Liga nacija

PORTUGAL – HRVATSKA 2:1 Vatreni porazom u Lisabonu otvorili natjecanje u Ligi nacija

Portal Novi list, Hina

Luka Modrić/Foto REUTERS

Luka Modrić/Foto REUTERS

U prvom poluvremenu pala su sva tri pogotka



Nogometaši Portugala su u Lisabonu, u sklopu skupine 1 Lige A, bili bolji od Hrvatske s 2-1 (2-1).


Diogo Dalot u sedmoj i Cristiano Ronaldo u 34. minuti su doveli Portugalce u vodstvo od 2-0, dok je jedini hrvatski pogodak bio autogol Dalota u 41. minuti.


Hrvatska je i četvrti puta poražena na startu Lige nacija, ali za razliku od ostalih poraza od Španjolske (0-6), Portugala (1-4) i Austrije (0-3), ovoga puta u Lisabonu je poraz bio minimalan, a igra potpuno ravnopravna s favoriziranim domaćinom. Iako desetkovana brojnim ozljedama i odlascima, Hrvatska je u zadnjih petnaest minuta pritisnula moćni Portugal, koji nije izlazio iz svoga šesnaesterca.




Prikazana igra na Luzu budi nadu da će Hrvatska osvojiti jedno od prva dva mjesta u skupini i proći u četvrtfinale, što bi joj omogućilo bolji ždrijeb u kvalifikacijama za SP 2026.


U 5. minuti Martin Baturina je neoprezno izgubio loptu na rubu svog kaznenog prostora, Bruno Fernandes šutira, a Livaković odbija u korner. Samo dvije minute kasnije Portugalci vode pogotkom Dalota. Branič Manchester Uniteda se ubacio ispred Borne Sose i s pet metara, kroz noge Livakovića, zabio gol.


Hrvatska uzvraća u 14. minuti udarcem Modrića, koji je prošao tik pored vratnice, a u 22. minuti Livaković još jednom spašava Hrvatsku. Rafael Leao je petom ostavio loptu za Ronalda, koji tuče iskosa s desetak metara, ali Livaković nogom, na rukometni način, skida njegov udarac. U 31. minuti Andrej Kramarić je sjajno potegao, no portugalski vratar paradom vadi loptu iz samog kuta.


U 34. minuti Portugalci su došli do drugoga gola i opet nakon ubačaja s lijeve strane. Nuno Mendes je uputio sjajan centaršut na kojeg je naletio Ronaldo i lako postigao svoj 131. gol za Portugal i jubilarni, 900-ti u karijeri.


Hrvatska je smanjila u 41. minuti nakon prodora Kramarića i njegova ubačaja, kojeg je prema petercu zavrnuo Sosa, a Dalot je loptu skrenuo u svoju mrežu. Tako je Hrvatska ipak nagrađena za svoju ofenzivnu igru na Luzu u prvom dijelu.


Dvije minute kasnije Neto se sjurio sam prema hrvatskom kaznenom prostoru, ali je pogodio gredu.


U drugom dijelu je izbornik Dalić izvukao Marina Pongračića, a uveo Duju Ćaletu Cara.


U 62. minuti Portugalci su odigrali najbolju kombinaciju na utakmici, ali Livaković još jednom brani opasan šut Ronalda iz blizine. Tri minute kasnije hrvatski vratar kroti udarac Fernadesa, a na drugoj strani Mario Pašalić je bio u odličnoj situaciji, ali se spetljao u ključnom trenutku. U 75. minuti najveća šansa za Hrvatsku, prošao je Luka Sučić, ubacio za debitanta Igora Matanovića, čiji udarac odlazi pored vratnice.


Odmah nakon toga u igru ulazi još jedan debitant Petar Sučić, kao i Ivan Perišić, dok Hrvatska sve više preuzima igru i rizik na Luzu. U 80. minuti Matanović dvaput pokušava udarcima glavom, a u 90. minuti na ubacivanje Luke Sučića na drugoj vratnici Kramarić pogađa vanjski dio mreže.


