Niko Janković

Rijekin “topnik” iz Velike Gorice: “Naša snaga leži u zajedništvu. Šef je praktički bio s nama na terenu”  

Denis Frančišković

Komnen Andrić i Niko Janković/V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

Komnen Andrić i Niko Janković/V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

Nekad i vi novinari nekog od nas uzdižete, nekog kritizirate. Ali ne damo mi jedan na drugog. Nema veze tko je zabio - kaže Janković



 


RIJEKA  Rijeka 14, Hajduk 14, Dinamo 13… Pogled je na ljestvicu koji sve na Rujevici raduje nakon šestog kola. No, ono što prije svega djeluje obećavajuće je riječki pristup na uvijek zahtjevnom gostovanju kao i jako dobra utakmica Nike Jankovića začinjena vrhunskim pogotkom. Nikin gol vrtio se tijekom nedjelje na televizijama i portalima, u neka druga vremana bio bi neizostavni dio »eurovizijske razmjene«.


Rijeka je nakon Opus Arene odigrala još jednu dobru utakmicu, sačuvala mrežu i na najbolji način najavila sve ono što će se događati do kraja mjeseca kada na Rujevicu stižu Neretvanac, Šibenik i Hajduk. Jedina zamjerka koja se može uputiti igračima Bijelih je izostanak ranije potvrde pobjede. U drugom poluvremenu stvoren je još dobar dio šansi, ali zakazala je realizacija. U tolikoj mjeri da je bilo i sreće, domaćini su iz gužve i to preko Damjana Pavlovića, igrača kojeg su nedavno »otpustili«, mogli do remija u 95. minuti. Na kraju za Riječane je ispalo najbolje, trener Radomir Đalović će reći, pobjeda je još slađa.


Rijetko viđen gol na HNL travnjacima. Zapravo pravo remek-djelo. Kako ste doživjeli cijelu utakmicu i poseban taj trenutak, odlučili se za udarac s više od 25 metara?




– Bila je to jedna prekrasna nogometna večer. Teren težak, ali dovoljno dobar za igru. Kiša je padala non-stop pod svjetlima reflektora. A Armada dva sata žestoko pjevala i navijala. U konačnici, naša pobjeda i prvo mjesto na ljestvici. Oko mene sreća mojih suigrača i stručnog stožera. Naravno, zadovoljan sam i sretan. Udarac s te udaljenosti? Ide to automatski. Komnen mi je fantastično uzvratio dupli pas, a ispred mene se otvorio otvoren prostor za udarac. I to je bilo to – kaže Niko Janković.


Zagić i striček


Je li ovo najlješi gol u karijeri ili barem konkurira u osobna Top 3?


– Sigurno je jedan od najljepših. Mislim da sam tri ili četiri slična zabio za Zrinjski. Moram ovdje spomenuti jednog dragog čovjeka i uvaženog stručnjaka, gospodina Igora Gabrijelića, šefa male škole Dinama. Dok sam bio »Zagić«, imao oko sedam godina, a nakon jedne utakmice on mi je rekao: »Znaš mali, ti imaš top u nogama i samo deri«. Nisam tada pojma imao o čemu striček s naočalama priča, ali on me inspirirao da kasnije radim na udarcu. I eto, isplatilo se.


Je li bilo puno čestitara? Igrači obično ovakve golove nekom posvećuju?


– Dobio sam jako puno čestitki, a izdvojio bih onu svog bivšeg šefa Željka Sopića. To mi puno znači. Kome posvećujem gol? Malo ste me zatekli s pitanjem, ali eto onako iz srca i na prvu, našem predsjedniku Damiru Miškoviću. Nadam se da su ga taj eurogol i tri boda iz kišnog Turopolja obradovali i nasmijali. A čekamo i neke premije pa eto, ha, ha…


Gol je vrijedan i prvog mjesta uoči nastavka sezone. U HNL-u gurate jako zapaženo, primili ste samo jedan gol?


– Guramo stvarno dobro. Jako treniramo, ponizni smo i nema nikakve bahatosti. Naša snaga je u zajedništvu. Nekad i vi novinari nekog od nas uzdižete, nekog kritizirate. Ali ne damo mi jedan na drugog. Nema veze tko je zabio. Pa Fruk je »iskrvavio« za ta tri boda, Pašalić odigrao top na njemu neugodnom terenu, Gojak s nama kao da igra godinu dana… Svi suigrači dali su maksimum, da nekog ne zaboravim. Šef je praktički bio s nama na terenu. U tom zajedništvu leži naša snaga i moć.


Kako gledate na dosadašnji dio prvenstva i na konkurenciju, poglavito Hajduk i Dinamo? Osijek je dosta razočarao…


– Mi moramo najprije gledati samo sebe i učiniti sve da mi budemo pravi. Hajduk? Velika, ali baš velika pobjeda nad Dinamom sigurno im daje ogromno samopouzdanje. Dinamo? Nema tu puno pametovanja, njihova druga momčad borila bi se za vrh ljestvice. Osijek? Za dobro hrvatskog nogometa nadam se da će se uključiti u borbu za mjesta koja garantiraju Europu.


Nema žurbe


Europa je bila za zaborav, sol na ranu sezone. Kako ste doživjeli debakl u Ljubljani? Sigurno nije bilo nimalo lako jer sve je bilo potpuno neočekivano?


– Ne ponovilo se. Nema opravdanja. Ali eto, neka se zna da je korona ili viroza bila tih dana u našoj svlačionici. Kažem, ne ponovilo se.


Ovog ljeta bilo je puno odlazaka, ali i dolazaka. Opet imate dobru, mladu momčad koja konkurira za sam vrh i ima jako puno što reći?


– Istina, imamo mladu momčad, a i mladog šefa. Svi smo željni dokazivanja. Kakvi bi mi sportaši bili da ne stremimo visokim ciljevima.


Je li možda postojala opcija da napustite Rijeku i kakvi su planovi glede karijere? Ovo bi možda mogla biti još bolja sezona na osobnoj razini?


– Imao sam tri ozbiljne ponude. Predsjednik je izrazio želju da ostanem i tu sam. Bitno da Rijeka dobro igra i osvaja bodove, a transfer će doći prije ili kasnije. U prošloj sezoni imao sam statistiku od 14 golova i sedam asistencija i to kao vezni igrač tako da smatram da je i prošla sezona bila top. Trudit ću se to ponoviti, ali i poboljšati te brojeve. Samo neka je zdravlja…


Počinje mini serija domaćih utakmica koja završava Jadranskim derbijem. Očekivanja?


– Nema žurbe. Jedina utakmica na koju mislim je ogled Hrvatskog kupa u srijedu protiv Neretvanca. Optimist sam… – zaključuje Janković.


Treća pobjeda u nizu u Gorici

Nogometaši Rijeke došli su do 12. pobjede nad Goricom i postali bolji za dva trijumfa u međusobnim ogledima. Posebno je to zanimljivo kada se zna da su Turpoljci dugo bili u dobrom plusu pred Bijelima koji su od njih gubili i doma i na strani. Gorica je dosad pobijedila deset utakmica, a samo tri su završile bez pobjednika.


Zanimljivo, bila je ovo i treća pobjeda u nizu Bijelih u srcu Turopolju nakon prošlosezonskih dviju »snježnih« (2:3, 0:2) i peta u nizu ukupno. Gorica je zadnji put slavila u travnju 2023. na domaćem travnjaku (1:0).