SP u Kataru

HRVATSKA – MAROKO 2:1 Kraj utakmice! Hrvatska je pobjedom nad Marokom osvojila treće mjesto na SP-u!

Portal Novi list

Gvardiol i Oršić strijelci u prvih 45 minuta



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija od 16 sati na stadionu Khalifa kreće u pohod na još jednu svjetsku broncu. Prije 24 godine  generacija predvođena najboljim strijelcem Mundijala u Francuskoj Davorom Šukerom dosegnula je povijesni uspjeh hrvatskog nogometa. Aktualna momčad pod vodstvom kapetana Luke Modrića prije četiri godine otišla je korak dalje i u Rusiji osvojila srebro, a sada je stigla u priliku ponoviti uspjeh svojih prethodnika s kraja 90-tih godina.


Hrvatska će u novi sudar s Marokom krenuti s dosta promjena u sastavu (ni Marokanci neće biti kompletni). Desni bek Josip Juranović mora pauzirati zbog ozljede lista, upitan je veznjak Marcelo Brozović, branič Dejan Lovren žalio se nakon polufinala se na umor, a ofenzivni veznjak Nikola Vlašić dobio je virozu. Mali je problem što su dvojica od četvorice potencijalno odsutnih igrača dio zadnje linije koja je u većem dijelu prvenstva bila na visini zadatka.


To znači da će izbornik Zlatko Dalić morati napraviti značajan remont svoje obrane i, ukoliko doista ne bude Juranovića i Lovrena, krenuti utakmicu s dva nova čovjeka ispred vratara Livakovića. Kao logična riješenja nameću se Stanišić na bočnoj, odnosno Šutalo na poziciji središnjeg stopera. U slučaju Brozovićeva izostanka vjerojatno će se Dalić odlučiti na Lovru Majera kojega je najčešće koristio tijekom prvenstva kao zamjenu u veznom redu. Jasno, tu su i Kristijan Jakić, te Luka Sučić.




Eventualni Vlašićev izostanak vjerojatno će se nadomjestiti prebacivanjem Andreja Kramarića na krilnu poziciju, te onda otvaranjem mjesta u vršku napada za nekoga iz trolista: Petković – Livaja – Budimir.


Navijači iz Rijeke bodre Vatrene


Primilo smo dvije fotografije riječkih navijača koji su došli bodriti Vatrene u borbi za broncu.



Stigla je potvrda početne hrvatske jedanaestorke.  Prema očekivanjima nema Juranovića, Vlašića, Lovrena i Brozovića. No, Dalić se odlučio za još neke promjene.


Tako je odlučio Perišića povući na poziciju lijevoga beka umjesto Sose, a Oršića i Majera gurnuti na krila, te Kramarića povući na središnju polušpicu i u vršku napada izvesti Livaju.


U zadnju liniju će prema očekivanjima Stanišić i Šutalo. Dalić u sudar za broncu kreće s pet novih lica.


90+6 minuta: Kraj utakmice! Vatreni su sačuvali vodstvo i osvojili treće mjesto na SP-u u Kataru!


87. minuta: Velika prilika za Hrvatsku! Kovačić je izbio sam ispred vratara, ali je njegov neprecizan udarac završio kraj gola.


74. minuta: Polukontra Hrvatske istekom koje je Oršić sjajno proigrao Gvardiola koji je, dojam je, prekršajem zaustavljen u kaznenom prostoru. Sudac nije pokazao na bijelu točku. U nastavku akcije, Livaković je spasio svoja vrata.


66. minuta: Oba izbornika su zaredala s promjenama, očito je umor kod igrača učinio svoje. Mnogi se žale na ozljede zadnjih loža, tipična ozljeda kod zamora materijala. Dalić je uveo Petkovića i Pašalića umjesto Majera i Livaje.


61. minuta: Andrej Kramarić morao je iz igre zbog ozljede, Dalić je uveo Nikolu Vlašića.


47. minuta: Oršić je ponovo opalio s 18 metara, netko od marokanskih braniča očešao loptu i umalo prevario svojega vratara.


46. minuta: Počelo je drugo poluvrijeme, Zlatko Dalić za razliku od kolege na klupi Maroka ništa nije mijenjao.


45+2 minute: Kraj prvog poluvremena, Hrvatska je napravila veliki korak prema bronci, ali još je ostalo 45 minuta do kraja.


GOOL!!! Mislav Oršić je preciznim udarcem iskosa okrunio dugi napad Hrvatske. Pogodio je sa svoje omiljene pozicije od suprotne vratnice za novo vodstvo Vatrenih u 42. minuti.


35. minuta: Utakmica je ušla u posljednjih deset minuta prvoga poluvremena. Marokanci prijete iz prekida, Vatreni iz brzih protunapada


24. minuta: Modrić je s vrha šesnaesterca uputio prizeman udarac, a vratar Bounou odbio je neugodan udarac.


20. minuta: Nakon uraganskog početka utakmica je ušla u nešto mirnije vode.


18. minuta: Kramarić je dočekao Perišićev ubačaj s boka i glavom zaprijetio.


GOOL!!! Vodstvo Vatrenih kratko je trajalo. Ziyech je izveo slobodan udarac, Majer glavom podigao loptu u svijeću, a Dari glavom s vrha peterca poravnao na 1:1.


GOOL!!! Hrvatska je povela iz prve prilike u 7. minuti utakmice. Majer je izveo slobodan udarac, Perišić glavom vratio loptu u sredinu, a Joško Gvardiol glavom okrunio očito uigranu akciju za vodstvo Hrvatske.


1.minuta: Počela je utakmica.


HRVATSKA – MAROKO 2:1


Stadion Khalifa International. Gledatelja: . Sudac: Abdulrahman Al-Jassim (Katar). Strijelci: 1:0 Gvardiol (7′), 1:1 Dari (9′), 2:1 Oršić (42′). Žuti kartoni: Ounahi, Amallah (Maroko).


HRVATSKA: Livaković – Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Perišić – Modrić, Kovačić – Majer (od 66′ Pašalić), Kramarić (od 61′ Vlašić), Oršić (od 90′ Jakić) – Livaja (od 66′ Petković).


MAROKO: Bounou – Hakimi, Dari (od 64′ Benouri), El-Yamiq (od 67′ Amallah), Attyat-Allah – Khannouss (od 56′ Ounahi), Amrabat, Sabiri (od 46′ Chair) – Ziyech, En Nesyri, Boufal (od 64′ Zaroury).