Pripreme za novu sezonu

ODJECI IZ AUSTRIJE Sopića brine širina kadra, ali vjeruje u spremnost za Europu

Denis Frančišković

Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

Rezultat pada u drugi plan jer znamo kako smo trenirali. Bio bih sretan da sam u krivu, ali vidjelo se da nemamo širinu kadra, pogotovo kada igramo dva puta 60 minuta. Bio bih najsretniji trener na svijetu da odjenuti dres Rijeke znači odmah i postati igrač za Rijeku - kaže Željko Sopić



RIJEKA U dosad najjačem pripremenom testu nogometaši Rijeke poraženi su minimalno (0:1) od Karlsruhera, njemačkog bundesligaša iz drugog razreda koji je prošlo prvenstvo osvojio peto mjesto. Prvi je to poraz Bijelih nakon što su kvalitetom više i lakoćom dosad matirali dva slovenska sastava i novog mađarskog prvoligaša.


Riječane, nakon kluba u kojem se igrački proslavio Slaven Bilić, u srijedu čeka još teža provjera, sudar s RB Salzburgom, prvakom Austrije, a potom odmah u srijedu s Triglavom, slovenskim drugoligašem koji je lani osvojio šesto mjesto.


Nema sumnje da će generalka sa Salzburgom jasno pokazati gdje je u ovom trenutku riječki sastav, prigodu će dobiti najjače riječke snage, dok će ogled s Triglavom biti prigoda za one koji budu manje igrali i – mlade. Mlade koji su dosad generalno ostavili jako dobar dojam.




Poraz od Nijemaca nije previše zabrinuo struku Bijelih iako je, dojam je, malo naborao čelo Željka Sopića. Riječki kormilar svjestan je da ovo faza u kojoj se momčad stvara i dotjeruje u hodu, no nakon dosta odlazaka i dva dolaska nadovezale su se ozljede nekolicine ključnin igrača koje bitno remete trenažni proces.


Ipak, Sopića nije previše zabrinuo prvi poraz koji je stigao u završnici utakmice. U prvih 60 minuta Rijeka je bila bolja i imala pet vrlo dobrih šansi (Ivanović, Janković, Hodža), među kojima i vratnicu (Fruk), ali kao i puno puta dosad, nedostajao je taj pravi završni udarac.


Ulog i opasnost


– Rezultat pada u drugi plan jer znamo kako smo trenirali. Bio bih sretan da sam u krivu, ali vidjelo se da nemamo širinu kadra, pogotovo kada igramo dva puta 60 minuta.


Bio bih najsretniji trener na svijetu da odjenuti dres Rijeke znači odmah i postati igrač za Rijeku. Dečkima ništa ne zamjeram, idemo trenirati i pokušati se pojačati – rekao je Sopić.


Do prve službene utakmice u europskim kvalifikacijama, najvjerojatnije okršaja s rumunjskim Corvinulom, ostalo je točno deset dana.


Ulog je jako velik, a Rumunji čiji sastav mjesečno stoji oko 40 tisuća eura, deset puta manje od riječke, pokazali koliko su nepredvidljiva i – opasna momčad.


– Čekaju nas još utakmice u srijedu i četvrtak protiv RB Salzburga i Triglava i pokušat ćemo još malo uigrati linije. Igrači će sada biti sve svježiji i svježiji i naravno da će biti spremni za početak Europe i prvenstva – naglasio je trener Bijelih.


Selahi i Goda


Veldin Hodža, zabio je jedan pogodak u pripremama i igra u ofenzivi veze zajedno s Frukom. Ovog je puta s desne strane imao podršku Pašalića koji je odradio prve pripremne minute, dok je na toj poziciji znao igrati i Djouahra, a solidan dojam ostavio Butić.


Hodža je ranije često znao igrati i na zadnjem veznom, uglavnom u paru s nekim od suigrača (Selahi, Petrovič, Banda), no Sopić je s udarnom postavom u dosadašnjem dijelu priprema uglavnom forsirao sustav 4-1-4-1.


Onaj isti koji je donio najviše benefita u prošlom prvenstvu.


– Naravno da nam je žao što smo izgubili jer želimo svaki put pobijediti, ali ovo su pripreme, prijateljska utakmica i rezultat nije primaran.


Spremamo se, uvježbavamo nove stvari i nadam se da ćemo se na najbolji mogući način pripremiti za novu sezonu – ustvrdio je Hožda i prokomentirao dosadašnji tijek priprema:


– Sigurno da se još osjeća umor, ali to je normalno u ovom dijelu priprema. Europa i početak nove sezone je sve bliže, na nama je da radimo, treniramo i maksimalno se fokusiramo na ono što slijedi.


Austrijski dio priprema pomalo curi, a Sopić je priželjkivao da se do povratka na Kvarner momčadi priključe još dva igrača kao istinska pojačanja.


U novonastaloj situaciji sretan bi sigurno bio i da su Selahi i Goda spremni i pravi kao u prošloj sezoni. Njihovi nastupi, posebice Gode, pod velikim su upitnikom do daljnjega, a Europa kuca na vrata.


Prva prepreka trebala bi se izgurati i s postojećim kadrom, ali za sve više i dalje Sopiću je nužno još koje pravo pojačanje. Posebno kada se zna da Pašalić može otići svakog trenutka s obzirom na zanimanje za njega, a u izlogu je još dobar dio igrača.


Generalno, jasno je da bi Bijelima dobro došao, ali ne nužno, još jedan stoper, ali sigurno dva krilna napadača, posebno na lijevoj strani, te još jedan iskusniji napadač.