Večeras protiv Kopra

Rijekina generalka bez najzvučnijih prinova – Mateja Mitrovića i Alena Halilovića

Denis Frančišković

Pablo Alvarez/Foto HNK Rijeka

Pablo Alvarez/Foto HNK Rijeka

Andres Solano ima problema s operiranim koljenom, a i ozljeda Mateja Mitrovića nas je dosta poremetila. To su dva super bitna igrača u obrani i bit ćemo lišeni njihovih usluga jedan dulji period - kaže trener Dragan Tadić



RIJEKA Nogometaši Rijeke »sitno broje«, još je samo sedam dana do početka sezone i kasnovečernjeg subotnjeg okršaja na Šubićevcu (21 sat) u prvom kolu novoformirane SuperSport Hrvatske lige. Bit će to samo natjecateljski uvod u bogati srpanj u kojem će Bijeli pet dana kasnije ugostiti švedski Djurgarden u Konferencijskoj ligi, a odmah potom 24. srpnja otputovati na drugo uzastopno gostovanje na Poljud. Do kraja srpnja Riječani moraju odraditi uzvrat u Stockholmu, nakon čega dočekuju Goricu. U svakom slučaju, izazovan i zahtjevan početak ljeta, uz utakmice svakog trećeg dana na dva kolosijeka.


Riječani su se u četvrtak spustili iz ugode podnožja Alpi na Kvarner koji je ipak dobio malo više »zraka« i osvježenja. Nakon pet pokusnih utakmica, od kojih je najjača bila ona protiv praške Sparte u Villachu (0:2), momčad Dragana Tadića večeras će od 20 sati na Rujevici odraditi generalku s Koprom, slovenskim prvoligašem koji je prošle sezone osvojio drugo mjesto.


– Generalno smo zadovoljni, ono što smo zacrtali, to smo i ostvarili. Igrači su dali svoj maksimum po pitanju rada i ponašanja i mogu ih samo pohvaliti – kaže prvi trener Dragan Tadić. – Normalno, na utakmicama se vidjelo da ima prostora za napredak, nova smo momčad s puno novih igrača. Unutarnja kemija momčadi je dobra, a igračima sam rekao da je jedino što me zanima da svaku utakmicu i trening daju maksimum. Ako budemo takvi, navijači će to sigurno prepoznati.




U novonastaloj situaciji nekolicine ozlijeđenih igrača u obrani, na stoperskoj poziciji ostali su Krešić i Pavlović, a ona se može krpati i s Lepinjicom i Ivanom Smolčićem. Najproblematičniji je desni bok koji sada pokriva samo Braut, a po potrebi i Ampem, koji će opet silom (ne)prilika morati mijenjati i strane i pozicije, kao i prošle sezone.


Vučkić i Vukčević


Unatoč dobroj atmosferi uvijek ima i određenih problema, a oni se u ovom trenuku vežu uz ozljede i nespremnost nekih igrača.


– Solano ima problema s operiranim koljenom, a i ozljeda Mitrovića (tetiva mišića, op.a.) nas je dosta poremetila. To su dva super bitna igrača u obrani i bit ćemo lišeni njihovih usluga jedan duži period. Merkulov? On ima isto problema s koljenom i neće ga biti duže vrijeme, nije trenirao s nama u Sloveniji. Galešić je zadobio potres mozga i mora četiri tjedna mirovati, znači, negdje do kraja srpnja. Postoje još neke sitne ozljede od dan, dva, ali nadam se da će nas one teže zaobići – kaže Tadić.


Rijeka je u Sloveniji u većini utakmica prakticirala igru s tri igrača u zadnjoj liniji.


– Istina, baš zbog cijele te situacije morali smo kemijati. Probali smo s Vukčevićem na lijevom stoperu, tražimo neka nova rješenja, ali mislim da to nije Andrijina prirodna pozicija, kao što je lijevi bok. Bolje se osjeća kad može probiti bok, sprintati i centrirati.


Dragan Tadić/M. LEVAK

Dragan Tadić/M. LEVAK


Desni bok sada je spao na Ampema koji će se opet puno seliti po pozicijama te mladog Brauta.


– Ampema za sada vidimo na desnom bočnom, tu se pokazao kao vrlo dobro rješenje. Vezna linija? Solidno je popunjena, tu imamo puno veći izbor igrača sa Selahijem, Alvarezom, Hodžom i Stanićem. Po lijevom boku imamo dupliranu poziciju s Vukčevićem i Jurišićem.


Menevarski prostor napada sveo se na Obregona, Frigana i Vučkića.


– Istaknuo bih Vučkića koji je baš u dobroj formi. Vrančić djeluje suzdržano? Možda mu treba malo više vremena za prilagodbu, ali od njega puno očekujemo. Ipak je on igrač koji je igrao Championship kao fizički jako zahtjevnu ligu. Bio je mjesec i nešto bez treninga i možda su mu malo teže pale pripreme, ali igrač je koji ima iskustvo i kvalitetu. Očekujemo da što prije dođe na željenu razinu.


Podrška javnosti


Alen Halilović, najzvučnija prinova, počeo je trenirati na Rujevici.


– I kod Alena moramo biti oprezni, niti on nije dugo igrao. Nadamo se da će kod nas pokazati potencijal i talent koji ima. On je odradio dva treninga individualno i sada počinje raditi s momčadi pa ćemo vidjeti u kakvom je stanju.


Mladi su poseban dio Rijekine priče na početku još jednih priprema.


– S mladima sam baš zadovoljan, dobro su se prezentirali, bilo da su igrali od početka ili ulazili u igru. Imaju tu neku posebnu vibru i izuzetno su motivirani. Konačan popis onih koji ostaju? Još ćemo pričekati, imamo vremena. S vratarima nema problema? Istina, sva trojica su na potrebnoj razini.


Vrijeme zasad, dojam je, nije veliki saveznik Bijelih u gustom početnom ritmu.


– Vrijeme leti, sve ide nekako prebrzo. Imamo cijeli tjedan da se još bolje pripremimo, da budemo na Šubićevcu pravi i da dođemo do prve pobjede. Šibenčane smo gledali i imamo dosta informacija o njima. Dosta su promijenili momčad, puno je novih igrača, a imaju i novog trenera. Bit ćemo spremni – zaključio je Tadić.


Trener želi momčad s gardom

Dragan Tadić, nova struka i čitav niz novih igrača bit će u početku sezone i poprilična nepoznanica s obzirom na brojne dolaske i prijelazni rok koji se u zadnje vrijeme zahuktao.


– Želim samo naglasiti da želim momčad s osobnošću, sa stavom. Rekao sam dečkima da želim kod njih vidjeti pravi gard i kad istrče na travnjak da pokažu da smo Rijeka. Moramo se prilagoditi situaciji, a ja vjerujem u ove igrače, želim samo da dostojno prezentiraju grb i dres Rijeke. Kad navijači to prepoznaju, imat ćemo sinergiju, a već sada osjećam da imamo veliku podršku javnosti. I zašto to ne iskoristiti. Svjestan sam da neće sve ići lako jer je Rijeka visoko postavila letvicu, očekivanja su velika, ali ako na travnjaku zaživi ona naša »krepat ali ne molat«, onda će to biti ono što želim – kaže Tadić.