Darko Raić Sudar

Sportski direktor Rijeke o očekivanjima u novoj sezoni, pojačanjima… Osvrnuo se i na Pjacin odlazak u Dinamo

Zlatko Horvat

Darko Raić Sudar

Darko Raić Sudar

Ostalo je 90 posto igrača, koji su godinu dana iskusniji i pametniji. Prošli su sezonu u kojoj smo se borili za prvaka - kaže Raić Sudar



RIJEKA  Nogometaši Rijeke sutra će odigrati prvu pripremnu utakmicu, gost Bijelih u zatvorenoj utakmici u kampu na Rujevici bit će momčad Kopera. U odnosu na prošlu sezonu neće biti vratara Nediljka Labrovića, koji je prešao u Augsburg, dok se Marko Pjaca vraća u Dinamo poslije osam godina. Bijeli su jači za vratara Josipa Posavca, ali bit će još odlazaka i dolazaka. Kada je u pitanju eventualna prodaja kluba, za sada je »status quo«.


– Sve je stvar odluke Marka Pjace. Ima izlaznu klauzulu i ako netko ispuni taj uvjet… Od tog dijela ima i Rijeka svoj dio – kaže Darko Raić Sudar, sportski direktor Rijeke.


Rijeka je bila klub s najviše reprezentativaca u HNL-u, EURO još traje, a Bijeli su ostali praktički bez dva reprezentativca…




– Kada netko dođe do reprezentacije, u većem je izlogu i za njim vlada veći interes, a time igrači dobiju neke ponude. Mi smo u razgovoru s Labrovićem, ali i u samome klubu, shvatili da je sazrijelo vrijeme za transfer. Dao je dosta za klub i došao je trenutak da napravi nešto i za sebe, okuša se u kvalitetnijoj ligi. Mi isto tako moramo gledati sebe, živimo od prodaja. On je bio na popisu igrača za koje smo mislili da će napraviti transfer.


Josip Posavec uskočit će u Labrovićeve kopačke, pojačati konkurenciju kod vratara, kod kojih je Martin Zlomislić u finišu sezone pokazao da se na njega može računati.


– I ranije smo gledali potencijalne vratare, dok se nije potvrdio Labrovićev odlazak jer smo smatrali da će se transfer dogoditi, iako u nogometu nikada nisi siguran da će se igrač prodati. Gledali smo tko bi nam mogao biti zanimljiv. Izbor se suzio na nekoliko igrača, na kraju smo doveli Posavca, za kojeg smatramo da će nam donijeti iskustvo i kvalitetu te da se može uklopiti u momčad. Zlomislić je dugo kod nas i dobit će svoju priliku. Puno je utakmica kroz sezonu, a Željko Sopić, trener vratara i cijeli stručni stožer odlučit će kome će dati povjerenje na početku. Mi računamo na Zlomislića, a morali smo naći još jednog vratara koji može stati na gol Rijeke. Dobro je kad vratar ima konkurenciju, to te tjera na bolje. Zato je i Labrović rastao uz Zlomislića.


As iz rukava


Pjaca bi danas ili najkasnije sutra trebao postati igrač Dinama. O tome se šuška od kraja prošlog prvenstva. Ni tu Raić Sudar i Mišković neće sjediti skrštenih ruku.


– Znali smo da postoji mogućnost da Marko Pjaca napusti klub. Postoje uvjeti odlaska… Mi smo prošle sezone imali duplirane pozicije. Kada nam je nedostajao netko od igrača, dečki koji su manje igrali pokazali su da se i na njih može računati. I sad imamo izbor za popunjavanje te pozicije. No, mi koji pokrivamo sportski sektor u klubu, dogovorili smo se da nećemo uzimati igrače dok nismo sigurni da nam mogu pomoći. Mogli smo dosad uzeti deset igrača… Kada netko ode, tada ćemo popuniti mjesto, nema potrebe krcati igrače. Jedino ako se na tržištu pojavi netko nama zanimjiv, ako nam može donijeti nešto više, tada ćemo reagirati. Svi oni koji dolaze, moraju se uklopiti u naše uvjete, nema više iskakanja. I Mitrović je otišao jer takve ugovore više ne možemo imati u Rijeci. Nije da ga nismo željeli zadržali, ali financijski nismo mogli.


Odlaskom Mitrovića i Dilavera, ostala su upražnjena stoperska mjesta.


– Najviše smo oslabili na toj poziciji, otišla su dva jako dobra igrača. Ostali su Radeljić i Galešić, dok nam se vratio mladi Dujmović, koji je imao odličnu sezonu u Šibeniku. No, trebamo dovesti barem jednog stopera, koji može biti pojačanje za nas. Tu je i Smolčić, kojem je stoper prirodna pozicija, iako u posljednjih godinu i pol igra na boku.


U nogometu je nekad sreća bitan faktor

 


Darko Raić Sudar je član Izvršnog odbora HNS-a. Bio je i na EURO-u u Njemačkoj, koji je Hrvatska napustila poslije utakmica u skupinama.


