Neslavni završetak

Definitivno propao posao oko prodaje TV prava Šveđanima, HNS ima financijski puno skromniji pričuvni plan

Davor Petrović

Damir Mišković i Marijan Kustić/Foto PIXSELL

Damir Mišković i Marijan Kustić/Foto PIXSELL

Prema neslužbenim i još uvijek nepotvrđenim informacijama, pronađeno novo rješenje, koje bi klubovima HT Prve lige jamčilo oko šezdeset milijuna kuna po sezoni



ZAGREB Ovaj utorak označio je kraj roka koji Hrvatski nogometni savez dao švedskoj tvrtki Endorphin Magine LTD za uplatu prve rate za TV prava na HT Prvu lige i utakmice dijela reprezentacija od sezone 2022./23. Tijekom jučerašnjeg dana HNS nije službeno potvrdio je li novac sjeo na račun, ali zato se nogometnim krugovima ekspresno proširila priča da je taj posao, u kojem je jednu od ključnih pregovaračkih uloga imao Damir Mišković – propao.


Tvrtka Endorphin Magine LTD pobijedila je na javnom natječaju održanom tijekom travnja lani, ponudivši 103 milijuna eura za desetogodišnje razdoblje. Ugovor je u kolovozu potpisao Davor Šuker, tadašnji predsjednik HNS-a, s time da su Šveđani morali predočiti odgovarajuća bankovna jamstva do ovog siječnja. Budući da se to nije dogodilo, nakon nove runde pregovora dobili su rok do jučer.
Međutim, čelnici HNS-a u međuvremenu tražili alternativu jer su shvatili da bi se švedska tvrtka mogla povući iz posla. Tako je, prema neslužbenim i još uvijek nepotvrđenim informacijama, pronađeno novo rješenje, koje bi klubovima HT Prve lige jamčilo oko šezdeset milijuna kuna po sezoni, s time da bi ovoga puta rok trajanja ugovora trebao biti na pet godina.


Pri tome je važno napomenuti da HNS nije javna tvrtka, što znači da nije dužan ponoviti natječaj, odnosno da novi ugovor o TV pravima može potpisati izravnom pogodbom. Još uvijek nije poznato s koje strane je stigla nova ponuda. Neko vrijeme se nagađalo da je zainteresirana United grupa srpskog biznismena Dragana Šolaka, koji je nedavno kupio Southampton, a navodno želi uzeti pod svoje i Istru 1961, ali to nije potvrđeno.




HNS-ov ured za odnose s javnošću jučer nije mogao pružiti nikakve informacije o toj temi jer je rok za tvrtku Endorphine Magine LTD još uvijek bio aktualan. No, zato bi danas hrvatska javnost trebala saznati više o TV pravima za HT Prvu ligu od sezone 2022./23. nadalje.