Novi trener

Alen Šušnić preuzeo krimejsko kormilo: “Orijent ne zaslužuje borbu za ostanak”

Ivan Volarić

Alen Šušnić i Marinko Koljanin/I. VOLARIĆ

Alen Šušnić i Marinko Koljanin/I. VOLARIĆ

Donedavni trener Dubrave radio je godinama u stožeru Stjepana Tomasa, trenera Osijeka, Sheriffa i Istre 1961



RIJEKA Alen Šušnić, 49-godišnji stručnjak iz Zagreba, novi je trener nogometaša Orijenta. Bivši trener Rudeša i u nekoliko mandata Dubrave, te pomoćnik Stjepanu Tomasu na klupama Osijeka, Istre 1961 i Sheriffa, na klupi Crvenih debitirat će ove subote protiv Cibalije u Vinkovcima.


– Nismo žurili s izborom novoga trenera, bilo je jako puno ponuda sa svih strana. Uvijek smo naginjali prema trenerima iz Rijeke i regije, međutim na kraju smo suzili krug kandidata, posebno kada smo saznali da postoji mogućnost angažmana Alena Šušnića, koji je dvaput već bio kombinacijama za klupu Orijenta. Kada smo čuli da je slobodan brzo smo se dogovorili. On je pokazao veliku želju, nadam se da će treća biti sreća,  i za njega, i za nas – rekao je u uvodu krimejske presice dopredsjednik kluba Marinko Koljanin.


– Zahvalio bih se Upravi kluba na ukazanom povjerenju, nadam se da ću to povjerenje opravdati s kvalitetnim radom. Znamo da treneri kada dolaze u tijeku natjecateljske sezone to nisu idealne situacije jer treneri vole sudjelovati u pripremama i prijelaznom roku. Pogotovo sada kada nas očekuje mikro-ciklus od tri utakmice u tjedan dana i nema puno vremena. Sigurno ću te utakmice odraditi u dogovoru s Marinkom i Andrejom, jer nema puno prostora za eksperimente. Došao  sam u klub velike tradicije, ambicije i vizije. Klub je to koji ima stadion i navijače. Jedan od ciljeva je učiniti te navijače ponosnima – rekao je Šušnić, koji je do prošloga vikenda vodio Dubravu (smijenjen je nakon poraza od Jaruna), do prošloga kola vodeću momčad prvenstva pa sigurno jako dobro poznaje i Orijentovu momčad.




– Dobro poznajem ligu, profil igrača Orijenta. Znam da je u pitanju kvalitetan roster koji ima širinu. Orijent unazad nekoliko sezona s takvim rosterom ne zaslužuju borbu za ostanak. Mislim da su i sami igrači svjesni da posjeduju kvalitetu i da zaslužuju više pozicije na ljestvici. Učinit ću sve što je u mojoj moći da tako i bude – rekao je Šušnić.


 


 


Alen Šušnić i Marinko Koljanin/I. VOLARIĆ

Alen Šušnić i Marinko Koljanin/I. VOLARIĆ


Marinka Koljanina, najbližeg suradnika predsjednika Saše Matijaša stiglo je logično pitanje:


Ovo je šesta Orijentova drugoligaška sezona uoči posljednje četiri istaknuli ste visoke ambicije, međutim rezultati su bili – drugačiji. U protekle četiri sezone dvaput ste se grčevito borili za ostanak, a dvaput ostvarili plasmane ispod najava. Peta sezona donijela je nakon svega tri kola novu smjenu trenera?


– Slažem se da shodno renomeu kluba i momčadi koju smo imali na raspolaganju nismo napravili rezultate koje smo očekivali. Nisu to bile tako ambiciozne najave, ali gledamo suparnike. Mi smo dobili Dugopolje s jednom skromnom predstavom. Tako smo mogli i morali Croatiju Zmijavce i Sesvete. Lanjska momčad je morala biti među četiri, ali ušla je u negativnu seriju. Idemo dalje. Nadam se jednoj normalnoj, stabilnoj sezoni. Liga je izjednačena, a nitko osim Vukovara i Rudeša nije iskazao ambicije za viši rang.


Niste odgovorili na pitanje. Zašto rezultati nisu adekvatni ambicijama i najavama?


– Ne bih rekao najavama. Kvaliteta momčadi je bila apsolutno dobra. I sada je! Teško je dati odgovor u nekoliko rečenica. Imali smo strpljenja sa svim trenerima. Najkraće je trajao Jure Srzić, četiri-pet mjeseci. Jedan od glavnih razloga je upravo nedostatak  ambicioznosti i zadovoljavanje s malim ciljevima. Najavljivao sam visoke ciljeve, jer smatram da ako najaviš male ciljeve da ćeš male ciljeve i ostvariti. Primorska samozatajnost na terenu i van terena nije dovoljna. Moramo biti drskiji i goropadniji na terenu. Onda će i kvaliteta igrača doći do izražaja – rekao je Koljanin.