Darko Raić Sudar

Sportski direktor Rijeke: “Složili smo dobru momčad, prodaje su naša realnost”

Denis Frančišković

Rijeka je klub koji živi od transfera i budžet se mora popuniti prodajom. Jednostavno, drugog izbora nemamo, kaže Raić Sudar



RIJEKA – Na Rujevici je svojevrsna bonaca nakon turbulentnog ulaska u sezonu i potpuno različitih plovidbi Europom i HNL-om. Rijeka je prvu stanku dočekala s učinkom koji ima dva lica, remi s Dinamom i završnica prijelaznog roka popravili su dojam. Mnogi se pitaju je li reakcija bila zakašnjela, ali sasvim je jasno da je Rijeka u play-offu Konferencijske lige i s aktualnim rosterom imala »protivnika po mjeri«. I nikad veću šansu u kojoj su zakazali igrači i stožer. Klub i momčad okreću se novim, domaćim izazovima.



– Ostali smo bez Obregona, Marić se vratio u Monzu, otišao nam je Ivanović… I naravno, najviše smo gledali kako ojačati napad. Stigli su Andrić, Perica i Dogan kojem će trebati neko vrijeme da se navikne na igranje u Prvoj ligi – govori Darko Raić Sudar, sportski direktor Rijeke. – On je na neki način budućnost, Rijeka je zahtjevna sredina i vidjet ćemo kako će se uklopiti. Na kraju je ispalo da smo doveli tri napadača, a otišla su dvojica.




U dovođenju Perice dosta ključna bila je zadarska veza i poznavanje s Anoninijem Čulinom. Je li možda u angažmanu Dogana zaživjela slavonska veza jer je on iz istog kraja kao i sportski direktor?


– Dogana sam gledao nekoliko puta prošle sezone i treba ipak respektirati njegove golove kao najboljeg strijelca Prve HNL. Igrom slučaja smo iz istog kraja. Ovdje su više brojke i nogometne priče utjecale na našu odluku. A Perica i Čulina se poznaju još iz djetinjstva, a onda je i lakše uspostaviti kontakt i veće je povjerenje.


Dolazak Amera Gojaka nije bilo preveliko iznenađenje jer s njime se duže pregovaralo, a bivši igrač nije bio previše zadovoljan u Ferencvarošu.


– Istina, bili smo duže vrijeme u kontaktu, a on je izrazio želju za dolasakom u Rijeku. No, uvjet je bio da on prije riješi situaciju sa svojim klubom. To je dosta potrajalo, ali nije se ni nama pretjerano žurilo jer u veznoj liniji smo dobro popunjeni. Računali smo s opcijom da je moguć odlazak nekoga od tih igrača, a Gojak je dobra popuna, ima iskustvo i poznaje ligu. On je tamo malo izgubio status prvotimca i razlaz je na kraju bio nekako očekivan. Odužilo se, ali eto, uspjeli smo.


Posljednjeg dana prijelaznog roka očekivao se i dolazak Luke Menala, igrača Dinama, koji je završio svoju epizodu u Celju. I tu je želja bila obostrana…


Hodža na odlasku


– Menala smo htjeli još prošlo ljeto jer smo tražili profil brzog igrača, a već je igrao u Rijeci i ostavio dobar dojam. Želio je doći, ali morao je naći način sporazumnog raskida ugovora s Dinamom, u čemu nije uspio. Menalo i Dinamo nisu se uspjeli dogovoriti. To, nažalost, nije realizirano, ali i takve se stvari događaju.



Prijelazni rok traje još za neke zemlje, u tom kontekstu aktualan je mogući odlazak Veldina Hodže u Rubin iz Kazanja. Koliko je sve blizu realizacije?


– Zanimanje kluba iz Rusije za Hodžu postoji i tu se otišlo dosta daleko. Još ćemo vidjeti što će biti jer svi znamo da danas nije lako napraviti transfer kad je u pitanju Rusija zbog svih postojećih okolnosti. Ništa još nije gotovo, ali oko nekih detalja smo se dogovorili. Za koji dan vidjet ćemo hoće li se to realizirati ili neće. Za Hodžu je bilo dosta zanimanja ovog ljeta i sada postoje velike šanse da se ovaj transfer i ostvari. Ostali odlasci? Teoretski je sve moguće, ali sužen je prostor po tom pitanju.


Pogledaju li se brojke, Rijeka je najaviše zaradila dosad od transfera u HNL-u u ljetnom prijelaznom roku, osam milijuna eura, a nije ulagala. To je uvijek dodatno umijeće…


– Osobno bih volio da smo mogli zadržati sve igrače i doveli još neke. No, moramo biti realni, Rijeka je klub koji živi od transfera i budžet se mora popuniti prodajom. Jednostavno, drugog izbora nemamo. I prisiljeni smo na to. Mislim da smo opet napravili jedan dobar posao i složili dobru, konkurentnu momčad što će pokazati vrijeme.


