Poljudska afera

Nepravedna hajka na Ivana Perišića, Gattuso je pokrenuo lavinu otrovnih strelica

Denis Frančišković

Ivan Perišić/Foto PIXSELL

Ivan Perišić/Foto PIXSELL

Hajduk je osudio otrovne strelice navijača prema svom igraču nakon izjave Gattusa da Perišić želi napustiti klub, što je potpuno zakompliciralo situaciju  



SPLIT Na Poljudu je opet uzavrelo, ne zbog ljetnih vrućina, već nakon ispuštene pobjede u Kranjčevićevoj u 99. minuti susreta iz kaznenog udarca, nakon čega je talijanski trener odmah po završetku utakmice dolio »ulje na vatru« svojom najnovijom izjavom o »slučaju Perišić«. Dogodio se prvi i drugi čin drame, pitanje je što je sljedeće. Gennaro Gattuso izostavio je, naime, Ivana Perišića iz momčadi uoči gostovanja kod Lokosa, a potom je nakon utakmice izjavio da mu je Perišić prije 20 dana rekao da želi otići iz kluba.


– Prije 20 dana došao je u moj ured i rekao da bi želio otići. Ako netko ne želi ostati, onda moram respektirati ostatak momčadi, a u svlačionici postoje pravila koja se moraju poštovati. Dao sam mu šansu da igra, 20 minuta, 35 minuta, 65 minuta. Ako neki igrač izrazi želju da želi otići, to može dovesti do krivih razmišljanja. Ovo nije zatvorena priča. On je i dalje tu – poručio je Gattuso na konferenciji za novinare nakon utakmice s Lokomotivom.


Sve je djelovalo pomalo šokantno za Hajdukove pristalice, »otrovne strelice« prema hrvatskom reprezentativcu poletejele su iznad očekivanja. Gattusova izjava izazvala je, naime, lavinu kritika Hajdukovih navijača na račun Perišića pa se splitski klub oglasio oko cijele situacije putem službenih kanala.


Interna rješenja




»Posljednjih dana svjedoci smo nepravedne hajke prema našem igraču i proslavljenom reprezentativcu Ivanu Perišiću, istinskoj veličini hrvatskog nogometa. Ivan nije zaslužio takav tretman niti bilo kakve uvrede koje bezuvjetno osuđujemo,« istaknuli su na Poljudu, dodajući: – »Ovom prilikom želimo jasno poručiti da ćemo sve slučajeve i nesporazume koji se dogode unutar Kluba nastaviti rješavati internim putem. Na nama je kao Klubu, ali prije svega hajdučkoj javnosti, da sudjelujemo u zaštiti klupskih interesa i svih vrijednosti koje njegujemo«, stoji u priopćenju Hajduka.


Cijela priča oko Perišića iz sata u sat dobiva novu dimenziju, do te mjere da se medijskim prostorom proširila i vijest da je za njegove usluge zainteresirana čak i Barcelona (!?). Navodno ga je zvao Hansi Flick, novi trener Katalonaca, koji ga je vodio i u Bayernu kada su Bavarci osvojili prvenstvo, Kup i ligu prvaka, pri čemu je njemački trener posebno bio oduševljen Perišićevim odnosom prema radu i treninzima. Ima li u tome barem i mrvica istine pokazat će idući dani.


Klauzula


Tridesetpetogodišnji legendardni hrvatski igrač ima s Hajdukom ugovor još godinu dana, prema Transfermarktu vrijedi dva milijuna eura, a navodno u ugovornoj obvezi ima i posebnu klauzulu prema kojoj može otići ako za njega stigne ponuda od 200 tisuća eura, a koja se aktivira tek 29. kolovoza, nakon što će biti poznata europska sudbina Hajduka.


Uglavnom »slučaj Perišić« postao je top tema Hajduka, pri čemu mnogi sa sumnjom gledaju i na ono što se eventulano dogodilo između igrača i talijanskog trenera. Gattuso traži red, rad i disciplinu, što je pokazao i na primjeru Sahitija, ali uoči Kranjčevićeve je ustvrdio da Perišić nije na popisu putnika zbog nediscipline. Nakon remija s Lokomotivom izjavio je da mu je Perišić ranije rekao da želi napustiti klub. Cijela priča dobila je tako poseban zaplet i pitanje je kako će se taj čvor rasplesti. Po mišljenju mnogih, jedna od veličina na kojima je Hajduk gradio svoje ambicije, trener ili igrač, mogao bi uskoro napustiti klub.