Neuvjerljiva Hrvatska

Loše otvaranje utakmice i neobjašnjivo povlačenje u završnici veliko upozorenje za Vatrene

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Hrvatska bi trebala biti blagi favorit protiv Poljske, ali igra je ispod razine želja



ZAGREB  Subotnju pobjedu Hrvatske nad Škotskom na stadionu Maksimir (2:1) sjajno je upotpunio trijumf Portugala na gostovanju kod Poljske u kasnijem terminu skupine A1 Lige nacija (3:1). Iz današnje perspektive, već u utorak bi se mogao ispuniti prvi dio plana koji je uoči početka ovog ciklusa zamislio Zlatko Dalić, a to bi mu donijelo dodatni manevarski prostor za što bezbolniju prilagodbu mladih igrača i traženje novih taktičkih rješenja.


Naime, u slučaju da sutrašnje utakmice Poljske i Hrvatske u Varšavi te Škotske i Portugala u Glasgowu budu zaključene pobjedama gostiju, više neće biti nikakvih dvojbi vezanih uz putnike za četvrtfinale, odnosno reprezentacija koje će imati status nositelja na ždrijebu kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. I to nakon samo četiri kola.


Takav rasplet bio odveo Portugal na dvanaest, a Hrvatsku na devet bodova. Istina, Poljaci bi, u tom slučaju, još uvijek imali teoretske izglede za dostizanje Dalićevom vrstom, ali to im ne bi značilo apsolutno ništa u konačnom poretku jer bi opet bili lošiji u međusobnom omjeru. No, tada bi u studenom, protiv Škotske u Glasgowu i Portugala u Splitu, postojao pritisak rezultata.


Veliki ulog




Prema tome, savršeno je jasno da utakmica u Varšavi nosi veliki ulog, ali i potencijalno još veći dobitak za Dalića i njegove štićenike. Sve navedeno vrijedi u teoriji koja, pak, sugerira da bi Hrvatska trebala biti barem blagi favorit protiv Poljske. Međutim, svi znaju da tu postoji fina razlika u odnosnu na zbilju.


Štoviše, dodatno upozorenje u tom smislu predstavlja prikazano u subotnjem sučeljavanju sa Škotima. Na kraju krajeva, Zlatko Dalić je odmah istaknuo da nije zadovoljan viđenim, unatoč pobjedi koja je, kako je rekao najvažnija, s time da tu nije mislio samo na završnih deset minuta osnovnog dijela utakmice i sudačku nadoknadu, kada se Hrvatska panično branila, i to najčešće u svom kaznenom prostoru.


Za početak, prvih pola sata igre uglavnom je bilo bez boje, okusa i mirisa. Istina, nekoliko situacija je izazvalo uzbuđenje na tribinama, ali tu, realno gledajući, nije postojala stvarna opasnost za goste. Zatim, u tom razdoblju Hrvatska igra je izgledala kao da je taktika slagana po željama stručnog stožera Škotske. Lopta je išla prilično sporo, agresivnost je bila na rekreativnoj razini, a osamnaestogodišnji Ben Doak je neprestano radio nered po desnom krilu.


Uostalom, od njega je u 33. minuti krenula akcija za vodstvo Škotske. Istina, taj Doakov centaršut nije bio idealan, ali gostima su u toj situaciji na ruku išle traljave reakcije hrvatskih reprezentativaca. Tri minute kasnije stiglo je izjednačenje s potpisom Igora Matanovića koji je prvijencem u trećem nastupu opravdao Dalićevo povjerenje. Unatoč tome, još uvijek je teško shvatiti zbog čega je golgeterski raspoloženi Ante Budimir ostao na klupi, no to je već neka druga priča.


– Prelijepo je postići prvi gol za reprezentaciju. Na kraju smo i pobijedili, a to je najbitnije. Kad gledam utakmice protiv Poljske i Portugala, imao sam dosta prilika i promašaja. Sada sam jako sretan. U prvom poluvremenu kod nas nije sve funkcioniralo, nismo bili sto posto koncentrirani. No, u nastavku je bilo bolje i tako moramo nastaviti u Varšavi. Ta utakmica bit će slična ovoj jer Poljaci su također jaki i čvrsti – kazao je Matanović nakon debitantskog gola u dresu A reprezentacije.


Zamjerke


Drugi dio subotnjeg dvoboja definitivno je bio bolji od prvog, ali to, ruku na srce, nije bilo pretjerano zahtjevan zadatak za momčad kvalitete hrvatske reprezentacije. Naime, nije se teško odmaknuti od skoro ničega. Opet, i tu je bilo dovoljno mesta za zamjerke, pogotovo u već spomenutoj završnici. Savršeno je jasno da je gol zaostatka natjerao Škote da preuzmu rizik i pokušaju krenuti po izjednačenje.


Međutim, povlačenje Hrvatske je neobjašnjivo, pogotovo kada se u obzir uzme EURO i identičan gard u istim situacijama protiv Albanije i Italije. Svi znaju kako je to završilo. Povrh toga, Dalić je te utakmice spomenuo na konferenciji za medije, što sugerira da je o tome govorio i igračima. U svakom slučaju, i Škoti su zabili gol koji je nakon intervencije VAR sobe poništen.


Pored plasmana u četvrtfinale i hvatanja statusa nositelja na ždrijebu kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, Dalić je istaknuo da kroz utakmice Lige nacija planira davati priliku za što bezbolniju prilagodbu mladim igračima koji do sada nisu imali preveliku minutažu u reprezentaciji. Matanović je položio ispit, baš kao i Martin Baturina koji je imao nekoliko dobrih poteza, dok je Luka Sučić bio na prosječnoj razini, s time da je »skuhao« škotski gol, a njegov bratić Petar također se nije isticao. Što je najvažnije, sva četvorica su dobila minutažu i iskustvo koje bi u budućnosti, možda već u Varšavi moglo iznjedriti kvalitativni pomak.