Ostanak Marca Pašalića sigurno je veliki dobitak za nastavak sezone budući da je bio prvi igrač Bijelih kojeg su željeli brojni klubovi.


– Za Marca je stvarno bilo dosta upita. I puno se pisalo o tome, od odlaska u Dinamo pa nadalje. No, nisu se uvijek uspjele dogovoriti sve tri strane, što je uvijek najvažnije. On je odličan igrač i dobro je što je tu s nama. U njegovom slučaju jednostavno se nisu poklopile neke stvari.


Start i ciljevi


Ispadanje od Olimpije u play-offu Konferencijske lige bio je popriličan udarac za klub s Rujevice. Praktički s dodatnih 3,2 milijuna eura mogao se zatvoriti godišnji budžet u potpunosti, ali još dosta i dodatno zaraditi.


– Sa sportskog dijela uopće ne treba govoriti koliko je za nas to bio težak udarac. Teško je to objašnjivo, a da smo izborili skupinu, vjerojatno bi malo drugačije tekao i prijelazni rok, neke igrače ne bismo možda prodavali. Nije bilo lako nama u klubu, a ni navijačima. Ništa nije slutilo na takav rasplet i jednostavno sve je teško objašnjivo. Istina, imali smo probema, puno igrača je bilo pod temperaturom i bolesnih, bilo je i korone u kasnijim testiranjima. Ali to je gotova priča koja neće lako zacijeliti.


Za razliku od Europe, momčad u HNL-u gura jako dobro, druga je s jednakim bodovnim učinkom kao i Hajduk i samo jednim primljenim golom od lidera Dinama.


– Tu stvarno moramo biti zadovoljni, otvaranje je jako dobro i uvijek bitno. U zadnjoj utakmici protiv Dinama bili smo jako dobri, a oni su realno najkvalitetnija momčad s jako širokim kadrom. Prvenstvo je maraton, ostaje nam borba na dva kolosijeka i maksimalno smo posvećeni tome. Rijeka ima uvijek iste ciljeve. Znači, borba za sami vrh HNL-a i što dalji ostanak u Kupu. Uz to, jako je važno da igramo i dobar nogomet. Vrijeme će pokazati, ali smatram da imam jako dobru momčad pred kojom je perspektiva.


Sam start HNL-a pokazao je nadmoć Dinama, ranjivost Hajduka i podbačaj Osijeka. Rijeka uz Dinamo zasad djeluje najozbiljnije unatoč europskom debaklu koji je zahvatio hrvatske klubove.


– Početak sezone zna usmjeriti sezonu. Dobro smo krenuli i odmah je puno lakše za igrati. No, jedan, dva poraza uvijek mogu puno toga poremetiti. Sigurno se puno više očekivalo od Osijeka. Ostali klubovi su se nastojali pojačati, Lokomotiva je zadnjeg dana dovela dosta igrača, Belupo također. Posljednjih godina brzo se iskristalizirala momčad koja je blizu ispadanja, a ove sezone to je biti vjerojatno puno drugačije – zaključuje Raić Sudar.


Nema još informacija o kazni za Ljubljanu


Rijeka će sigurno biti kažnjena zbog ponašanja navijača u Stožicama, prije svega zbog bakljade i prekida utakmice od pola sata.


– Još nismo dobili disciplinsku kaznu vezanu za utakmicu u Ljubljani. Dobili smo onu protiv Elfsborga koja je u nekim očekivanim okvirima. Stvarno ne znamo još ništa oko toga – kaže sportski direktor.


Sinergija u stožeru


Odlaskom Željka Sopića kormilo je preuzeo njegov pomoćnik Radomir Đalović. Kao novi pomoćnici stigli su Igor Čagalj i Davor Landeka…


– Đalović je igrao u Rijeci, a i njegovi pomoćnici koje jako dobro poznaje. To su dečki koji žive nogomet, rade i trude se. Drago mi je da postoji ta sinergija i da su to ljudi koji na poseban način doživljavaju ovu sredinu.


Zasad je sve ok, ali znate kako je u trenerskom životu, uvijek je rezultat najveće mjerilo. On stvara, ali i narušava atmosferu – tvrdi Raić Sudar.



Promjene u Omladinskoj školi


Do promjena je došlo i u Omladinskoj školi iz koje su otišli treneri Goran Gajzler i Ivan Lajtman, a došla neka nova imena.


– Vjeko Miletić je bio vani, vratio se i preuzeo juniore odlaskom Gajzlera. On je godinama bio u Rijeci i pokazao je zanimanje za rad s mladima. Kadete su preuzeli Matija Petrović i Karlo Đivoje, a pionire Mijo Dadić i Željko Damjanović – informira sportski direktor.