U nedjelju će Hrvatska odigrati utakmicu drugog kola u skupini. Suparnik će biti Poljska na osječkoj Opus Areni, a dvoboj počinje u 20.45 sati.


 


PORTUGAL – HRVATSKA 2-1


Pred 60.000 gledatelja na stadionu Luz sudio je Meler iz Turske.


Strijelci: 1-0 Dalot (7), 2-0 Ronaldo (34), 2-1 Dalot (41ag)


PORTUGAL: Diogo Costa – Dalot, Dias, Inacio, Mendes – Bruno Fernandes, Vitinha (od 90. Goncalves), Bernardo Silva – Neto (od 46. Semedo), Ronaldo (od 87. Jota), Leao (od 46. Neves).


HRVATSKA: Livaković – Pongračić (od 46. Ćaleta-Car), Šutalo, Gvardiol – Jakić


 



90+4 minute: Kraj utakmice.


90. minuta: Kramarić je nakon ubačaja Luke Sučića pogodio malu mrežu s vanjske strane.


80. minuta: Hrvatska visokim ubacivanjima na Matanovića pokušava poravnati.


63. minuta: Nova velika obrana Livakovića, zaustavio je Ronaldov udarac.


61. minuta: Baturina je izašao, a ušao Matanović.


59. minuta: Livaković brani “bombu” Mendesa.


46. minuta: Počelo je drugo poluvrijeme, nema promjena u sastavu Vatrenih.


45+1 minuta: Kraj prvoga poluvremena.


44. minuta: Neto je u kontri pogodio gredu, čini se da je Livaković malo skrenuo loptu.


GOL!!! Hrvatska je u 41. minuti smanjila na 2:1. Andrej Kramarić je odradio veliki dio posla, ubacio je oštru loptu na drugu vratnicu gdje je uklizao Sosa, a Dalot je petom prevario svojeg vratara.


GOL!!! Taman kada se činilo da se Hrvatska diže Cristiano Ronaldo je povisio vodstvo Portugala. U 34. minuti zakucao je nakon ubačaj s boka loptu sa sedam, osam metara u mrežu.


31. minuta: Dobar udarac Kramarića, vratar Costa izvukao je loptu u korner. Hrvatska se budi.


22. minuta: Sjajna akcija Portugala, Livaković nogom je uspio zaustaviti Ronaldov udarac.


14. minuta: Luka Modrić je pogodio malu mreže s vanjske strane po udarcu s vrha šesnaesterca.


GOL!!! Bruno Fernandes proigrao je Dalota koji je udarcem iskosa sa sedam osam metara doveo Portugalce u vodstvo u 7. minuti. Hrvatska obrana “raspala se” nakon druge prijetnje na utakmici.


6. minuta: Baturina je neoprezno izgubio loptu na vrhu šesnaesterca, a Bruno Fernandes opalio za prvu Livakovićevu obranu.


1. minuta: Počela je utakmica. Uoči prvoga zvižduka navijači su se emotivno oprostili od Pepea. Legendarni braniča zaključio je igračku i reprezentativnu karijeru.


——————————————————————————————————————–


Portugal – Hrvatska 2:1


Stadion Benfica. Gledatelja: 60.000. Sudac Umut Meler (Turska). Strijelci: 1:0 Dalot (7′), 2:0 C. Ronaldo (34′), 2:1 Dalot (41′-ag). Žuti kartoni: Modrić (Hrvatska).


PORTUGAL: Diogo Costa,  Dalot, Ruben Dias, Inácio (od 77′ A. Silva), Nuno Mendes, Vitinha (od 90′ Goncavles), Bruno Fernandes, Pedro Neto (od 46′ Samedo), Bernardo Silva, Rafael Leão (od 46′ Neves), Ronaldo (od 87′ Diogo Jota).


HRVATSKA: Livaković, Pongračić, Šutalo, Gvardiol, Jakić (od 77′ P. Sučić), Modrić (od 77′ Perišić), Kovačić, Sosa, Mario Pašalić (od 67′ L. Sučić), Baturina (od 61′ Matanović), Kramarić.