Presica Olimpije

FOTO Španjolski stručnjak na klupi Olimpije: “Naša prva ideja je dobiti utakmicu na Rujevici”

Ahmet Muhamedbegović i Victor Sanchez/N. BLAGOJEVIĆ

Ahmet Muhamedbegović i Victor Sanchez/N. BLAGOJEVIĆ

Victor Sanchez dijelio je svlačionicu Reala s Davorom Šukerom u Real Madridu



RIJEKA Victor Sanchez, 48-godišnji španjolski stručnjak, na Dan D, 6. lipnja, preuzeo je momčad Olimpije. U devet službenih utakmica na klupi Olimpije još nije doživio poraz.


– Bit će to zanimljivi, izazovni dvoboj, ali mi smo spremni. Neće biti lako, no motivirani smo, imamo priliku izboriti skupine Konferencijske lige. Zato smo tu. Analizirali smo suparnika, kao i uvijek, tražiš gdje je suparnik najjači, kao i njegove slabe točke koje će se pokušati iskoristiti. Imamo četiri pobjede u nizu u europskim utakmicama i pokušat ćemo nastaviti tu seriju. To je naša prva ideja, dobiti utakmicu. Ali znamo da se igra 180 minuta – kaže Sanchez.





Ovaj rođeni Madriđanin je kao igrač osvojio LaLigu 1997. i Superkup s Real Madridom, dok je godinu kasnije s Kraljevskim klubom osvojio i Ligu prvaka. U Amsterdamu golom Mijatovića Real je svladao Juventus s 1:0… U to vrijeme dijelio je svlačionicu Reala s Davorom Šukerom. Sanchez je karijeru nastavio u Deportivu, s kojim je 2000. osvojio LaLigu, Kup kralja 2002. i dva španjolska Superkupa.




– Imam jako lijepa sjećanja na to vrijeme. Promoviran sam iz druge u prvu momčad Reala, a to je za dječaka iz Madrida bilo ostvarenje snova. Biti u svlačionici s takvim velikanima… Sjećam se Davora, Mijatovića, s kojima sam dobar prijatelj. Njihov odnos mladim igračima bio je nevjerojatan, puno su nam pomogli u igračkom sazrijevanju. Kroz karijeru sreo sam i Roberta Jarnija, a poslije sam trenirao Ivana Rakitića. Sjajan dečko i nevjerojatan igrač. Ima dobra sjećanja kada su u pitanju hrvatski igrači.



Sve je više nekadašnjih igrača iz Liga petice, koji kao treneri dolaze u male lige poput HNL-a ili slovenske Prve lige. Uz Sancheza, dovoljno je spomenuti Gattusa u Hajduku ili Tramezzanija u Istri 1961.



– Radio sam za Španjolski nogometni savez, u ekipi trenera koji rade s mladima. Radi se sjajan posao, ove sezone je Španjolska napravila velike stvari, ne samo na EURO-u ili na Olimpijskim igrama, već i na U-19 EP-u. Kada sam završio s EP-om za igrače do 17 godina na Cipru, imao sam sastavak sa sportskim direktorom Olimpije. Došao sam u Ljubljanu i sastao se s predsjednikom. Za mene je to bio izazov. Odrastao sam u Madridu, s 11 godina ušao sam u Realovu Akademiju i tada imaš taj pobjednički mentalitet. Za mene je bila prva prilika za jedan projekt u kojem mogu voditi momčad do titule, pobjeđivati u svakoj utakmici. Odlučio sam ga prihvatiti i uživam u poslu. U Španjolskoj imamo sjajne momčadi i dobro organiziranu ligu, sjajne trenere u svim kategorijama. Rezultati jednostavno dolaze. Mi jednostavno volimo nogomet, živimo nogomet 24 sata. Zato smo otvoreni i za odlaske kada se ukaže prava prilika – zaključio je Sanchez.


U “play offu” se ide na sto posto

Nijedna momčad nije imala puno vremena za pripremu utakmicu. Priznaje to i stoper Olimpije Ahmet Muhamedbegović.


– I mi i Rijeka igramo svaka tri dana. No, mislim da smo se dobro pripremili. Očekujem intenzivnu utakmicu, lijepu za gledanje. Posljednja je runda, “play off” i ide se na sto posto pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti. Trener Sanchez? On daje svakome osjećaj da je bitan, nema samo prvih 11 i to nam ponavlja svaki dan. U prvih nekoliko utakmica nismo primili gol i to nam je dalo samopuzdanje. Teško primamo golove i ako nastavimo tako, bit će još bolje.