Remi u Varšavi

Hrvatska si je zakomplicirala put do četvrtfinala Lige nacija i statusa nositelja u ždrijebu za SP

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

U Varšavi je odigrana luda utakmica, začinjena preokretima i crvenim kartonom za Dominika Livaković kojem je sudac Alejandro Hernandez pokazao crveni karton u 76. minuti



VARŠAVA  Nema sumnje da će Andrej Kramarić dugo pamtiti svoj stoti nastup u dresu reprezentacije, i to ne samo zbog remija koji je Hrvatskoj zakomplicirao put do plasmana u četvrtfinale Lige nacija i statusa nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. U Varšavi je odigrana luda utakmica, začinjena preokretima i crvenim kartonom za Dominika Livaković kojem je sudac Alejandro Hernandez pokazao crveni karton u 76. minuti.


Igrala se 5. minuta kada je Igor Matanović na centru izgubio duel s Janom Benarekom, a samim time i loptu. Doduše, poljski branič je pri tome koristio ruke, ali povlačenje je bilo obostrano, a Poljaci su potom razvili akciju preko Kacpera Urbanskog koji je proigrao Piotra Zielinskog čiji je udarac iskosa, s lijeve strane donio prvi gol. Lopta je na svom putu prema suprotnom kutu liznula tijelo Martina Erlića, ali ostao je dojam da bi se i bez tog malog kontakta zakoprcala u maloj mreži – 1:0.


Naravno, rani gol je donio šok za hrvatsku vrstu. Opet, to ne bi bilo toliko strašno da je u tim trenucima igra bila na razini koja se očekuje od momčadi takvog kalibra. Naime, hrvatski pokušaji organizacije napada nisu izgledali bitno drugačije od onih iz istog razdoblja subotnje utakmice sa Škotskom. Lopta je išla dosta sporo i igrači su djelovali zbunjeno u nekim situacijama, a Poljaci su trčali kao navijeni i uspješno otklanjali svaki oblik opasnosti koja i nije bila nešto naročito.




Međutim, u 20. minuti stigao je sočni poljubac Fortune. Iz slobodnog s desne strane Luka Modrić je poslao centaršut na vrh peterca, gdje je Pawel Dawidowicz glavom odbio loptu prema rubu kaznenog prostora. Poljaci su vjerojatno mislili da je najgore prošlo, ali na taj otpadak natrčao je Borna Sosa opalivši iz sve snage sa sedamnaest metara. Lopta je velikom brzinom pronašla put kroz hrpu igrača i zakoprcala se u desnom kutu – 1:1.


Kako to zna biti u nogometu, gol za izjednačenje donio je snažan impuls hrvatskoj reprezentaciji. Poljaci su, s druge strane, počeli polako pucati po šavovima. Tako je samo četiri minute kasnije Marcin Bulka morao još jednom vaditi loptu iz mreže. Tom je prilikom Petar Sučić poveo loptu prema šesnaestercu suparnika, odigrao dupli pas s Martinom Baturinom i rutinski poentirao prizemnim udarcem iskosa, s lijeve strane, za svoj prvijenac u dresu Hrvatske – 1:2.


U tom trenutku Poljaci više nisu pucali po šavovima već su se raspali u punom smislu riječi. Naime, u 26. minuti Dawidowicz je pacerski gurnuo lopte u noge Petra Sučića koji se nalazio na dvadesetak metar od poljskog gola. Bio je to dar koji se ne odbija. Petar Sučić odmah je gurnuo loptu u kazneni prostor za Baturinu, i to je bilo to. Lagani dodir bio je dovoljan da se lopta provuče pokraj istrčalog Bulke, donese mu prvijenac u dresu reprezentacije i izazove tihu misu na većem dijelu Nacionalnog stadiona – 1:3.


