Probuđeni optimizam

Modri nakon remija protiv Monaca imaju pravo sanjati proboj u nokaut fazu Lige prvaka

Davor Petrović

Marko Rog, Martin Baturina i Bruno Petković/Foto PIXSELL

Marko Rog, Martin Baturina i Bruno Petković/Foto PIXSELL

Ključnu bi ulogu mogle imati iduće dvije utakmice, odnosno gostovanja kod Salzburga i Slovana iz Bratislave



ZAGREB  Uoči sučeljavanja s Monacom u Ligi prvaka bilo je savršeno jasno da Dinamo može dobiti jako puno jer imperativ rezultata nije postojao nakon negativnog niza u rujnu, okrunjenog povijesnim debaklom na gostovanju kod Bayerna (2:9), za koji je ceh platio Sergej Jakirović. Istina, povratak Nenada Bjelice u Maksimirsku 128 podigao je optimizam na višu razinu, ali svi su vrlo dobro znali da u Zagreb dolazi potentna mlada momčad koja je dva tjedna ranije Barceloni priuštila prvi poraz ove sezone.


Samim tim se moglo pretpostaviti da eventualni poraz ne bi predstavljao nikakvo iznenađenje, odnosno da je to jedna od onih situacija u kojoj Dinamo nema što izgubiti, a može profitirati ako dođe do pozitivnog rezultata. Naravno, pritom je najvažniji čimbenik trebao predstavljati očekivani pomak u igri koja, uz dužno poštovanje prema Jakiroviću, tijekom većega dijela rujna nije bila ništa drugo nego srednja žalost.


Samopouzdanje


Međutim, nakon odigrane utakmice s favoriziranim suparnikom ispostavilo se da je Dinamo ipak izgubio dva boda. Modri su pružili vrlo dobru partiju i imali su dva gola prednosti sve do završnice u kojoj su skupo platili dvije individualne pogreške. Naime, od prvoga gola Monaca Ivan Nevistić je na korneru izgubio ravnotežu kada je zapeo za Maximea Bernauera, koji je nešto kasnije, u smiraju utakmice, nesmotrenom reakcijom skrivio jedanaesterac za konačnih 2:2. Bio je to nes(p)retni remi s okusom pobjede.




Velika prilika je propuštena, ali maksimirskom šefu struke ostaje utjeha da je postignut željeni učinak jer je Dinamo konačno izgledao kao momčad s glavom i repom. Štoviše, zdrav razum nalaže da je vrlo dobra izvedba njegovim igračima morala vratiti velik dio samopouzdanja koje su u proteklih mjesec dana nagrizli Hajduk, Bayern i Slaven Belupo. Na kraju krajeva, točno tjedan dana prije utakmice s Monacom, Dinamo je protiv Banjola izgledao kao momčad nešto ambicioznijih rekreativaca.


Bjelica je prvi trening nakon povratka održao prije osam dana, a prošle subote je uknjižio visoku pobjedu nad Lokomotivom, razigravši maštu navijača. Protiv Monaca se pak odmaknuo od svoje omiljene formacije s četvoricom igrača u zadnjoj liniji i zaigrao je s trojicom stopera. Time je svojoj momčadi donio obrambenu stabilnost i gust promet na sredini terena, čime je Monacu pokušao maksimalno smanjiti prostor za manevar i izgradnju napada.


Pritom su Dinamu u korist išli i vremenski uvjeti, odnosno teren natopljen dosadnom kišom koja je cijeli dan prala Zagreb. Naime, u takvim uvjetima lokve su vrlo često usporavale ili zaustavljale loptu, a igrači Monaca su uporno pokušavali kombinirati po tlu. Nikada se neće znati kako bi ta utakmica izgledala da je teren bio u idealnom stanju, ali to, na kraju krajeva, nije ni bitno za Bjelicu i njegove štićenike.


Nada


Jedan od ključnih poteza svakako je predstavljao postavljanje Martina Baturine na nešto istureniju poziciju u veznom redu, s puno slobode u fazi napada, jer je on predstavljao latentnu opasnost po obranu renomirnog suparnika. Jednostavno, dečko je svoju fantastičnu izvedbu okrunio golom i asistencijom za raspoloženog Petra Sučića. Bila je to partija koja je obojici osjetno podignula rejting u europskim okvirima.


Što se tiče Lige prvaka, Dinamo sad ima pravo sanjati proboj u nokaut fazu natjecanja, s time da bi u toj priči ključnu ulogu mogle imati iduće dvije utakmice, odnosno gostovanja kod Salzburga i Slovana iz Bratislave. Naime, ti suparnici svakako zaslužuju poštovanje, ali jasno je da u ovome trenutku sasvim sigurno nemaju kvalitetu zbog koje bi u Maksimirskoj 128 trebala postojati strepnja. Preciznije, u tim utakmicama Dinamo će imati imperativ.


Salzburg je u prva dva kola Lige prvaka uknjižio dva teška poraza, na gostovanju kod praške Sparte (0:3) i u domaćem ogledu protiv Bresta (0:4), a Slovan je uvjerljivo izgubio od Celtica u Glagowu (1:5) i od Manchester Cityja u Bratislavi (0:4). Prema tome, Dinamo se ima čemu nadati u ogledima s tim suparnicima, s time da bi ga eventualno osvajanje šest bodova gurnulo na odličnu poziciju, uz logičnu pretpostavku da će Bjelica u međuvremenu napraviti dodatni kvalitativni pomak.