SRETAN ZAVRŠETAK

Hrvatskoj važni bodovi u preokretu protiv Škotske, VAR spasio Vatrene drame u nadoknadi

Davor Petrović

Foto Marko Prpic/PIXSELL

Foto Marko Prpic/PIXSELL

Put do nova tri boda nije bio jednostavan jer gosti su prvi postigli gol, a na kraju su ostali bez boda zbog zaleđa Adamsa koje je nakon dvije-tri duge minute neizvjesnosti detektirao VAR



Hrvatska je protiv Škotske stigla do druge uzastopne pobjede u skupini A1 Lige nacija, i time je napravila još jedan korak prema plasmanu u osminu finala, koji donosi status nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.


Put do nova tri boda nije bio jednostavan jer gosti su prvi postigli gol, a na kraju su ostali bez boda zbog zaleđa Adamsa koje je nakon dvije-tri duge minute neizvjesnosti detektirao VAR.


Očekivano, početak utakmice je donio hrvatsku inicijativu, protkanu oprezom, baš u skladu sa svime što je proteklih dana govorio Zlatko Dalić. Visoki izlasci momčadi u fazi igre bez posjeda lopte Škotima su dali do znanja čemu se mogu nadati u Zagrebu, ali uz određenu zadršku.




Zapravo, u tom razdoblju utakmice obje su momčadi u nekoliko navrata pokušavale uhvatiti suparnika na spavanju dugim loptama.


Prizivanje Modrića


U 8. minuti jedna takva akcija je otvorila prostor za Igora Matanovića kojeg je na dva metra od kaznenog prostora srušio Grant Hanley, priskrbivši si pri tome žuti karton.


Slobodan udarac s te distance izgledao je vrlo obećavajuće, a tribine su odmah počele prizivati Luku Modrića zbog gola koji je u prošlom kolu Lige nacija zavukao Poljacima. Međutim, kapetan je to prepustio Luki Sučiću čija izvedba nije bila dobra.


Na suprotnoj strani Škoti su nešto kasnije zaprijetili nakon što se Joško Gvardiol poskliznuo. Ben Doak pobjegao je po desnom krilu i odlučio se za traženje suigrača prizemnom povratnom loptom.


Bila je to loša odluka za škotsku reprezentaciju kojoj je sa svakom novom minutom raslo samopouzdanje. Bez obzira na hrvatske pokušaje visokog pritiska, gosti su svaki put nastojali izaći iz obrane igrom po tlu, i to im je dosta dobro uspijevalo


U 23. minuti lopta je stigla do Andreja Kramarića na vrhu kaznenog prostora. Dva lažnjaka eliminirala su najbliže suparnike, gužva pred golom je bila prevelika, i tako je njegov udarac završio u škotskom bloku.


Novi pokušaj Hrvatske stigao je dvije minute kasnije, kada je Luka Sučić s desne strane centrirao loptu prema Borni Sosi na drugoj stativi. Međutim, John Souttar je odlično tempirao skok i otklonio je opasnost, a pri tome je izborio i prekršaj.


Svaka nova akcija donosila je opasnost pred gol gostiju, a u 31. minuti Kramarić je na lijevoj strani šesnaesterca okrenuo Anthonyja Ralstona i lanasirao udarac iskosa. Bila je to prava bomba, ali lopta je išla ravno u vremešnog Craiga Gordona.


Niz grešaka po cijelom terenu


Huk s tribina je jasno pokazivao da hrvatski navijači vjeruju da je gol pitanje trenutka, i to se, tehnički gledano, pokazalo točnim. No, lopta je završila u mreži iza leđa Dominika Livaković.


Zapravo, radlio se o nizu grešaka po cijelom terenu. Prvo je Mario Pašalić izgubio loptu na centru, omogućivši Doaku novi bijeg po desnom krilu. Nakon toga u uslijedili centrašut i loša reakcija Luke Sučića koji nije uspio očistiti opasnost pred golom.


U svemu tome Ryan Christie nekako izborio pozicije za udarac iskosa, a Duje Ćaleta-Car je, pokušavajući intervenirati, postigao autogol. Bilo je to u 33. minuti – 0:1.


