Kvalifikacije za Prvu NL

FOTO Mateo Monjac u 90. minuti odveo Krimejčane nadomak prvoligaške luke spasa

Davor Petrović

Niko Gajzler doveo je Krimejčane u vodstvo u prvom poluvremenu/Foto D. KOVAČEVIĆ

Niko Gajzler doveo je Krimejčane u vodstvo u prvom poluvremenu/Foto D. KOVAČEVIĆ

Nakon devedeset minuta igre u zapadnom dijelu Zagreba samo se može konstatirati da je konačni ishod bio realan jer gosti s Krimeje pokazali su nešto više od svog domaćina

KUSTOŠIJA – ORIJENT 1:2




ZAGREB Stadion NK Kustošija. Gledatelja: 600. Sudac: Duje Strukan (Split) 6. Strijelci: 0:1 Gajzler (21′), 1:1 Markelo (42′-11m), 1:2 Monjac (90′). Žuti kartoni: Šušković Jakopac, Bizjak (Kustošija), Galešić, Črnko (Orijent). Crveni karton: Galešić (84′).


KUSTOŠIJA: Kralj 6, Boune 7, Šušković Jakopac 6,5, Puljić 6, Bošnjak 6,5, Išlić 6 (od 73′ Kukoč -), Žulj 6 (od 46′ Bizjak 6,5), Markelo 7 (od 73′ Marušić -), Šroler 6,5 (od 73′ Mihaljević -), Zorica 6,5 (od 63′ Vajdovčić -), Guja 6,5.


ORIJENT: Mohorović 7, Švrljuga 6,5, Bagadur 6,5, Mulac 7, Braut 6,5, Galešić 6,5, Muminović 7, Bubnjar 7 (od 59′ Monjac 7), Črnko 6,5 (od 83′ Putnik -), Valjan 6,5 (od 70′ Faal -), Gajzler 7.




Prva runda kvalifikacija za Prvu NL Orijentu je donijela veliku pobjedu na gostovanju kod Kustošije, i to s igračem manje. Nakon devedeset minuta igre u zapadnom dijelu Zagreba samo se može konstatirati da je konačni ishod bio realan jer gosti s Krimeje pokazali su nešto više od svog domaćina, počevši od 3. minute, kada je Karlo Valjan odapeo s distance, natjeravši svog imenjaka Kralja na intervenciju.


Uvodni dio utakmice donio je dosta jak tempo za vremenske uvjete. Naime, temperatura zraka kretala se oko 28 stupnjeva, s time da je bilo i vlage. Unatoč tome, igrači obje momčadi jurili su terenom, pokušavajući stići do početne prednosti. U 21. minuti to je uspjelo Orijentu. Andrija Bubnjar poslao je centaršut s desne strane, a Niko Gajzler se na vrhu peterca vinuo zrakom i poentirao glavom u stilu letećih tvrđava engleskog nogometa – 0:1.


Uzvrat u petak

Uzvratni susret na Krimeji igra se nadolazećeg petka od 18 sati. S obzirom na to da se HNS nije prilagodio novim UEFA-inim pravilima i još uvijek je u Kupu Hrvatske i kvalifikacijama na snazi “staro pravilo” gola u gostima Orijent ima značajnu prednost uoči uzvrata. Preciznije, Krimejčane ostavlja u ligi svaki remi, ali i minimalni poraz uz jedan primljeni pogodak. (I. VO.)

Kustošija je došla do izjednačenja u 42. minuti, i to zahvaljujući krajne dvojbenom jedanaestercu. Naime, u kaznenom prostoru Orijenta Ricardo Bagadur i Ivan Josip Zorica bili su u blagom kontaktu koji je sudac Duje Strukan okarakterizirao kao najstrožu kaznu. Siguran realizator bio je Jahnoah Geuvara Markelo – 1:1.


Nakon povraka iz svlačionica došlo je do pada ritma, što se, obzirom na vremenske uvjete, moglo i očekivati. Orijent je uglavnom držao kontrolu zbivanja na terenu, ali sve do 81. minute nije bilo opasnih situacija iz kategorije stopostotnih prilika. Tada je Marko Guja pobjegao Bagaduru, a Patrik Mohorović sjajno je obranio njegov udarac sa dvanaest metara.


U 84. minuti Antonio Galešić si je priskrbio drugi žuti karton i činilo se da Kustošija ima priliku za pobjedu. Međutim, domaća momčad nije uspijevala spojiti akciju za nešto više od gužve u kaznenom prostoru Orijenta.


Povrh toga, u 90. minuti sijevnula je duga lopta za Matea Monjca koji je iskoristio zbunjenost domaćih stopera i poentirao za pobjedu – 1:2.

Foto galerija: Utakmica Kustošija - Orijent Foto: Davor Kovačević