Nešto kasnije ukazala se velika prilika za Martina Erlića, ali je njegov udarac punom nogom sa četrnaest metara usmjerio loptu malo iznad prečke. Da je i ta bomba iz 29. minute završila u mreži, Poljaci bi bili zreli za obilnu porciju. Ovako su se uspjeli donekle pribrati i zaprijetiti preko Jakuba Kaminskog. Bilo je to 35. minuti, a Michal Probierz ubrzo je na teren poslao Kamila Piatkowskog umjesto krajne indisponiranog Dawidowicza.


Ta promjena u zadnjoj liniji Poljacima je donijela nešto više stabilnosti, ali još uvijek nisu izgledali opasno sve do 45. minute kada je i njih poljubila Fortuna. Naime, na 25 metara od hrvatskog gola Modrić je praktički uzeo loptu Zielinskom koji ju je s tla nasumično piknu prema naprijed. U roku od dvije sekunde ispostavilo se da je taj potez očajnika Poljake gurnuo u veliku priliku. Kaminski je primio loptu i proigrao Nicolu Zalewskog koji je, također udarcem iskosa, s lijeve strane poentirao – 2:3.


Taj gol je označio pucanje Hrvatske po šavovima. Srećom po Dalića, u prvoj minuti sudačke nadoknade Dominik Livaković je Kaminskom obranio mrtvu šansu, a uskoro je stigao znak za odlazak na veliki odmor. Teško se bilo oteti dojmu da bi Poljska stgla do izjednačenja, samo da je na raspolaganju imala još malo vremena. Na početku drugog dijela Hrvatska se donekle pribrala, ali 48. minuta svejedno je donijela prizemni udarac Zalewskog sa četrnaest metara. Livaković se morao opružiti po travi, kako bi vršcima prstiju zaustavio loptu.


U 55. minuti stigao je odgovor, u obliku Modrićeve bombe sa dvadeset metara, koju je Bulka iščupao ispod prečke. Uskoro je poljski golman pokazao da posjeduje kvalitetu, obranivši tri zahtjevna udarca. Hrvatska je u tom razdoblju igre gospodarila terenom i diktirala je tempo, a to je u 62. minuti natjeralo Probierza na posezanje za izmjenama, među kojima je bio i Lewandowski.


Prekaljeni majstor uskoro je napravio razliku. Bilo je to u 69. minuti, kada je asistirao Sebastianu Szymanskom za izjednačenje – 3:3.


Uskoro je, pak, Lewandowski iznudio crveni karton za Livakovića koji ga je, nakon ispucavanja lopte na dvadeset metara od gola, u produžetku udarca pogodio džonom u list. Poljaci su s igračem od 76. minute više bacili sve karte u napad, ali ipak nisu uspjeli doći do preokreta. No, i ovako su Hrvatskoj zakomplicirali život.


Poljska – Hrvatska 3:3

Nacionalni stadion. Gledatelja: 55.000. Sudac: Alejandro Hernandez (Španjolska) 6. Strijelci: 1:0 Zielinski (5′), 1:1 Sosa (24′), 1:2 P. Sučić (24′), 1:3 Baturina (26′), 2:3 Zalewski (45′), 3:3 Szymanski (69′).


POLJSKA: Bulka 7, Dawidowicz 5 (od 38′ Piatkowski 6), Bednarek 6,5, Kiwior 6, Kaminski 6,5 (od 62′ Ameyav 6,5), Szymanski 6,5, Moder 5,5 (od 62′ Oyedele 6), Zielinski 6,5 (od 74′ Kaputska -), Zalewski 7, Swiderski 6 (od 62′ Lewandowski 7), Urbanski 6,5.


HRVATSKA: Livaković 7, Šutalo 6, Erlić 6 (od 80′ Labrović -), Gvardiol 6,5, Perišić 6, Modrić 6,5, P. Sučić 7, Baturina 7 (od 80′ L. Sučić -), Sosa 6,5, Kramarić 6 (od 70′ Mario Pašalić -), Matanović 5,5 (od 61′ Budimir 6).