Saša Peršon

Riječanin koji je nosio dres Dinama i Hajduka: “Ta četiri derbija se jedva čekaju”

Igor Duvnjak

Saša Peršon

Saša Peršon

Ovo su četiri utakmice u sezoni u kojoj su stadioni puni, onaj na Maksimiru ili na Poljudu - kaže Peršon uoči susreta Modrih i Bijelih u petak u Maksimiru



RIJEKA Saša Peršon, proslavljeni reprezentativac, nekadašnji igrač Orijenta, Rijeke pa onda Dinama i Hajduka, primjer je kako od dobrog rukometaša može odjednom nastati vrhunski nogometaš, neumorni maratonac, brzonogi snažni zadnji vezni, a onda centarhalf od kojeg su zazirali i najbolji napadači, recimo zvijezda poput Alena Bokšića. Bio je čak i juniorski reprezentativac, kada se rasformirao Kvarner, s tek 16 godina je došao na travnjak Krimeje i tako zabljesnuo da je ubrzo, sa 17-18 godina, bio prvotimac pri čemu se i s najviših redova tribina vidio njegov talent. Peršon na svoj osobiti način doživljava derbi Dinama i Hajduka s obzirom na to da je nosio dres oba velikana. Meteorski je zasjao, prvo u dresu Rijeke, potom i u Dinamovu te Hajdukovu.


– Kada sam bio u Orijentu, bilo je malo prerano razmišljati o dresovima Dinama ili Hajduka, više sam razmišljao o onome najbližemu. Kada sam otišao na Kantridu, u Rijeku, imao sam tek nešto više od 20 godina – kaže Saša Peršon o očekivanjima i ostvarenjima u karijeri, među kojima je niz događaja za pamćenje. Prije no što je zaključio karijeru povratničkom sezonom na Kantridi, igrač koji je odigrao one dvije povijesne utakmice za hrvatsku reprezentaciju, 1990. sa SAD-om na Maksimiru i s Rumunjskom u Rijeci, mogao se pohvaliti da je u Splitu osvojio dvije titule državnog prvaka i dva Kupa, a igrao je i u četvrtfinalu Lige prvaka. Sada na Krimeji radi s mladima, prenosi im bogato znanje i iskustvo.


Šepurenje


Duga je povijest susreta ovih nogometnih velikana hrvatskog sjevera i juga, susreta koji su, bez obzira na trenutnu kvalitetu momčadi i zvučna imena u sastavima te stanje na ljestvici, veliki magnet. Dinamo čeka petak šepureći se kao član Lige prvaka, spominjući imena velikih klubova koji će gostovati na Maksimiru. U Hajduku je pak poslovična euforija, kada nema drugog događaja za ćakule, onda se smijeni sportskog direktora Nikolu Kalinića.




– U ovom prvenstvu ne vidim favorita osim Dinama. Hajduk je ambiciozno krenuo u sezonu, bilo je tu i dovođenja nekih igrača, recimo Rakitića, čak je i Džeko bio u kombinaciji, tu je i trener Gattuso. Međutim, u ovih posljednjih desetak dana događalo se dosta stvari, recimo odlazak Kalinića pa se i postavlja pitanje što će biti s Gattusom. Očigledno, situacija nije dobra. Šteta da se to događa, što samo na neki način koristi Dinamu. Sada na sve te događaje u Hajduku treba jednostavno zaboraviti. Uvijek su igrači ti koji odlučuju na terenu.


Peršon je u derbijima nosio dres oba velikana, dobro je osjetio kako se ta napetost odražava na travnjaku.


– To je samo jednostavno utakmica koju se jedva čeka. Praznici nogometa. Ovo su četiri utakmice u sezoni u kojoj su stadioni, onaj na Maksimiru ili na Poljudu – puni. Međutim, kada utakmica krene, jednostavno se isključiš. Praktički više ne gledaš prema tribinama, nego se koncentriraš na igru.


Južna Amerika


Takvi su praznici veliki izazov navijačima koji uvijek priređuju impozantne dekore.


– Naravno da bez prave atmosfere na tribinama to ne bi bio onaj pravi derbi. Sve treba biti na razini, na terenu da bude sve fer i kortektno, na tribinama živo. U derbijima je atmosfera znala biti kao da si u Južnoj Americi. Inače, malo je razlike u mentalitetu u Zagrebu u odnosu na Split.


U sportu je realnost prognoza često relativan pojam, vrijedi to i za nogomet, pogotovo kada je riječ o derbiju.


– Naravno, kada se najavljuju ovakve utakmice, sve je relativno. Prirodno da se domaćina nekako gleda kao favorita, iako smatram da tu nema nekog velikog favorita. Znamo da su ovo uvijek bile neizvjesne, otvorene utakmice.


U oba tabora su se do u detalja skicirali planovi kojima se namjerava ostvariti uspjeh, Modri i Bijeli će svaki svojim putem tražiti pobjedu.


– Mislim da Dinamo neće puno ili čak ništa mijenjati. Kao domaćinu će mu ova utakmica dobro doći kao uvertira za susrete u Ligi prvaka. Smatram da Dinamo ima dobru momčad. S druge strane normalno je da Hajduk dolazi pokušati iznenaditi u Zagrebu. Kada se pogleda ljestvica, Hajduk praktički bodovno ne zaostaje za Dinamom, razlika je vrlo mala. No, znamo da im situacija u klubu nije baš sjajna. No, te stvari neće odlučivati derbi. Očekujem zanimljivu utakmicu.


Rijeka je uvijek u vrhu

– U Rijeci su bile neke promjene u odnosu na prošlu sezonu. Imali smo odlazak Sopića, onda i Ivanovića. Istina, došli su neki igrači. Treba što prije zaboraviti ovo ispadanje iz Europe i neugodni poraz od Olimpije, susret koji je Rijeku ove sezone udaljio s kontinentalne scene. Nadamo se da to nije ostavilo posljedice. Mislim da je Rijeka, bez obzira na probleme, ekipa koja je odmah iza Dinama i Hajduka. Rijeka je uvijek u vrhu.