Na čelu poretka

Toni Fruk bio je prvo ime Bijelih protiv Šibenika: “Ljubljana je bila dobra pljuska za nastavak sezone”

Denis Frančišković

Toni Fruk/Foto S. DRECHSLER

Toni Fruk/Foto S. DRECHSLER

Sve u Ljubljani bio je samo loš dan. To nam je bila jedna velika škola i lekcija. Rekao bih jedna dobra pljuska za nastavak sezone. Nakon toga igramo stvarno dobro - tvrdi Toni Fruk  



RIJEKA  Prve dane jeseni nogometaši Rijeke i njihovi navijači dočekali su u optimističnim tonovima. S Učke se opet vidi ostatak lige, Rijeka je prva, iako je u pitanju tek bolja gol-razlika od Hajduka, no Bijeli su čvrsto na nogama i imaju razloga za dodatni optimizam. Momčad je uhvatila ritam, igra sve bolje i na najbolji je način prebrodila nokaut u Konferencijskoj ligi, kada je bilo teško se dignuti i vratiti na pobjednički kolosijek. Momčadi i struci je to uspjelo i zaslužuju čestitke. U ligi koja je bitno pala kvalitetom, a postala izjednačena, Riječani opet igraju za oko najbolji nogomet.


Utakmica sa Šibenikom bila je ogledni primjer kako pragmatično, s manjom potrošnjom energije, ali na kartu uigranih linija pa i individualne kvalitete momčadi, »potkresati krila« suparniku koji je do tada dobio samo šest golova i bio mnogima tvrd orah. Rani gol Tonija Fruka presjekao je goste, bio je atraktivan, s druge strane, dojam je da su kvalitetnije i ljepše bile asistencije Ivana Smolčića i Marca Pašalića nego sami golovi Komnena Andrića i Nike Galešića, koji su morali samo rutinski dovršiti posao.


– Igrali smo jako dobro, bili smo kompaktni i prezentirali kako se igra momčadski. Na svaku loptu smo išli maksimalno, igrali smo jedan za drugoga i na kraju je rezultat sve pokazao – kaže Toni Fruk, igrač utakmice. – Osobno se trudim, nastojim podići individualnu statistiku i formu, ali opet sve u korist suigrača i momčadi. Idem prema gore, potrudit ću se da sve bude još bolje. U početku me to nagradilo golom, nadam se da ću tako nastaviti.




Rijeka je rano prizemljila goste, bila je to uigrana akcija nakon udarca iz kuta.


– Baš mi je drago da smo iz takve jedne akcije zabili. Uvježbavali smo to na treninzima, tu akciju iz kornera i jako nam je svima drago što je to iz prve uspjelo u ovoj utakmici. Gol iz te rane faze utakmice dao nam je vjetar u leđa.


Rijeka i Hajduk bodovno su izjednačeni na vrhu, Dinamo zaostaje četiri boda. Malo je tko mogao zamisliti ovakav scenarij u ovoj fazi prvenstva, pogotovo nakon dobrog starta Modrih i plasmana u Ligu prvaka.


– Nije moglo bolje, pogotovo sad uoči derbija s Hajdukom. Ova je pobjeda odlična za samopouzdanje. Jako nam je drago što držimo prvo mjesto, što jako dobro igramo i potrudit ćemo se da i nakon nedjelje ostanemo na vrhu – dodaje Toni.


Život i nogomet


Slučaj Rijeke na startu sezone primjer je i kako u krizi zadržati pobjednički mentalitet. Bez prave sinergije unutar momčadi ne bi bilo niti posljednjih rezultata.


– Teško je bilo uzdići se nakon Ljubljane i znamo što smo propustili. Jednostavno, život i nogomet idu dalje. Stvarno smo vrhunski radili na treninzima nakon toga i u stanci. Vjerujem da nam se sada sve vraća, znamo kakvu momčad imamo i borit ćemo se dok god možemo.


