Talijanski biznismen proslavio 70. rođendan u Opatiji uživajući u pobjedi Italije

Volpi: Damir Mišković mi je obećao Rijeku viceprvaka!

Orlando Rivetti

U sportu je cilj pobijediti, a koliko sam shvatio Mišković uskoro želi napasti i »Dinamo«. Teško, ali… Duh »Rijeke« nije sudjelovati, a biti drugi je sigurno veliko zadovoljstvo – ističe Gabriele Volpi



RIJEKA Pobjeda Italije nad Njemačkom bio je najdraži dar za 70. rođendan. Na jahti Gi-Vi, s prijateljima, suradnicima iz Rijeke, obitelji Predraga Slobode i Damira Miškovića, dočekao je pola noći i tortu s jednom svijećicom, Gabriele Volpi, talijanski biznismen, vlasnik Vaterpolskog kluba »Pro Recco«, ali i glavni ulagač u VK »Primorje« i HNK »Rijeka«.


Oduševljen igrom »azzurra«, Mišković se usudio kazati – »Rijeka« će igrati kao Italija! Ispravio se malo: – Dobro, mislio sam brzo i atraktivno, napadački…


Social Sport, zaklada sa sjedištem u Amsterdamu, u koju Volpijeve tvrtke odvajaju dva posto profita, nakon »Pro Recca«, preuzela je financijsku brigu nad nogometašima AC »Spezia«, izborili su Serie B, vaterpolistima »Primorja«, igrali su finale Eurolige, te nad nogometnom akademijom u Nigeriji. Vaterpolo mu je u krvi, trenirao ga je Ivica Jobo Kurtini, nogomet prepušta stručnjacima… Zadovoljan sportskom sezonom?


 – Osvojili smo žensko i muško vaterpolsko prvenstvo Italije, prvaci smo Europe. Nogometaši AC »Spezia« izborili su promociju u Serie B gdje želimo biti u gornjem domu. Pojačavamo se. Prošle sezone smo pogrešno kupovali, nismo popunjavali momčad po pozicijama. Sada imamo iskusnog Nelsa Riccija, sportskog direktora, on i trener Serena vuku dobre poteze. Serie B je zahtjevna liga s 22 momčdi.      NK Pomorac, drugoligaš iz Kostrene, ušao je u »projekt Volpi«, odnosno Damira Miškovića, predsjednika HNK Rijeka i zaklade Social Sporta. Kostrenjani će, kao filijala Rijeke, dobivati godišnje 100.000 eura, trenera će plaćati Kantrida, kao i igrače na posudbi. Oprema će biti – Lotto, kao i nova HNK Rijeka. Besplatna, dakako. Ali, Social Sport, nakon što je preporodio vaterpolo (Volpijev suradnik 30 godina Predrag Sloboda stvorio je veliko Primorje) i spasio Rijeku od bankrota, sada zatvara trokut na zapadnom dijelu grada. Bazeni Kantrida, stadion Kantrida i dvorana na Zametu. Voda, trava i parket. Tri sporta koja nemaju nikakvih dodirnih točaka, zajednička im je bila samo neimaština, naći će se pod kapom dobročinitelja (Volpija, Slobode, Miškovića…), Social Sporta. Rukometašima Zameta pomoć će godišnjom donacijom od 1.000.000 kuna, te sportskom opremom Lotto. Ulagat će i u rukometašice Zameta, koje su svojedobno odustale od Europe zbog besparice.    Zavapili ste nad sudbinom najboljeg riječkog sportskog kolektiva, odbojkašicama Rijeke? Livio Tončinić, predsjednik već 25 godina, može odahnuti, jer trijumvirat Volpi – Sloboda – Mišković skovao je plan kako pružiti ruku ljepoticama s Trsata. I ŽOK Rijeka ulazi u projekt. Sam Bog ih je poslao! (O. R.)




