Propisi Premier lige o transakcijama s povezanim stranama (APT) imali su za cilj spriječiti tvrtke povezane s vlasnicima nogometnih klubova da namjerno plaćaju više za poslove sa samim klubovima.


Pravila su donesena nakon saudijskog preuzimanja Newcastle Uniteda u pokušaju da se zaustave bogati vlasnici u povećanju prihoda svojih momčadi bez kršenja pravila financijskog fair playa.




Zbog tih je propisa Premier liga odbila novi sponzorski ugovor koji je Manchester City sklopio s Etihad Aviation Group krajem 2023. godine, kao i drugi ugovor s bankom sa sjedištem u Abu Dhabiju.


Vijeće od tri umirovljena suca je presudilo da je Premier liga pogriješila što je zaustavila poslove jer elementi ATP uredbe krše Zakon o tržišnom natjecanju.


“Utvrđeno je da je Premier liga zloupotrijebila svoju dominantnu poziciju. Tribunal je utvrdio i da su pravila strukturalno nepoštena i da je Premier liga bila posebno nepoštena u načinu na koji je ta pravila primijenila na klub u praksi. Utvrđeno je da su pravila diskriminirajuća u poslovanju jer su namjerno isključivala dioničarske kredite,” objavili su “Građani” na svojim stranicma.


Engleski mediji navode kako ova presuda zadati veliki udarac Premier ligi jer će promijeniti smjer budućeg financijskog upravljanja lige.


“To bi čak moglo utjecati na buduće rezultate tako što će klubovima sa superbogatim vlasnicima olakšati dogovaranje unosnih sponzorskih ugovora, kao i olakšati kupnju i prodaju igrača između klubova s ​​istim vlasnicima,” navodi Daily Mail.


Oglasila se i Premier liga ustvrdivši kako je Tribunal odbacio većinu zahtjeva koje je Manchester City uputio.


“Premier liga pozdravlja zaključke Tribunala, koji su podržali osnovne ciljeve, okvir i donošenje odluka unutar APT sustava. Tribunal je potvrdio potrebu za APT sustavom u cjelini i odbacio većinu zahtjeva koje je Manchester City uputio. Međutim, Tribunal je identificirao nekoliko specifičnih elemenata Pravila koji, u svom sadašnjem obliku, ne zadovoljavaju zahtjeve konkurencijskog i javnog prava. Ti elementi mogu biti brzo i učinkovito izmijenjeni od strane Lige i klubova,” navodi se.


Ovaj slučaj je odvojen od 115 optužbi s kojima se City suočava za kršenje pravila Premier lige, jer navodno nisu pružili točne financijske podatke od 2009. do 2018. godine.