Idealan početak sezone

Modri nakon velikog europskog tjedna gostuju na Rujevici, Jakirović stiže s najjačim sastavom

Davor Petrović

Martin Baturina/Foto PIXSELL

Martin Baturina/Foto PIXSELL

Dinamo drži vrh SuperSport HNL-a s dva boda više od Rijeke, s time da mu nedjelja donosi sasvim solidnu priliku za povećanje razlike u odnosu na konkurenciju uoči pauze zbog nastupa reprezentacije



ZAGREB   Nije teško pretpostaviti kakvo raspoloženje vlada u Maksimirskoj 128 tijekom zadnja tri dana, otkako je pobjeda nad Qarabagom u Bakuu do vrha napunila modru blagajnu i usmjerila Borussiju iz Dortmunda, Milan, Celtic i Monaco prema Zagrebu. Novi plasman u Ligu prvaka, deveti u klupskoj povijesti, Dinamu je donio neopisivo puno na svim poljima, a usput je ionako sjajnu atmosferu u svlačionici lansirao prema orbiti uoči sutrašnjeg gostovanja kod Rijeke.


Dodatni impuls stigao je u petak, kada je Zlatko Dalić aktivirao pretpoziv za Marka Pjacu koji je imao jednu od ključnih uloga u dvobojima s Qarabagom, i to ne samo zbog dvaju postignutih golova. Jednostavno, nakon prošle sezone prožete prilično žestokim turbulencijama Dinamo je uhvatio zamah, zacementiravši svoje mjesto na vrhu piramide hrvatskog klupskog nogometa.


Najbolju ilustraciju raspoloženja u modrim redovima predstavljaju riječi Velimira Zajca, koji je, s pozicije predsjednika kluba, istaknuo da se momčad teško može dodatno pojačati. Naravno, ne zbog nedostatka novca za transfere. Tijekom ljetnog prijelaznog roka Dinamo je kompletirao svlačionicu i sada ima barem dva kvalitetna rješenja na svim pozicijama.


Leeds odbijen




Zapravo, najveće pojačanje predstavljao bi ostanak Martina Baturine, daleko najskupljeg igrača modre svlačionice. Specijalizirana internet-stranica Transfermarkt njegovu tržišnu vrijednost procjenjuje na dvadeset milijuna eura, a nije tajna da ga želi dosta europskih klubova. Budući da mu ugovor traje do ljeta 2028. godine, jasno je da odgovorni iz Maksimirske 128 imaju puno manevarskog prostora za pregovore s potencijalnim kupcima.


Pogotovo sada, nakon plasmana u Ligu prvaka i osvajanja UEFA-inih premija koje drugi hrvatski klubovi samo mogu sanjati. Uoči ogleda s Qarabagom Leeds je pred Dinamo stavio oko trideset milijuna eura za 21-godišnjeg fantasistu, i ta ponuda je prihvaćena. Međutim, Baturina je odbio odlazak u Championship, odnosno drugi rang engleskog klupskog nogometa, smatrajući da postoje i bolja rješenja za nastavak njegovog nogometnog razvoja.


Novi zamah


Ovog se tjedna, pak, javila Fiorentina. Prema informacijama iz Italije, prva ponuda je iznosila dvanaest milijuna eura, plus još tri milijuna kroz bonuse i postotak od idućeg transfera. Odgovorni iz Maksimirske 128 to su glatko odbili, nakon čega je Fiorentina povećala osnovni dio odštete na petnaest milijuna eura plus pet milijuna eura bonusa uz deset posto od budućeg transfera. Povrh toga, kako tvrde dobro upućeni, Baturina je već pristao na plaću od tri i pol milijuna eura po sezoni, što je šesnaest puta više od onoga što sada ima u Dinamu. No, Dinamo je i to odbio, a Fiorentini vrijeme istječe…


Kako sada stvari stoje, sve opcije su otvorene, s time da Dinamo nema apsolutno nikakav razlog za relizaciju tog transfera pod svaku cijenu. Štoviše, zdrav razum govori da ne treba žuriti jer je modra blagajna puna do vrha, a za pretpostaviti je da bi nastupi u Ligi prvaka mogli dodatno podići Baturininu cijenu.


U svakom slučaju, savršeno je jasno da je početak ove sezone bacio u zaborav sve probleme iz zadnjih godinu dana. Dinamo drži vrh SuperSport HNL s dva boda više od Rijeke, s time da mu nedjelja donosi sasvim solidnu priliku za povećanje razlike u odnosu na konkurenciju uoči pauze zbog nastupa reprezentacije na otvaranju novog ciklusa Lige nacija. To, pak, sugerira da Sergej Jakirović stiže na Rujevicu s najjačim raspoloživim snagama kako bi svojoj momčadi pokušao priuštiti novi zamah za nastavak sezone.