Josip Posavec

Vratarska prinova Bijelih prezentirala je dobru formu: “Uživam u svakom treningu”

Denis Frančišković

Josip Posavec/Foto V. KARUZA

Josip Posavec/Foto V. KARUZA

Spremni smo postaviti glavu na kopačku jedan za drugoga. Uživam ovdje i osjećam se jako lijepo prihvaćen - kaže Posavec



 RIJEKA  Josip Posavec, 28-godišnja vratarska prinova Bijelih s Rujevice, dobila je prednost pred Martinom Zlomislićem u mini maratonu od dva puta 60 minuta ogleda s novim slovenskim prvoligašem Primorjem iz Ajdovščine kojeg su Riječani uvjerljivo riješili u svoju korist (7:1). Nije Posavec imao jako puno posla, ali ono što je morao, odradio je jako kvalitetno, posebno se istaknuvši sjajnom obranom na samom startu utakmice kada je izvadio tešku loptu iz rašlji. U nastavku je sigurno dirigirao iz pozadine zadnjom linijom momčadi s kojom tek slijedi pravo uigravanje. No, već je sad vidljivo iskustvo, mirnoća i rutina u rukavicama, ali i nogama bivšeg vratara Hajduka iza kojeg je epizoda u danskom Aalborgu.


– Prošlo je desetak dana od kada sam stigao i stvarno mogu reći samo sve pozitivno o dolasku na Rujevicu. Dečki su me odlično prihvatili, a uvjeti za rad su jedni od najboljih u Hrvatskoj. Kao i oni za rehabilitaciju – kaže Josip. – Došao sam iz Danske u kojoj je trenutno ljeto, neko jalovo s puno kiše i vjetra. Zato je i dolazak na Kvarner pozitivna promjena za mene i moj privatni život. Puno sam pozitivnih dojmova. Stan? Za vrijeme sezone malo ga je teško naći, ali na listi sam, ha, ha…


Posavec je anažiran odmah po odlasku kapetana i reprezentativca Nediljka Labrovića u Augsburg. Dogovor je pao vrlo brzo.




– Nakon odlaska Labrovića klub je krenuo u potragu za novim vratarom i kad je stigao poziv Rijeke, moj odabir nije bio težak, ipak je to klub koji svake godine teži vrhu i igra u Europi. Za mene kao sportaša izbor je bio jako lagan. Jako sam sretan što je sve realizirano i čast je što sam član Rijeke – dodaje Posavec.


Zamor i osvježenje


Uz Josipa za jedinicu se bori Zlomislić koji je dugo bio u Labrovićevoj sjeni te mladi Aleksa Todorović kao treći vratar.


– Konkurencija je sastavni dio sporta. Poštujemo se i treniramo zajedno, svaki dan izvlačimo jedan iz drugoga maksimum. Uvijek, naravno, može braniti samo jedan, a sad su pred nama pripremne utakmice u kojima se treba izboriti za mjesto. Trener je na kraju taj koji odlučuje. Odnos među nama je korektan, a to je po meni na kraju krajeva i najbitnije za uspjeh.


Forma po viđenom kod novog čuvara riječke mreže nije upitna.


– Stanka mi je bila aktivna, došao sam u jednoj zadovoljavajućoj formi. Sad sam u fazi prilagodbe na drugačiji stil treninga, ima umora u ovoj fazi, ali mi vratari spremamo se i fizički i mentalno za sve situacije. Sad je zamor veći, ali doći će do osvježenja te se nadam da će forma ići samo uzlazno.


Posavec je u Aalborgu branio dvije sezone, a klub proživljavao poprilično turbulentno razdoblje.


– Za Dansku nemam reći ništa negativno. Dogodilo se da je klub prvi put ispao u Drugu ligu kad sam došao. Pola sezone sam branio, pola nisam. Bilo je i ozljeda, uspona i padova i uspjeli smo se druge godine odmah vratiti natrag, tako da je ta epizoda završila pozitivno – dodaje Josip.


Dobar putokaz


Iz Danske oči su očekivano bile usmjerene prema HNL-u i uzbudljivim domaćim loptačkim događanjima na dva fronta.


– Uvijek mi je drago pogledati utakmice našeg prvenstva. Ostali su tu i brojni prijatelji i poznanici. Rijeka je imala prošle sezone jednu kompetitivnu momčad i to mladu. No, u isto vrijeme zrelu i željnu borbe za trofeje. Nažalost, nisu dečki do kraja uspjeli to izvući što je pošlo za rukom Dinamu, ali ništa zato. To je samo dobar putokaz da dalje. Ove sezone isto očekujem da igramo dobar nogomet, a uz njega vjerujemo da će doći i dobri rezultati. Možda osvojimo i neki trofej. Ali nećemo ništa pretjerano najavljivati. Mladi smo i radišni te mislim da uz jednu slogu koju sam osjetio, možemo biti opet jako dobri.


Od aktualnih igrača Bijelih, novi vratar Riječana posebno dobro poznaje dvojicu.


– Imao sam priliku biti s Bogojevićem u mladim reprezentacijama, kao i s Čabrajom. Ostale nisam poznavao osobno, ali u nogometu se suigrači vrlo brzo kliknu. Svi dečki su s nogama na zemlji i baš je gušt provoditi vrijeme na treninzima. Spremni smo postaviti glavu na kopačku jedan za drugoga. Uživam ovdje i osjećam se jako lijepo prihvaćen. Jedva čekam da stigne i ostatak obitelji.


Josip očekivano prati i euro smotru na kojoj su se pojavila i neka nova vratarska imena.


– Pratim EURO, gušt je ispratiti svako veliko nogometno natjecanje. Meni je za oko zapeo Mamardashvili, vratar Gruzije, do koju godinu bio je nepoznanicama brojnima, a ja jako respektiram te neke priče iz sjene. On je po meni jedno veliko vratarsko osvježenje i drago mi je da je isplivao – zaključuje Posavec.