti«, što je jako važno. Za mene ne postoje mladi i stari igrači, postoje samo igrači koji su sposobni odgovoriti na moje zahtjeve s obzirom na način na koji želimo igrati. Kroz treninge i pripremne utakmice vidio sam jako puno dobrih stvari, ali imamo još puno posla. Momčad je dobro izbalansirana, imamo iskusne i mlade igrače, energija u svlačionici je dobra kao i uvijek u Orijentu, koji je ozbiljan klub u kojemu se poštuju pravila. Odradili smo jako dobre pripreme i očekujem jako dobar start u prvenstvu – kaže Grubor.


Kapetan Mario Tadejević i u novom će prvenstvu predvoditi Orijentovu obranu.


– Iza nas su još jedne pripreme, mislim da smo ih jako dobro odradili. Spremni smo za novu sezonu u kojoj moramo pokazati da je prošla bila samo slučajnost, vjerujem da momčad može ostvariti puno bolje rezultate – poručio je branič Orijenta.


Igralište na Sušaku

Posebna je tema gotovo svake krimejske presice izgradnja igrališta negdje na istoku Rijeke koje bi poslužilo i za treninge mlađih uzrasta Orijenta.


– Često dobivamo pritužbe nezadovoljnih roditelja koji postavljaju pitanja zašto njihova djeca moraju odlaziti na terene na Belveder ili Podmurvice, posebice po ovim velikim gužvama u gradu koji je mjesecima raskopan. To je stara tema, pitaju nas što je Orijent poduzeo. Orijent je po tom pitanju poduzeo jako puno, ali jedino lokalna samouprava može izgraditi novo igralište. Grad Rijeka puno je uložio u sportsku infrastrukturu u zadnjih dvadesetak godina, ali zadnje nogometno igralište napravljeno je u prošloj državi, Rujevica je izgrađena privatnim kapitalom. Uskoro se održavaju novi izbori. Apeliram na gradonačelnika, kao i na sve kandidate za gradonačelnika, da Sušak zaslužuje nogometno igralište – rekao je Koljanin.