Liga prvaka

Dinamo danas igra uzvrat u Bakuu, prolaz u skupine CL donosi 15 milijuna eura u modru blagajnu!

Davor Petrović

Martin Baturina/Foto REUTERS

Martin Baturina/Foto REUTERS

Qarabag ima jako dobru momčad i zbog toga rezultat prve utakmice možda nije realan. Ivan Nevistić nas je sjajno spašavao i nadam se da ćemo potvrditi prolaz - poručuje Martin Baturina  



BAKU  Za Sergeja Jakirovića i dobar dio igrača iz modre svlačionice ova večer u Bakuu nosi najveći izazov njihovih dosadašnjih karijera. Uspije li sačuvati tri gola prednosti iz zagrebačke utakmice nad Qarabagom, Dinamo će izboriti novi nastup u Ligi prvaka, a samim time će klubu priskrbiti nešto više od petnaest milijuna eura od UEFA-inih nagrada. Naravno, za očekivati je da Jakirovića i njegove štićenike prvenstveno drže sportski motivi jer se prilika za nastup među elitom europskog klupskog nogometa ne pruža baš svaki dan.


– Qarabag ima jako dobru momčad i zbog toga rezultat prve utakmice možda nije realan. Drago mi je da smo u Zagrebu iskoristili situacije koje smo imali, a i ja sam mogao zabiti gol. Ivan Nevistić nas je sjajno spašavao i nadam se da ćemo potvrditi prolaz – poručuje Martin Baturina, koji je okusio Ligu prvaka prije dvije godine, kada je Dinamo igrao u skupini E s Chelseajem, Milanom i Salzburgom.


Po svemu sudeći, svi iz Maksimirske 128 su, za razliku od većeg dijela svojih navijača, svjesni da ishod zagrebačkog ogleda sigurno nije pravo ogledalo odnosa snaga. Qarabag je u Zagrebu imao više od dvadeset minuta dominacije, nakon što je Dinamo poveo golom Marka Pjace, i u tom razdoblju je stvorio dosta prilika. Modri su opet uhvatili ritam tek u završnih petnaest minuta, kada su im golovi Sandra Kulenovića donijeli uvjerljivu pobjedu.


Protunapadi




Opet, savršeno je jasno da Qarabag nije bezazlen suparnik koji će odustati od bitke za Ligu prvaka. Na kraju krajeva, Gurban Gurbanov još je u Zagrebu najavio da momčad koju vodi s klupe namjerava dati sve od sebe kako bi stigla Dinamovu prednost. Tri gola zaostatka, doduše, sugeriraju da će trener Qarabaga morati baciti sve karte u napad, a to bi modrom ansamblu trebalo otvoriti puno prostora za udare iz tranzicije. Kada je rezultat ovako posložen, najbolji recept za smirivanje suparnika predstavlja gol.


– Nije nam važno tko će zabiti, samo želimo pobijediti. Doveli smo sjajne igrače ovog ljeta, to su izvrsni momci. Prošle su nam godine četiri prvotimca otišla u ovom dijelu sezone i nije nam bilo lako, ali uspjeli smo se izvući. Znali smo da imamo kvalitetu – dodaje Baturina, aludirajući na činjenicu da je Dinamova svlačionica danas odlično popunjena kvalitetom.


Pri tome nije na odmet podsjetiti da je Dinamo prošle sezone pod Jakirovićevim stručnim vodstvom odigrao tri kola UEFA-inih natjecanja na ispadanje, i pri tome se nije proslavio. Modri su u zadnjoj rundi kvalifikacija za Europsku ligu izvukli Spartu iz Praga, koju su u Zagrebu uvjerljivo pobijedili (3:1). Tada se činilo da je prolaz na dohvat ruke, no uzvrat je donio rezultatsku katastrofu (1:4), s time da se i igra komotno mogla opisati istim izrazom. Iduća postaja bila je skupina C Konferencijske lige, u kojoj je Dinamo osvojio drugo mjesto, s po tri pobjede i poraza.


Betis


Doduše, to je bilo u prvoj dionici Jakirovićevog mandata, a i dandanas se pamti njegova mantra da su mu za prave rezultate potrebni jedan prijelazni rok i šest mjeseci. Veljača je donijela senzacionalno izbacivanje Betisa na početku nokaut-faze Konferencijske lige i sudar s PAOK-om u osmini finala, začinjen maštanjima o velikom europskom rezultatu. Međutim, ponovio se scenarij dvoboja sa Spartom. Nakon pobjede u Zagrebu (2:0), Dinamo je u Solunu doživio debakl.


Danas Jakirović iza sebe ima godinu dana na modroj klupi i dva prijelazna roka, s time da su mu u ovom ljetnom ispunjene sve želje osim transfera Marca Pašalića. To ujedno znači da večeras nema pravo na kiks, pogotovo nakon rezultata prve utakmice s Qarabagom.