– Nije lako izgubiti bodove u posljednjim sekundama i poziciju na ljestvici kojoj smo se svi nadali. Svi volimo gledati Hrvatsku i godinama smo je gledali u završnicama Mundijala. No, i mi smo u nekom prijelaznom razdoblju, mijenjaju se generacije. Uspjeli smo posljednjih godina napravili tu tranziciju, nismo puno pali. Malo je nedostajalo i sreće, ali imali smo je puno u Rusiji i Kataru. Sada je otišlo na drugu stranu. Tanka je granica uspjeha i neuspjeha. Doći će do promjena, neki će napustiti reprezentaciju. No, ostao je žal, imali smo kvalitetu za prolazak skupine. Život ide dalje, novi ciklus kreće u rujnu.


Matjaž Kek, nekadašnji trener Rijeke, sa Slovenijom je u osmini finala.


– Matjaž je primjer iskusnog trenera koji zna što želi. On je od reprezentacije bez zvijezda pokazao da se s momčadi može ostvariti rezultat. Matjaž je dokazan trener i drago mi je zbog njega. Tu je i Adam Gnezda Čerin, u stožeru je Luka Brkljača. Barem da je netko prošao… Mi nismo uspjeli. Žal traje dva, tri dana. Brzo se prebaciš na nove izazove. Treba biti velik u uspjesima, ali i podnijeti neuspjeh. Najteže je igračima i izborniku. Kad se tako sjetim Lillea… Bili smo tako blizu, koliko bi nam značio prolaz. Poslije toga smo imali odličnu sezonu, borili se za dva trofeja do kraja. Nažalost, nismo uspjeli. U nogometu je nekad sreća bitan faktor.

Prošloga ljeta na Rujevicu su, uz Pjacu, stigli Toni Fruk, Franjo Ivanović, Marco Pašalić, Mirko Marić… Pašalić je stigao do statusa reprezentativca, Toni Fruk je bio na pretpozivu. Ima li Raić Sudar i sada nekog asa u rukavu poput njih?


– Prošloga ljeta došli su igrači koji su digli svoju vrijednost. Znali smo za Pašalića i Ivanovića iz mladih reprezentacija. Nije ih bilo lako dovesti, ali bilo mi je drago da su prepoznali Rijeku. I sada imamo ponude igrača iz Njemačke i Austrije, koji bi kao mladi i potentni došli u Rijeku, iskoristili priliku i privukli pažnju na sebe, dobivši tako dodatnu vrijednost. I sada gledamo igrače na taj način. Ima interesa, ali uvijek sam za to da gledamo igrače iz Hrvatske, iz hrvatskog podneblja. Za Fruka smo znali da je potencijal, nije slučajno završio u Fiorentini kao klinac. Prošle sezone pokazao je svoju vrijednost, a sada očekujem od njega još više. Imamo dobar kostur momčadi, nismo ostali bez 10-15 igrača pa ne znamo što ćemo. Mi ćemo se sigurno pojačati, ali ne žurimo.


Novi izazovi


EURO je pokazao u kojem smjeru ide nogomet. Puno trke, presinga, na što su Bijeli već naviknuli.


– Trener Sopić je ostao i tu neće biti potrebe za velikim promjenama. Rijeka se uvijek mora boriti za vrh, boriti se za grupnu fazu u europskim natjecanjima. To je uvijek neki izazov. Imamo šanse. Mi moramo sastaviti što bolju momčad. Ostalo je 90 posto igrača, koji su godinu dana iskusniji i pametniji. Prošli su sezonu u kojoj smo se borili za prvaka. Mislim da bi nam bilo drugačije. Budimo realni. Izuzmemo li dva igrača, svi ostali nisu bili u situaciji boriti se za titulu. To su detalji koji mogu presuditi. Svi smo sada prošli nešto i iz toga nešto naučili. Lani smo bili dobri na startu, a to je uvijek važno.


Gennaro Gattuso je preuzeo Hajduk, Federico Coppitelli Osijek. Kroz SuperSport HNL zapuhao je dašak vjetra iz Italije.


– Bavio sam se trenerskim poslom u Prvoj ligi i mislim da imamo dobre trenere. Naši su stručnjaci čak malo podcijenjeni i prelako se mijenjaju. Stvar je povjerenja. No, nemam ništa protiv dolaska stranih trenera. Neće Coppitelliju biti lako, igrao sam u Osijeku, ali ni Gattusu. Bit će zanimljivo. Prvenstvo je prošle sezone bilo jako neizvjesno, zato se gledanost digla do rekordnih brojki. Mislim da se više neće jedna momčad odvojiti i biti prvak do Božića.


 


 


Frukovo vrijeme tek dolazi

Toni Fruk je ostao na pretpozivu za EURO.


– Moram reći da me Dalić prije okupljanja za Egipat pitao za Fruka. Već je tada razmišljao o njemu. No, izbornik neće mijenjati igrače na kraju ciklusa. Ipak je dao prioritet onima koji su odradili taj ciklus. Toni je mlad i njegovo vrijeme dolazi. Nadam se da će nastaviti napredovati i biti još bolji. On može biti jedan od kandidata za reprezentaciju u novom ciklusu. Ima nešto drugačije kao vezni igrač. Malo je takvih. Protekla sezona ga je digla, a činjenica da je bio na pretpozivu, pokazuje da je u Dalićevu razmišljanju za budućnost – kaže Raić Sudar.