Atletska igraonica

Novost u Čavlima i Triblju: Nekadašnja atletičarka pokreće Sportsku školu Oli za najmlađu djecu

Ivana Vaupotić

Djetinjstvo uz sport...

Djetinjstvo uz sport...

Smatram da su male sredine možda i zakinute za raznovrsnost i kvalitetnije programe pa zašto one ne bi postale centar u koji će i ostali dolaziti - kaže Ciganović



RIJEKA Čavle i Tribalj uskoro će svojim najmlađim žiteljima moći ponuditi novu vrstu sportske rekreacije koju će u Sportskoj školi Oli, što će djelovati u okviru Dječjeg vrtića Čavlić te Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav, voditi Dragana Ciganović, nekadašnja atletičarka i trenerica u atletskoj igraonici Kvarnera. Riječ je o programu Malci radoznalci u okviru kojeg će djeca 2020. i 2021. godišta vježbati zajedno s roditeljima te programu Malci samostalci u kojem će trenirati djeca od 2016. do 2019. godišta.


– Smatram da su male sredine možda i zakinute za raznovrsnost i kvalitetnije programe pa zašto one ne bi postale centar u koji će i ostali dolaziti. Za Tribalj sam na neki način vezana jer mi je svekrva iz Kamenjaka pa tu stalno prolazimo na putu do nje, a svoje zasluge za djelovanjem Škole u Triblju ima i Sandra Miculinić, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav, koja prepoznaje potrebe djece i potrebu za kvalitetnim programima.


Jako sam zadovoljna odazivom, pogotovo jer sam svjesna da treba vremena da se informacija proširi, a onda će, vjerujem, ta brojka još više narasti. No, ne bojim se jer znam da ću se dokazati svojim radom i s vremenom popuniti kapacitet – započela je Dragana Ciganović, koja je od 2001. godine u Kvarneru trenirala najmlađe buduće sportaše i sportašice, a tako i, između ostalog, prepoznala talent Veronike Šokota, mlađeseniorske europske prvakinje u bacanju koplja, koja je kao četverogodišnjakinja prvi put stigla na trening u atletsku igraonicu na Kantridu.





Razvoj


– Program atletske igraonice osmislila je Silvija Mrakovčić, a moja je priča počela sasvim slučajno. Počela sam raditi s dvjema curicama od tri godine za koje smo svi mislili da će odustati nakon mjesec dana, ali one ne samo da nisu odustale, već mi se javilo još roditelja koji su htjeli upisati djecu u našu igraonicu – nastavila je Dragana Ciganović, za čije su programe svake godine postojale – liste čekanja. Najbolja referenca za ono što i kako radi.


– Malci radoznalci je prvenstveno program koji razvija pažnju, koncentraciju i biotičko motoričke sposobnosti djece bez stresnog odvajanja od roditelja. Dijete je cijeli dan u vrtiću, jedva čeka vidjeti roditelja, a ovo je prilika da se roditelj i dijete kvalitetno druže kroz sportsku aktivnost te zajedno uživaju u igri i vježbama. U suradnji s roditeljem ovaj program povećava motivaciju djece za bavljenje sportom, stvara čvršću obiteljsku vezu i sigurnost u isprobavanju novih vještina.


Malci samostalci pak kroz igru i vježbe razvijaju svoju psihofizičku sposobnost jer je igra najprihvatljiviji i najbolji oblik djetetovog kretanja, a time želimo djecu uvesti u svijet sporta i stvoriti pozitivan stav prema fizičkoj aktivnosti. Moj cilj je prepoznati posebnost svakog djeteta, pomoći mu se uključi i osjeća sigurno i uspješno jer će jedino tako razviti ljubav prema sportu koja će trajati duže vrijeme – nastavila je osnivačica Sportske škole Oli, koja će treninge održavati dva puta tjedno, u ponedjeljak i srijedu od 17 do 19 sati u Triblju te utorkom i četvrtom u istom terminu u Čavlima.


Kvaliteta


– Optimalan broj svake grupe je 15 djece, no na treninzima stvarno rijetko bude svih 15, osim na početku ili u proljeće. Najčešće ih svakog tjedna trenira osam do 12, što je za moj koncept rada idealan broj. Novost koju ću uvesti od ove godine je usmjeravanje i upoznavanje djece izlaznoga godišta s drugim sportovima, klubovima i trenerima da bih im na taj način pomogla koji sport odabrati – mišljenje je Dragane Ciganović, koja je prije nešto više od godine dana postala mama zbog čega se odlučila na pokretanje Škole.


– Zbog želje da sa svojim djetetom provedem što više kvalitetnog vremena, više jednostavno nisam mogla ostati raditi u Kvarneru. Želim raditi ono u čemu smatram da sam dobra i mogu biti još bolja, a da taj rad bude kvalitetan. Da sam ostala u klubu, morala bih raditi u punom kapacitetu šest dana u tjednu, što mi je zasad, dok imam malo dijete, ipak previše. Ovako ću uspjeti izbalansirati svoj privatan život i posao, a da djeci s kojom radim pružim sve najbolje od sebe jer su mi roditelji povjerili svoje najveće blago, a to su njihova djeca – zaključila je Dragana Ciganović.