SuperSport HNL

Željko Sopić ima samo jedan recept za uspjeh na Rujevici: “Agresivnost, požrtvovnost i bespoštedna borba za svaku loptu”

Davor Petrović

Željko Sopić/Foto PIXSELL

Željko Sopić/Foto PIXSELL

Znamo na koji način igraju jer smo tijekom zimskih priprema odigrali pripremnu utakmicu s njima na Rujevici. Bilo je 0:0, i zato još jednom ponavljam da znamo kako Rijeka igra – tvrdi Sopić



VELIKA GORICA   Nije tajna da su čelnici Gorice početkom prošlog ljeta imali velike planove za ovu sezonu. Štoviše, za pretpostaviti je da su aktualni bodovni učinak svoje momčadi očekivali puno ranije, negdje sredinom ili, u najgorem slučaju, krajem kolovoza.


Jednostavno, Gorica je sanjala izlazak u Europu, a sada se nalazi pred izlaskom iz SuperSport HNL-a, s time da je atmosfera u klubu dotaknula dno prošlog vikenda, kada je Šibenik osvojio bodove u srcu Turopolja. Sada je pred Željkom Sopićem zadatak koji se u nogometu kolokvijalno naziva »vađenje kestena iz vatre«.


– Tijekom ovog tjedna definitivno smo podigli intenzitet rada na treninzima. Nadam se da smo svi svjesni težine situacije u kojoj se nalazimo nakon domaćeg poraza od Šibenika – kaže trener Gorice.




Zapravo, njegov izraz lica dovoljno govori o svemu što Gorica proživljava. Preciznije, Sopićeva ozbiljnost jasno pokazuje da je maksimalno fokusiran na svoju momčad.


– Nisam pobornik vraćanja na ono što je bilo, ali tu smo primili gol u »Zoni Cesarini«, pred kraj prvog dijela. Htjeli smo se vratiti, ali nije išlo. Mi smo u nezavidnoj situaciji, i s time se teško nositi. Noge su teške, svaka utakmica donosi pritisak… To nije opravdanje, nego realnost. Ja vjerujem samo u rad jer to je jedini način da se nešto postigne – dodaje Sopić.


Uz iskazivanje velikog poštovanja prema današnjem suparniku, turopoljski šef struke posebno će istaknuti učinak Sergeja Jakirevića.


– Sada nas očekuje gostovanje kod goropadne Rijeke, koja je u prva tri kola ovog dijela sezone osvojila sedam bodova. Posebno dobro je odigrala protiv Hajduka na Poljudu. Međutim, mi nemamo izbora. Moramo skupiti glave i pokušati izboriti što bolji rezultat. Jakirević je u kratkom vremenu uspio standardizirati momčad Rijeke. Znamo na koji način igraju jer smo tijekom zimskih priprema odigrali pripremnu utakmicu s njima na Rujevici. Bilo je 0:0, i zato još jednom ponavljam da znamo kako Rijeka igra – tvrdi Sopić, uz napomenu da Gorica zna na koji način se može oduprijeti uglednom suparniku.


Ključni dio te ideje čine tri komponente. Bolje rečeno, to je onaj dio koji je trener Gorice spreman podijeliti s javnošću.


– Agresivnost, požrtvovnost i bespoštedna borba za svaku loptu. Toga nije bilo na utakmici protiv Šibenika, a samo s time se možemo nečemu nadati na Rujevici. To je jedini recept za suparnika kalibra Rijeke – tumači 48-godišnji stručnjak.


Tijekom tjedna Gorica je na svom terenu odigrala prijateljsku utakmicu sa srpskim drugoligašem Radničkim iz Novog Beograda. Uknjižena je uvjerljiva pobjeda (4:0) za podizanje samopouzdanja posrnule momčadi.


– Nastojat ćemo održavati tu praksu, prvenstveno zbog igrača iz drugog plana. Cilj je da im osiguramo minutažu i priliku za pokazivanje u što boljem svjetlu. Neki od njih su protiv Radničkog pokazali da na njih mogu računati na gostovanju kod Rijeke. Na Rujevici će sigurno biti dosta promjena u odnosu na početnu postavu koja je istrčala na teren protiv Šibenika – zaključuje Sopić.