 Nogometaši »Rijeke« jučer su nakon ručka napustili Pohorje i spustili se  na Kvarner gdje će danas od 20 sati odigrati drugu ozbiljnu pripremnu utakmicu i prvu pred svojim navijačima na Kantridi. Suparnik je donedavni ruski premierligaš, a sada drugoligaš »Tomsk« u čijim redovima je nekada igrao napadač »bijelih« Igor Novaković. Ulaznice će se prodavati po 40 kuna (tribina A),  20  kuna (tribina B i C), a zbog povećanog interesa u klubu su odlučili otvoriti i vrata D tribine za koju će trebati izdvojiti simboličnih 10 kuna. Rusi su u posljednjoj pripremnoj utakmici odigrali 1:1 protiv »Istre 1961« u Puli.



Ozbiljnost svetinja


Nazvao je Giuseppe Spalenza, prvi operativac AC »Spezia«, dok je Mišković na drugom mobitelu skupljao svoje informacije… Upute su davali jedan i drugi.


»Primorje« nije još ništa osvojilo?


   – Drugi su u Jadranskoj ligi i igrali su finale Eurolige. Da nije bilo »Pro Recca« osvojili bi jedno i drugo. Teško je danas svladati »Pro Recco«, uz svo poštovanje Riječnima. Igrali smo sedam finala zaredom, osvojili četiri. Momčad je to s druge vaterpolske planete. »Primorje« se pojačava, došli su Obradović i Vićan, vraća se Burić, bit će spektakla na prelijepom bazenu.


 HNK »Rijeka« je na krilima snova…?


   – Nisam nogometni stručnjak. Filozofija naše zaklade je, najprije postaviti klub na zdravim temeljima, potom stvoriti financijske pretpostavke i onda dolazi rezultat. Ozbiljnost je svetinja naših programa. Imamo i kampove u Nigeriji koji će sigurno proizvesti igrače za »Rijeku«. Podizanjem stupnja organiziranosti.


Trokut AC »Spezia« – »Rijeka« – Nigerija ?


   – Kvalitetni igrači u Italiji idu u »Juventus«, »Milan« i »Inter«… Pomažemo Nigeriji sa socijalnog aspekta, ovdje ćemo imati »Rijeku« i »Pomorac«, dva profesionalno vođena kluba, pa ćemo vidjeti kakve rezultate možemo dohvatiti.      

Miškoviću čestitke


Što očekujete od »Rijeke« s obzirom na to da je dovedeno puno kvalitetnih igrača?


 – Kvalitetnih kažete, dobro je onda, Mišković radi dobar posao u suradnji s Riccijem i ostalim našim suradnicima iz nogometnog svijeta. Ne inzistiramo na rezultatu, on mora doći kao plod dobre organizacije, ali Mišković mi je obećao da će »Rijeka« ove sezone biti viceprvak, odmah do »Dinama«. Izboriti nastup u europskim kupovima. U sportu je cilj pobijediti, a koliko sam shvatio, Mišković uskoro želi napasti i »Dinamo«. Teško, ali… Duh »Rijeke« nije sudjelovati, a biti drugi je sigurno veliko zadovoljstvo. S obzirom na to da je »Rijeka« posljednje tri sezone dvaput bila deveta, a sada jedanaesta…


Eventualni novi stadion ?


– Ne znam, Mišković želi pokriti sve tribine. Moje je mišljenje da bi trebalo pronaći investitora, ne nas, nismo mi ti, za stadion od 20.000 ljudi u nekoj sportskoj zoni. Zajedno možemo puno. Inače, slažem se s Miškovićem, pokrijmo Kantridu, prekrasna je.


Prije 32 godine ovdje su »Rijeka« i »Juventus«, Trapattonija, Tardellija, Bettege… odigrali neriješeno 0:0?


 – Za godinu dana ćemo opet igrati Europu. Čestitke Miškoviću za dosad učinjeno. Radujem se dolasku na stadion punom zadovoljnih ljudi. Nema većeg zadovoljstva.