Mnogi su bili skeptični nakon Stožica, ali dogodio se veliki preokret, dobar za Rijeku, loš za Dinamo.


– Vjerovao sam u nas. Točnije, da je sve u Ljubljani bio samo loš dan. Bilo mi je jako žao što je onako završilo jer sam svjestan kvalitete momčadi. To nam je bila jedna velika škola i lekcija. Rekao bih jedna dobra pljuska za nastavak sezone. Nakon toga smo stvarno odigrali dobro – rezonira vezni igrač Rijeke.


Svi pojačanja


Prijelazni rok ponudio je puno prometa u oba smjera. U veznoj liniji otišao je Veldin Hodža, ali došao je Amer Gojak, igrač još veće kreacije i mekanije noge. Ubacivanje Gabriela Rukavine otvara više mogućnosti u igri i više manevarskog prostora u napadačkim akcijama.


– Što se tiče kadra, vrhunski smo popunjeni. Ne vide se neki posebni nedostaci, prinove su se jako dobro snašle. I svi su pojačanja. Dobro su se uklopili i vjerujem da se to vidi na terenu. Sigurno će to sve s utakmicama biti bolje. Znači, bolja suradnja i komunikacija. Vjerujem da će to utakmice pokazati.


Bijeli su angžamanom Andrića, a odlaskom Ivanovića, morali mijenjati ideju igre, poglavito jer je riječ o dva različita tipa napadača. Zasad to izgleda jako dobro.


– Podredili smo se Komenu na neki njegov forte i to nam ide jako dobro.


Nedjelja donosi Jadranski derbi, ulog je popriličan, pobjeda može biti dobar zamašnjak za nastavak prvenstva. I dodatno popraviti ozračje.


– Za ljubitelje nogometa, ali i nas same, dolazi jako zanimljiva utakmica s Hajdukom. Ipak igraju dvije prvoplasirane momčadi. Mi ćemo maksimalno trenirati ovaj tjedan i spremati se za taj derbi. Nemamo neki pritisak, već smo igrali ovakve utakmice prošle sezone. Teret ne postoji, jednostavno moramo uživati u toj utakmici.


Ova Rijeka, iako mlada, ima prošlogodišnje iskustvo borbe za prvo mjesto. Na okupu su ostali Janković, Pašalić, Selahi, Radeljić, Smolčić… Koliko će ono biti važno u nastavku nadmetanja?


– Prošle sezone bilo je teško jer se većina nas igrača tada prvi put susretala s takvim utakmicama i takvim pritiskom. Nismo uspjeli doći do trofeja, ali vjerujem da smo sada napredovali u smislu samopouzdanja i utakmica poput ove koja nam je pred vratima.


Navijači su pogonsko gorivo momčadi. Ugodno su iznenadili brojkom od njih 3.200 protiv Neretvanca u ranoj fazi Kupa. Protiv Šibenika bilo ih je tek nešto više od četiri tisuće.


– Oni su naš dvanaesti igrač. Nadam se da će u puno većem broju doći protiv Hajduka – zaključio je Fruk.


Ne bih uzeo desetku da nisam spreman za nju

 


Fruk je ove sezone preuzeo desetku na leđima. Zna se što to oduvijek znači u nogometu. Igrač s tim brojem mora biti sve u jednom, vođa, kreator, strijelac…, na neki način i zaštitni znak momčadi.


– Nisam se toliko opterećivao time, ne bih je uzeo da nisam spreman za to. U početku se možda trebalo malo priviknuti, ali kasnije nisam ni razmišljao o broju na leđima. Možda se i nešto više očekivalo od mene budući da su otišli neki iskusniji igrači. Sada je red na nama mlađima. Statistikom iz prošle sezone malo sam podigao letvicu pa su i očekivanja bila veća. Vjerujem da ću nastaviti s dobrim igrama – kaže Fruk.