Zoran Bogolin

Trener Opatije na startu priprema za Prvu NL: “Žao mi je što su neki igrači otišli, ali…”

Ivan Volarić

Zoran Bogolin/Foto V. KARUZA

Zoran Bogolin/Foto V. KARUZA

Nogomet nije matematika, možeš dovesti deset najboljih igrača i ostati bez rezultata. Momčad je najbitnija - rekao je Bogolin



RIJEKA Nogometaši Opatije danas će dvostrukim programom treninga na Kantridi, jutarnjim u 7.45 i večernjim u 20.30 sati, krenuti u pripreme za povratničku prvoligašku sezonu. Na prvoj prozivci se, osim trenera Zorana Bogolina, koji u Zagrebu ima »studentske obveze« pri Akademiji HNS-a, ne očekuje sedam igrača iz kadra od prošle sezone (Jukičić, Marshall, Junuzović, Jabita, Lagumdžija, Iskrić i Kordić-Gružić). Od novih lica pripreme s Crno-bijelima trebale bi početi i tri prinove. Polivalentni bek Duje Ušalj stiže iz Grobničana, stasiti napadač profila prve špice Tomislav Glavan iz porečkog Jadrana, a veznjak Ivan Horvat iz Kustošije.


– Horvat je lijevonogi veznjak koji je puno obećavao i za kojega svi kažu da je jako talentiran. Kroz treninge ćemo ga pokušati vratiti na pravi put. Imat će prilike, to je sigurno. Imamo još pet prinova, praktički prvoligaških igrača, na čekanju. Istra 1961 nam je ponudila neke igrače na posudbu… Ne govorim o mlađim igračima, već igračima od 22-23 godine. Nećemo žuriti, lako će igrači koji stignu naknadno nadoknaditi prvih 100 kilometara trčanja – govori Zoran Bogolin, čiji mlađi sin Val također neće danas krenuti s momčadi budući da je istekom prošle sezone završio na operativnom zahvatu skočnoga zgloba. Posljedica starta na nogu u sudaru s Grobničanom na Kantridi.


Ajayi i Val


– Za nekoliko dana kreće s trčanjem i biciklom, a povratak na travnjak očekujemo sredinom rujna. Forsirali smo ga istekom prošle sezone, a nismo znali da je ozljeda tako složena. Bili smo nekoliko puta na magnetskoj rezonanci i ispada da smo ga trebali odmah podvrgnut operaciji. Sada bi već bio na terenu. Međutim, bili smo u deficitu s mladim igračima, donijeli smo pogrešnu odluku.




Najbolji opatijski strijelac Goodness Ajayi »zaglavio« je u Nigeriji pa će kasniti s pripremama nekoliko dana.


– Produžili smo ugovor s njim na godinu dana, ima radnu dozvolu, ali nije na vrijeme produžio vizu. Radimo na tome… Želimo da što prije bude s nama – dodao je Bogolin.


Opatijci su se nakon dvije godine vratili u prvoligaško društvo gdje su »plesali dva ljeta«. Prve sezone su bili hit prvenstva i u borbi za sam vrh ljestvice, a druge sezone su, unatoč pojačanjima, neugodno iznenadili i – ispali.


– Pogriješili smo te druge sezone, tražili smo iskorak s još boljim igračima. Međutim, trebali smo prije toga neke stvari staviti na svoje mjesto. Domaći igrači su domaći igrači, klupski igrači su klupski igrači. Prošle sezone smo napravili dobar miks u momčadi i dobili sjajnu atmosferu u svlačionici, a to je u konačnici najbitnije. Igrači su se jako dobro povezali na terenu i van terena. Upravo ta atmosfera nas je nosila prema prvom mjestu i nastojat ćemo je zadržati i iduće sezone. U toj drugoj prvoligaškoj sezoni smo pogriješili, doveli smo 10-12 igrača i poremetili harmoniju u svlačionici. Dok smo sve to uskladili, ispali smo iz lige. Nogomet nije matematika, možeš dovesti deset najboljih igrača i ostati bez rezultata. Momčad je najbitnija. Kao što se to potvrdilo prošle sezone. Žao mi je što su neki dečki otišli, računao sam da će ostati, ali nema veze. I bolje da su otišli ako nisu sto posto glavom s nama i na zajedničkom zadatku.


Novi stadion


Opatijska sportska, posebice nogometna javnost s nestrpljenjem čeka početak gradnje novog stadiona. Rezultati prve momčadi posljednjih godina sigurno imaju značajan uticaj na stvaranje klime o neophodnosti izgradnje pristojnog nogometnog zdanja u Opatiji.


– To će u prvom redu biti sjajna stvar za mlade igrače koji dolaze. Međutim, to znači i da će omladinske škole morat početi još bolje raditi kako bi odgovorili zahtjevima natjecanja i potrebama seniorskih ekipa. Primjerice, u Drugoj NL sada utakmice moraju početi i završiti četiri mlađa igrača. To znači da moraš imati desetak mladih igrača u sastavu. Vjerujem da će u gradu i u tom dijelu napraviti iskorak i pored stadiona povećati ulaganja u struku u omladinskom pogonu. Trener se u današnje vrijeme jednostavno mora posvetiti djeci šest, sedam sati dnevno – rekao je Bogolin.


Opatijci ovoga ponedjeljka otvaraju novo prvoligaško poglavlje u kojem sigurno ne žele biti prolaznici…