Mercato

Dinamo nije doveo još niti jedno pojačanje, Drkušić i Gnezda Čerin mogli bi ostati samo san

Davor Petrović

Vanja Drkušić i C. Ronaldo/Foto REUTERS

Vanja Drkušić i C. Ronaldo/Foto REUTERS

EURO je Sloveniji donio proboj do osmine finala, a to je skrenulo pažnju brojnih klubova na Kekove fantje  



ZAGREB  Prvi prijelazni rok pod ravnanjem garniture koja je prije nešto više od četiri mjeseca suvereno pobijedila na prvim demokratskim izborima u povijesti Maksimirske 128 još uvijek nije donio ništa konkretno za Dinamo. Zapravo, jedan ulazni transfer je zgotovljen, ali teško je očekivati da su modri navijači pali u kolektivni trans zbog besplatnog dolaska Ivana Filipovića koji je predodređen za ulogu pričuvnog vratara.


Nova sezona donosi promjenu formata Lige prvaka, što u Dinamovom slučaju znači da dobri rezultati igračima i treneru mogu donijeti afirmaciju, a klubu gomilu novca. Samim time je jasno da se očekuje dolazak zvučnih pojačanja koja će momčadi pod stručnim ravnanjem Sergeja Jakirovića donijeti dimenziju više za međunarodnu scenu.


Naime, zbog dobrog klupskog koeficijenta Dinamo se kvalifikacijama Lige prvaka priključuje u zadnjem kolu, i to kao nositelj. Naravno, u ovom trenutku nitko ne zna što će donijeti ždrijeb te faze natjecanja, no savršeno je jasno zbog čega odgovorni iz Maksimirske 128 imaju razloga za optimizam. Uostalom, čak i ako ne uspiju iskoristi poziciju nositelja, Modri već sada znaju da imaju osiguran nastup u jednoj od skupina Europske lige koja također donosi prestiž i novac.


Pjaca i Šotiček




No, za sada niti jedno pojačanje nije stiglo u modru svlačionicu. Nije tajna da se pri vrhu Dinamove liste želja već nekoliko mjeseci nalazi Marko Pjaca koji, prema slovu ugovora, može otići iz Rijeke za fiksnu odštetu od 1.5 milijuna eura. Modri su trljali ruke zbog takve vrlo povoljne cijene, ali do sada se nije ništa dogodilo, iako izvori bliski klubu tvrde da je taj transfer pitanje formalnosti.


Isto je, praktički do jučer, vrijedilo i za Lokomotivinog Marina Šotičeka. Međutim, prva runda pregovora iznjedrila je šok za Dinamove čelnike koji su odlučili poslovati opreznije od svojih prethodnika.


Konkretnije, nadarenom krilnom napadaču su ponuđena primanja od deset tisuća eura mjesečno, a to ga je, kako tvrde dobro upućeni prilično razočaralo. U ovom trenutku sve opcije su otvorene, ali nije teško naslutiti da se priča zakomplicirala jer je sjajna prošla sezona u Lokomotivi Šotičeku podigla rejting, što će reći da Dinamo nije jedini klub koji bi ga htio dovesti.


Blagajna


Modre planove neizravno je pokvario i Matjaž Kek. Naime, Dinamo je bacio oko na stopera Vanju Drkušića i veznjaka Adama Gnezdu Čerina, nadajući se da ih može dovesti po prihvatljivoj cijeni. No, EURO je Sloveniji donio proboj do osmine finala i ispadanje od Portugala nakon izvođenja jedanaesteraca, a to je, pak, skrenulo pažnju brojnih kubova na Kekove fantje. Kako sada stvari stoje, Drkušić i Gnezda Čerin lako bi mogli ostati Dinamovi neostvareni snovi.


U ovom trenutku odgovorni iz Maksimirske 128 mogu biti zadovoljni samo zbog prometa u suprotnom smjeru. Nakon isteka ugovora iz Dinama je definitivno otišao Josip Drmić čija su godišnja primanja iznosila oko milijun eura. Modru svlačionicu napustio je i Tibor Halilović, no njegova gaža nije bila ni blizu te razine. Opet, jasno je da su ta dva odlaska rasteretila klupsku blagajnu.


Zatim, na izlaznim vratima su Boško Šutalo i Marko Bulat. Obojica su kod Jakirovića imali solidnu minutažu, naravno, kada su bili zdravi, ali moglo se naslutiti da ipak nemaju ključne uloge u momčadi. Povrh toga, Šutalova primanja iznose oko 600 tisuća eura po sezoni. Uglavnom, njih dvojica su blizu odlaska u Standard iz Liegea. Dinamo je spreman pustiti Šutala bez odštete, samo da skine s vrata njegovu plaću, a Bulat bi trebao otići na jednogodišnju posudbu.