Kristoff je pravovremeno krenuo u svoj završni sprint u Sinju te je slavio s dužinom bicikla ispred dvojice Talijana, drugog Giovannija Lombardija (Polti-Kometa) i trećeg Alberta Bruttomessa (Bahrain Victorious).


“Danas ujutro sam imao laganu prehladu i na početku etape se nisam osjećao dobro, pa smo odlučili dati veću prednost bjeguncima. No, zbog pada u samom bijegu njihova je prednost značajno pala. Završnica je bila prilično stresna zbog uskih ulica i oštrih zavoja, ali momčad je ostala u dobroj poziciji.




U završnici sam se uspio pozicionirati iza Vivianija i iznenaditi ga što sam ranije krenuo u sprint. Lani sam na ovoj utrci bio drugi u ukupnom redoslijedu, ali bez etapne pobjede. Sada imam etapnu pobjedu, a vidjet ćemo što će biti na kraju. Ove sam godine ipak puno umorniji nego lani”, kazao je Kristoff nakon slavlja u Sinju.


Kako je prvi prolazni cilj, a samim time i prva prilika za osvajanje bonifikacijskih sekundi bio u Šibeniku, samo 14.5 kilometara nakon starta, peloton je ostao kompaktan do te točke, a prvi je prolaznim ciljem prošao Britanac Fred Wright (Bahrain Victorious) koji je tako osvojio i tri sekunde bonusa. Drugo mjesto i dvije bonifikacijske sekunde osvojio je Belgijanac Jordy Bouts (TDT-Unibet), a treće mjesto i jednu bonus sekundu Nizozemac Luc Wirtgen (Tudor).


Ubrzo nakon prolaznog cilja iz glavne su se skupine izdvojila trojica vozača, Španjolci Johin Murguilday (Caja Rural-Seguros RGA) i Francisco Munoz (Polti-Kometa) te Čeh Filip Reha (ATT Investments), a njima su se zatim još pridružili Australac Cyrus Monk (Q36.5) i Nizozemac Axel van der Tuuk (Metec-Solarwatt p/b Mantel).


Tih je pet vozača ostvarilo četiri minute prednosti prije prvog uspona dana na Ljubičiće, a prvi je na vrh stigao Van der Tuuk ispred Rehe i Murguildaya.


Prednost vodeće skupine povećala se na maksimalnih 5:50 minuta, a drugim prolaznim ciljem u Drnišu prvi je prošao Monk ispred Van der Tuuka i Munoza.


Prednost vodeće skupine povećala se na 5:50 minuta, a drugim prolaznim ciljem u Drnišu prvi je prošao Monk ispred Van der Tuuka i Munoza.


Do početka uspona prve kategorije na Tešije prednost vodeće skupina narasla je na čak 7:50 minuta, no već u prvoj polovici etape dobrim radom momčadi dsm-firmenich-postNL ta je razlika pala na manje od šest i pol minuta, a onda je Munozov trenutak neopreznosti u jednom zavoju u kojem je prosklizao, pao i sa sobom na tlo povukao Rehu i Murguildaya, doveo do toga da je razlika naglo pala za još dvije minute.


Nažalost, u padu je najlošije je prošao Reha koji je i otpao iz bijega. Van der Tuuk je prvi prošao i brdskim ciljem na Tešijama čime je osigurao nošenje zelene majice najboljeg penjača u drugoj etapi, dok su kao drugi i treći tom točkom prošli Murguilday i Munoz. Glavna je skupina do vrha uspona smanjila zaostatak na tri minute, a ta je razlika nastavila padati i tijekom spusta.


Vodeća četvorica ipak su do prvog prolaska ciljnom ravninom u Sinju uspjela zadržati dvije minute prednosti u odnosu na peloton, tri sekunde bonifikacije osvojio je Monk, dvije Van der Tuuk, a treće Murguilday. No, već na samom ulasku u završni krug Munoz i Van der Tuuk su se odvojili od Murguildaya i Monka, ali niti njih dvojica nisu uspjela odoljeti naletu velike skupine koja ih je “progutala” 14.5 kilometara prije cilja.


Druga etapa vozit će se u srijedu od Biograda na Moru do Novalje u dužini od 114.5 kilometara.