Krimejski junak

“Babu” je izveo rijetko viđenu čaroliju u velikom preokretu Orijenta: “Opalio sam po lopti što sam jače mogao…”

Ivan Volarić

Baboucarr Faal/Foto V. KARUZA

Baboucarr Faal/Foto V. KARUZA

Sigurno da uoči utakmice nije bilo lako, osvojili smo tek jedan bod, a dolazila nam je vodeća momčad lige. Međutim, nismo bili u strahu jer smo bili uvjereni u svoju kvalitetu - rekao je gambijski napadač



RIJEKA  Pet pogodaka u mreži lidera sa Šubićevca na Krimeji je donijelo buru emocija i nemalo olakšanje. Četiri uvodna kola bez pobjede, uz jedan osvojeni bod, unijeli su popriličan i logičan nemir i sumnje u sve klupske pore. U prvom redu u igrački kadar, potom rad trenera Fausta Budicina i njegovih suradnika, a onda i sportsku politiku koju diktira klupska uprava na čelu s predsjednikom Sašom Matijašom i dopredsjednikom Marinkom Koljaninom. Razumljivo, tako je to u nogometu kada nema – rezultata. No, visoka pobjeda nad prvoligaškim liderom potvrdila je ono što se naslućivalo uoči sezone: Orijent ima uigranu upravu i provjerenog trenera. Orijent ima i više nego pristojnu momčad, dobar spoj mladosti i iskustva, koji se u ovoj ligi ne treba nikoga bojati. Postoji naravno jedno veliko – ali.


Bez povratne trke, duel igre, agresije, organizacije (drugi i treći gol Šibenika…), momčad Orijenta nije u stanju dobiti ni nižerangiranog suparnika, što su pokazale i pripremne utakmice. U nastavku utakmice protiv Šibenika Crveni su, uvidjevši da više ne mogu ništa izgubiti, krenuli hrabro i bez kalkulacija po preokret koji su u konačnici i zaslužili. Zašto ova momčad ne igra u kontinutetu na svojem maksimumu pitanje je na koje će na Krimeji, svi zajedno, od uprave preko trenera pa do igrača, morati pronaći brz odgovor žele li se vinuti prema željenim visinama. Pobjeda nad prvoligaškim pretendentom je u svakom slučaju više nego dobar vjetar u leđa. Poticaj i obveza!


Babuova čarolija


Posebna priča je Baboucarr Faal, 20-godišnji napadač, rođen u Banjulu u Gambiji. Autor triju pogodaka oduševio je igrom i golovima, naslutivši da bi Orijent u njemu mogao dobiti novog Kristijana Fućka ili napadača za – velike stvari. Gambijac je to počeo pokazivati prošloga ljeta, kada je nemilice zabijao u prijateljskim utakmicama, a sada je došla potvrda i na velikoj sceni, pred TV kamerama.




– Nije moglo bolje završiti? Slažem se! Osvojili smo tri boda koja nam donose ogromnu količinu samopouzdanja. Sigurno će nakon ove utakmice i meni i momčadi biti lakše igrati. Moramo nastaviti ovako. Idemo utakmicu po utakmicu dalje sa željom da sakupimo što više bodova – govorio je nakon pobjede nad Šibenčanima simpatični »Babu«, dok je iz svlačionice dopirala krimejska inačica navijačkog pokliča irskih navijača pod radnim naslovom »Will Grigg’s on fire« (Babu on fire…).


Kao doma


– Sigurno da uoči utakmice nije bilo lako, osvojili smo tek jedan bod, a dolazila nam je vodeća momčad lige. Međutim, nismo bili u strahu jer smo bili uvjereni u svoju kvalitetu. Dobro znamo koliko vrijedimo. Međutim, u prve četiri utakmice nismo pokazali svoje pravo lice. Igrali smo dobro, ali nismo dolazili do željenih rezultata. Zato je ova pobjeda važna i bitna da nas dodatno učvrsti na planu samopouzdanja. Vjerujem da ćemo sada krenuti prema novim pobjedama – nastavio je 190 centimetara visoki napadač i prenio raspoloženje iz krimejske svlačionice u poluvremenu utakmice, kada je na semaforu stajalo Orijent – Šibenik 1:3.


– Iskreno, bili smo dosta utučeni. Logično, gubili smo s dva gola razlike. Moral je bio nizak. No, trener i stariji igrači su nas uvjeravali da se možemo vratiti i dobiti utakmicu. Puno nam je značio rani gol odmah na otvaranju drugoga poluvremena.


»Babuova« čarolija kod njegovog trećeg i četvrtog pogotka Crvenih je posebna priča. Svaka čast Mulčevoj teledirigiranoj lopti koja je s domaće polovice prošle godine iznenadila suparničkog vratara (branič Orijenta umalo je Šibeniku zabio škaricama), ali odavno već nije viđen ljepši, »nogometniji« gol na Krimeji.


– Kada sam vidio kako lopta pada na moju kopačku, samo sam opalio po njoj što sam jače mogao. I na moju i sreću moje momčadi, završila je u mreži… Koliko golova priželjkujem ove sezone? Neću govoriti o brojkama, ali pokušat ću zabiti u svakoj utakmici i tako pomoći momčadi – dodao je Faal, koji je jako zadovoljan svojim životom u Rijeci, igranjem u Orijentu…


– Više sam nego zadovoljan! Svi oko mene i u klubu mi pomažu da se u Rijeci osjećam kao kod kuće – kazao je junak u velikoj Orijentovoj pobjedi.