Jedinstveni skup

FOTO U Medulinu održan sastanak sudaca i predstavnika klubova, Bruno Marić poručio: “Mi služimo nogometu i to nije floskula”

Valentina Prokić

Bruno Marić/Foto S. DRECHSLER

Bruno Marić/Foto S. DRECHSLER

Zajedničkim promišljanjem i radom imat ćemo manje intervencija i bolje odluke što je naš cilj - rekao je "šef sudaca"



MEDULIN  Komisija nogometnih sudaca, predvođena predsjednikom Brunom Marićem, održala je prezentaciju i raspravu u medulinskom Park Plaza Belvedere hotelu uoči početka seminara za suce, koji će trajati do nedjelje i u sklopu kojega će suci proći testiranja, razgovore o pravilima te raspravu o spornim situacijama, koje čak i iz sudačke perspektive u trenutku kada se dogode nisu “crno-bijele”. Uoči početka nastavka SuperSport HNL-a Komisija je prezentacijom i raspravom pokušala približiti svima upletenima da nije uvijek donošenje odluke jednostavno te da na nju utječu brojni faktori. Bez obzira na to što suci na terenu danas imaju i pomoć iz VAR sobe, koja “gospodari” kamerama, te može situaciju sagledati iz više kuteva, pogreške se događaju i moguće su. Rasprava je usmjerena na tri točke suđenja o kojima se najviše govori, a to su povlačenje odnosno potezanje u kaznenom prostoru, dodjeljivanje opomena kod korištenja ruke kao “alata” te gruboj igri, te je svaka od tih tema bila potkrijepljena stvarnim primjerima, koji su se dogodili na hrvatskim travnjacima tijekom prvenstva.


Uz članove Komisije, zatim povjerenstava te dvojicu sudaca iz elitne skupine, Duju Strukana i Frana Jovića, pozvani su bili predstavnici klubova, kao i mediji s ciljem transparetnosti i zauzimanja zajedničkog stava oko spornih situacija. Zanimljivo i pohvalno, pozivu su se odazvali svi klubovi.


Transparentnost


Komisija je zajedničko okupljanje na raspravi ovakvog tipa organizirala kako bi otklonila bilo kakve tabue po pitanju suđenja i sudačkih odluka.




– Nema zabranjenih pitanja i nema problema za bilo kakvu raspravu. Mi služimo nogometu i to nije floskula. Želimo čuti kako biste vi htjeli da mi radimo. Naravno da postoji puno situacija u kojima razmišljamo različito, ali ostavimo subjektivnost po strani i s odmakom razgovarajmo o odlukama koje su donesene i koje su bile predmet kritika i rasprava. Interes nas sedmorice u Komisiji nije da budemo otok. Mi želimo čuti vaše stavove i razmišljanja, jer svi zajedno možemo napredovati. Nema iluzija da ćemo pogriješiti, ali želimo svesti greške na minimum – rekao je u uvodu predsjednik Bruno Marić.


Komisija prije svega traži senzibilitet od klubova jer u konačnici ona i služi klubovima, ali jednako tako i od medija.


– Moramo biti vama na raspolaganju, ali istovremeno želimo da budete uključeni u cijeli proces te da znate zašto je nešto odlučeno tako ili nije. Zajedničkim promišljanjem i radom imat ćemo manje intervencija i bolje odluke što je naš cilj. Komisija je u svom radu promijenila čak 240 propisa. Najviše pitanja ima vezano uz VAR. Mi koristimo šest, a nekad i osam kamera. Dobili smo i novi “update” softvera, te će suci proći dodatnu obuku. Nekad je i pitanje loše postavljenih kamera ili pak tehničkih nemogućnosti za stavljanje iste na odgovarajuće mjesto, no na neke tehničke probleme mi ne možemo utjecati. Mogu reći da ćemo moći isporučivati za TV i centimetre zaleđa u idućem razdoblju. I važna napomena je da u idućih mjesec i pol dana više nema javnih istupa, pustite nas da radimo – dodao je Marić.


Na SP-u u Kataru postignut je sjajan balans oko opomena za korištenje ruke kao “alata”, a domaći suci su, prema predsjednikovim riječima, malo previše kartona davali te će to na seminaru trebati popraviti. Što se grube igre tiče, za nju vrijedi nulta tolerancija jer su zdravlje i sigurnost najvažniji što crveni karton daje savršeno do znanja. Što se VAR-a tiče, glavni sudac uvijek donosi odluku, može reći ne u slučaju da ga VAR sudac zove da svoju odluku ponovno sagleda i promijeni, ali može i obrnuto, da sam sudac zove VAR sobu radi provjere svoje odluke.


– Želimo što više pravde, uz pravo, na terenu. Moramo težiti tome da sudac i VAR sudac imaju jednako mišljenje – poručuje Bruno Marić.


Put kojim sudačka Komisija želi ići i ide je da se stvore timovi sudaca, kako onih na terenu, tako i onih u VAR sobi te da imaju apsolutno povjerenje jedni u druge. Uz prezentaciju spornih detalja na videu, Marić je čak ponudio i puštanje komunikacije između suca i VAR sobe zbog transparetnosti.


Osjećaj


Problem s kojim se susreće sudačka Komisija je da dolaze suci, koji nisu igrali nogomet.


– Suci bi se trebali regrutirati iz nogometa. Oni koji nisu igrali nogomet, čak ni u juniorima, njima nedostaje osjećaj za nogometnu igru, a kod nekih situacija nisu na djelu samo striktna Pravila nogometne igre, već je potrebno imati osjećaj za igru. Mi skautiramo suce, od kada sude u nižim kategorijama naprijed. Ukoliko sudac uči igrača već od njegovih mladih dana, jasno je da će taj igrač znati kako se ponašati i znati pravila. No, ako taj junior vidi jedno od suca koji mu sudi, a drugo na televiziji, to je problem. Investiramo u skautiranje, ali to ne ide preko noći. Biti sudac je važno i odgovorno zanimanje za koje je potrebno dobro poznavanje nogometne igre, fizička spremnost, zaljubljenost u nogomet, ali i osjećaj te duh Pravila igre – poručio je Marić.


Na zahtjev klubova, predsjednik Komisije još će jednom uputiti zahtjev UEFA-i može li se uvesti mogućnost da trener svake momčadi ima pravo jednom u poluvremenu ili jednom tijekom cijele utakmice prekinuti igru i pozvat VAR radi pregleda određene situacije.


– Već sam pitao za to, ali učinit ću to opet jer je očito interes svih u hrvatskom nogometu da se to dozvoli u protokolu VAR tehnologije. I ja osobno sam mišljenja da je to potrebno – zaključio je Marić.


Na specifično pitanje može li pet igrača ići na zagrijavanje s obzirom na to da je dozvoljeno pet izmjena, predsjednik Komisije je rekao da to treba dozvoliti ako uvjeti to dopuštaju, ako ne, igrači se mogu izmjenjivati te će se tako instruirati suce tijekom seminara.


 


Foto galerija: Sastanak HNS-a u Medulinu Foto: Sergej Drechsler


 


Rijeku su predstavljali trener Sergej Jakirović i pomoćnik sportskog direktora Antonini Čulina/Foto S. DRECHSLER

Rijeku su predstavljali trener Sergej Jakirović i pomoćnik sportskog direktora Antonini Čulina/Foto S. DRECHSLER