Joško Gvardiol

Hrvatski reprezentativac nije slučajno postao najefikasniji branič Premier lige

Davor Petrović

Joško Gvardiol/Foto REUTERS

Joško Gvardiol/Foto REUTERS

Gvardiol je ove godine za Manchester City postigao šest golova i jednu asistenciju u svim natjecanjima, a najbliži pratitelji su mu Schär iz Newcastlea i Magalhaes iz Arsenala s pet golova, ali bez asistencije



ZAGREB  Golom za vodstvo Manchester Cityja na gostovanju kod Newcastelea, Joško Gvardiol postao je najefikasniji branič Premier lige u ovoj kalendarskoj godini. Ta utakmica na kraju je okončana neriješenim rezultatom (1:1), ali to nije umanjilo fascinaciju engleskih medija njegovim učinkom, s time da svi ističu sjajnu igru na svim dijelovima terena.


Naime, Gvardiolov primarni zadatak je čuvanje vlastitoga gola, a na tom polju je također iznimno dobar, iako će perfekcionist Pep Guardiola reći da se još uvijek ne snalazi najbolje na širokom prostoru. Međutim, savršeno je jasno da s tek 22 godine ima puno prostora za dodatni napredak u svakom pogledu.


Pedantni engleski statističari Gvardiolu su u ovoj kalendarskoj godini uknjižili šest golova i jednu asistenciju u svim natjecanjima, uz napomenu da su mu najbliži pratitelji braniči Premier lige Fabian Schär iz Newcastlea i Gabriel Magalhaes iz Arsenala. Njih dvojica su po pet puta tresla suparničke mreže, ali uz svoje ime nemaju niti jednu asistenciju. Da stvar bude zanimljivija, i četiri godine stariji Magalhaes je kratki dio karijere proveo u Dinamu. Bilo je to na početku sezone 2018./2019.




Na legendarnom stadionu St James’ Park Gvardiol je na lijevoj strani kaznenoga prostora Newcastlea primio dodavanje Jacka Grealisha, a zatim se fintom oslobodio Dana Burna i desnom nogom poslao loptu u suprotni kut. Takvog poteza ne bi se posramili ni punokrvni napadači. Na suprotnoj strani je pak besprijekorno odradio svoj dio posla, priskrbivši si dodatne pohvale otočkih medija, čije visoko postavljene kriterije nije lako zadovoljiti.


Čitanje igre


Sada više nema sumnje da Gvardiol spada među najbolje obrambene igrače na svijetu, s time da ga igračka raznovrsnost gura na sam vrh. Odlične izvedbe u dresu Manchester Cityja samo su dodatno učvrstile njegovu reputaciju, pretvorivši ga u jednog od ključnih igrača momčadi. Zapravo, sve to se moglo naslutiti tijekom ljeta prošle godine, kada ga je Guardiola pod svaku cijenu htio dovesti među Građane. Taj transfer od 77 milijuna funti učinilo je Gvardiola najskupljim braničem u povijesti nogometa.


Doduše, u Manchester City je stigao kao lijevi stoper koji može igrati i beka, a Guardiola ga je odmah počeo gurati na poziciju bližu rubu igrališta. Nogometni stručnjaci kod Gvardiola su uvijek isticali sjajne fizičke predispozicije koje ga čine moćnim u situacijama jedan na jedan i sposobnost čitanja igre te samim time postavljanje i markiranje suparničkih igrača. Uz sve to, krase ga i odlična kontrola lopte i pregled igre.


Prema statističkim pokazateljima, broj njegovih točnih dodavanja niti na jednoj utakmici nije padao ispod 85 posto, što pokazuje da kao desni bek koji u koncepciji Manchester Cityja redovno odlazi prema naprijed, Gvardiol daje više nego solidan doprinos izgradnji napada. Njegov učinak često je bio ključan za momčad koja kroz zadnjih nekoliko godina dominira engleskim nogometom.


Usporedbe


Na kraju krajeva, u protekloj sezoni Gvardiolovi nastupi su uglavnom bili opisivani vrlo pozitivno. Istina, u nekoliko navrata našao se na meti kritika, ali te situacije bile su vrlo rijetke. Što je još važnije, bilo ih je sve manje kako je prolazilo vrijeme adaptacije na novu sredinu. Uostalom, nije isto igrati u Dinamu, RB Lepzigu ili Manchester Cityju.


Najveće priznanje za Gvardiolove izvedbe svakako predstavlja činjenica da ga se već sada, s 22 godine, često uspoređuje s velikanima koji su zauvijek obilježili povijest nogometa. Osim toga, svaki put kada se dodjeljuju prestižne nagrade, njegovo ime se nalazi među kandidatima. Sada, na početku druge sezone u redovima Manchester Cityja, svi pokazatelji govore da bi Gvardiol morao napraviti još jedan veliki korak prema naprijed i još čvršće se etablirati među najboljim igračima današnjice.


Baš zato podatak da je Gvardiol najučinkovitiji branič u Premier ligi u ovoj kalendarskoj godini ne bi trebao nikoga čuditi. Jednostavno, urođena nadarenost i sjajne igre morale su ga prije ili kasnije lansirati na vrh, s time da se već sada može nasluti da će u budućnosti biti sve važniji adut u Guardiolinim nogometnom stroju zvanom Manchester City.