Iako je primljeni gol stigao neočekivano, navijači nisu klonuli duhom, baš kao ni igrači. Hrvatska reprezentacija gostima je servirala novu dozu pritiska, tražeći što brži povratak u rezultatsku ravnotežu.


Obruč se brzo stezao, a to je u 36. minuti donijelo Matanovićev prvijenac. Tu akciju započeo je Gvardiol sjajnim pasom za Ivana Perišića koji je servirao loptu u šesnaesterac Škota. Tamo je, pak, Matanoviću lopta dobro sjela na nogu – 1:1.


Do kraja prvog dijela nije bilo velikih uzbuđenja, a nastavak je donio raspored snaga kakav je viđen na početku. Zapravo, stvorio se dojam da su Škoti nešto odlučniji, kao da su osjetili priliku za osvajanje prvih bodova u skupini.


Takav gard im se skoro obio o glavu u 53. minuti, kada je Matanović opalio s dvadeset metara. Gordon je taj udarac jedva obranio, a njegovi braniči bili su prvi na odbijenoj lopti.


Potez rasnog strijelca


Nešto kasnije s distance je odapeo Modrić, ali epilog je bio nešto drugačiji. Naime, Gordon je odbio loptu u korner koji je Hrvatskoj donio poništeni gol. Naime, pola sekunde prije bombe Luke Sučića s dvadeset metara Istvan Kovacs je zaustavio igru zbog Modrićevog zaleđa.


Tih nekoliko minuta nije pokolebalo Škote koji su uskoro u dva navrata stigli do hrvatskog šesnaesterca, ali, srećom po Dalićeve živce, situacija se previše zagužvala i sve je prošlo bez posljedica na rezultat.


Igrala se 65. minuta kada je Modrić još jednom pokazao koliko vrijedi. Njegov udarac desnom nogom s lijeve strane lansirao je loptu vrlo blizu suprotne stative. Bio je to jedan od onih trenutaka koji gledateljima podižu adrenalin do krajnjih granica.


Ubrzo je Dalić pripremio Antu Budimira i Brunu Petkovića za ulazak u igru, no škotska obrana je kapitulirala prije nego što je stigao obaviti zamjenu.


Brzu hrvatsku akciju Sosa je okrunio snažnim udarcem iskosa, s lijeve strane, koji je Gordon obranio, odbivši loptu. Otpadak je padao prema suprotnoj stativi, gdje su dva gostujuća braniča stala na crtu.


Međutim, sav trud im je bio uzaludan jer je Kramarić udarcem glavom poslao loptu između njih i prečke. Bio je to potez rasnog strijelca – 2:1.


Samo sedam minuta kasnije trojica Škota su krenula u napad protiv trojice hrvatskih braniča. Ta situacija je izgledala vrlo opasno, ali Christie nije uspio pogoditi okvir gola prizemnim udarcem s deset metara.


Doduše, činilo se i da je na početku akcije bilo zaleđe koje bi VAR odmah uočio. Završnica utakmice protekla je u pritisku Škota koji su u dva-tri navrata odlično komninirali, a u petoj minuti sudačke nadoknade isforsirali su već spomenuti poništeni gol.


Budimir na margini


Ni učinak od dva gola Barceloni u Osasuni i jednog na gostovanju kod Getafea, i to u zadnja dva odigrana kola Primere, nije bio dovoljan da se Ante Budimir nađe u početnoj postavi za utakmicu protiv Škotske.


Naime, Zlatko Dalić je dao prednost Igoru Matanoviću koji je bio starter i na utakmici protiv Poljske u Osijeku, iako je svaki oblik nogometne logike nalagao drugačiji izbor. Istina, Matanović je postigao prvijenac, ali teško se oteti dojmu da je Budimir zbog svog učinka zaslužio bolji tretman od ulaska u igru u 71. minuti.


Pljesak za Brozovića


Uoči početka utakmice na maksimirski travnjak je izašao Marcelo Brozović, izazvavši ogromno oduševljenje i gromoglasan pljesak, što je i razumljivo jer radi se o jednom od najkorisnijih, ali i najživopisnijih igrača u povijesti hrvatske reprezentacije.


Naravno bio je u civilnoj odjeći. EURO u Njemačkoj donio je njegov oproštaj s dresom reprezentacije, a ovom prilikom ga je Hrvatski nogometni savez počastio prigodnim darovima.