Jadranski derbi

FOTO Rijeka i Hajduk odigrali su šahovsku partiju, najvažnije je bilo sačuvati mrežu

Denis Frančišković

Ivan Radeljić/V. KARUZA

Ivan Radeljić/V. KARUZA

Rijeka nije bila tako goropadna, kako se očekivalo i kako inače izgleda na Rujevici, s druge strane, kod Hajduka se vidio talijanski rukopis Gennara Gattusa



RIJEKA   Rijeka – Hajduk 0:0. Mreže su na Rujevici ostale prazne, u derbiju bez okusa i mirisa, jednom od najlošijih Jadranskih derbija u posljednje vrijeme na Rujevici. Nakon kojeg se ništa nije bitnije promijenilo na ljestvici. Rijeka je zadržala prvo mjesto ispred Splićana zbog bolje gol-razlike, profitirao je najviše Dinamo, koji im se pobjedom nad Lokomotivom približio na samo dva boda.


Rujevičkim travnjakom uz prohladno i idealno vrijeme za igranje carevale su taktike dvaju trenera, što se donekle moglo i očekivati. Nije bilo ljepote, nije bilo puno posla za vratare, tek nekoliko gužvi pred vratima oba čuvara mreže, ali više za uzdahe gledatelja nego za nešto opipljivije. Istina, u nastavku su Bijeli imali dvije bolje prigode preko Ivana Smolčića i Stipe Perice, ali nedostajalo je tu pravog napadačkog instinkta da se lopta pošalje u mrežu Lučića.





Cijela utakmica svela se na šahovsku partiju, čekala se pogreška protivnika, ali se nije dočekala. Rijeka nije bila tako goropadna, kako se očekivalo i kako inače izgleda na Rujevici, s druge strane, kod Hajduka se vidio talijanski rukopis Gennara Gattusa koji je nakon poraza i pobjede doživio i remi na Rujevici.


U konačnici, sve dosta mršavo za gledatelje koji su bili poprilično nezadovoljni, puno više nego akteri koji kao da su od početka igrali na “nulu”. No, ulog je očito bilo dosta velik i nije se umiralo u ljepoti, važno je bilo sačuvati svoju mrežu.


Galešić u gužvi


Prvo poluvrijeme donijelo je loš nogomet. Igralo se jednostavno preoprezno, pri čemu su igru Rijeke često vodili stoperi, dok je na drugoj strani lopta uglavnom bila u nogama Rakitića. Sve je to bilo obostrano jako sporo, bez ideje, kao da se ne želi ugroziti suparnika već puno više brige voditi o svojim vratima. Zapravo, daleko je bilo to reputacije momčadi koje prema ljestvici igraju najbolji nogomet u Hrvatskoj.


Riječani su se čak povukli malo više od očekivanog, Splićani imali nešto više posjeda, ali bez prevelike želje za tranzijcijskim nogometom. Takav nogomet nikako nije mogao zadovoljiti ukuse gledatelja, prevelika doza opreza i strogi taktički okviri pretvorili su prvo poluvrijeme u šahovsku utakmicu.


Nakon prvih pola sata igre ostao je upamćen tek pokušaj loba Durdova, koji je završio iznad grede Zlomislića, te ubačaj Smolčića s desne strane koji je bio previsok i prejak za Andrića. Uspavanku je razbudila 30. minuta, nakon ubačaja Jankovića stvorila se gužva u šesnaestercu, točnije petercu, na malom prostoru ispred Lučića našlo se jako puno igrača. Galešić je bio u prigodi da iz blizine ugura loptu u mrežu, ali gosti su je uspjeli izbaciti, ona je došla na 17 metara do Fruka koji je pucao pokraj vratnice.


Foto galerija: Utoči utakmice Rijeka - Hajduk Foto: Vedran Karuza


Gosti su uzvratili u 34. minuti, Rakitić je dodao loptu do Livaje koji je odradio karakterističnu ulogu sidraša i proslijedio je do Durdova koji je pucao iskosa, a Zlomislić izbacio loptu u korner. Na drugoj strani, Smolčić je u 38. minuti ubacio oštro na Rukavinu, on pod pritiskom braniča nije mogao reagirati na pravi način, pogodio je loptu glavom koja je otišla dosta daleko od vratiju.


Hajduk je zaprijetio u 41. minuti daljinskim pokušajem Livaje, gostujući kapetan je s 22 metra opasno pucao kraj stative.


Rijeka je do odmora još dvaput dalekometno zaprijetila. U 42. minuti preko Jankovića, a u prvoj minuti sudačke nadoknade preko Galešića iz slobodnog udarca s 30-ak metara. No, nije to bilo previše opasno za gol Splićana.


Dvije šanse


Nakon odmora Đalović se odlučio za jednu promjenu, Rukavinu je zamijenio Gojak, a Janković je preuzeo ulogu lijevokrilnog napadača. Brzo je potom regirao i Gattuso, u igru su ušli Dajaku i Sigur.


Na travnjaku je Rijeka malo više počela seliti igru na polovinu Hajduka. No, prvu šansu imali su gosti, u 51. minuti Zlomislić je loše reagirao nakon kornera, lopta u gužvi došla do Uremovića čiji je lob poslao loptu kraj vratiju. Bijeli su dobili u priliku iz prekida, Pašalić je u 59. minuti pucao iz slobodnog udarca s 22 metra, lopta je pogodila živi zid i odbila se u korner.


Foto galerija: Utoči utakmice Rijeka - Hajduk Foto: Vedran Karuza


Utakmica je opet potom ušla opet u vode prevelikog opreza, bez puno ideje i poduzetnosti. Velika borba vodila se u veznoj liniji gdje niti jedna momčad nije uspjela odnijeti neku preveliku premoć. Ipak u 83. minuti Riječanima se nakon prekida ukazala velika prigoda, Fruk je ubacio iz slobodnog udarca, lopta je u gužvi došla do Smolčića koji je bio na otvorenom udarcu i pucao, no u blok mu je ušao Uremović i spasio Lučićevu mrežu. Od siline udarca Hajdukov stoper je ostao ležati na travnjaku…


Foto galerija: Rijeka - Hajduk (3)


Gosti su čekali prigodu iz kontre, a u 84. minuti došli su u obećavajuću situaciju pred golom Zlomislića, stvorila se velika gužva, ali Riječani su uspjeli otkloniti opasnost. Uoči nadoknade u dobroj šansi našao se i Perica u šesnaestercu, ali je njegov udarac završio preko vratiju.


Šest minuta nadoknade donijelo je prvu prigodu Hajduku, opet se stvorila gužva, udarac Livaje završio je u bloku. Mreže su ostale netaknute, dojam je da su obje momačdi zadovoljne. Najviše su ostali razočarani gledatelji, igrači obje momčadi ostali su im itekako dužni.


Rijeka – Hajduk 0:0

Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 7.505. Sudac: Ante Čulina (Zagreb) – 6.


RIJEKA: Zlomislić -, Smolčić 6,5, (od 88′ Majstorović -), Galešić 6,5, Radeljić 6,5, Devetak 6, Petrovič 6, Pašalić 6 (od 75′ Djouahra -), Fruk 6 (od 88′ Selahi -), Janković 6, Rukavina 5,5 (od 46′ Gojak 5,5), Andrić 5,5 (od 75′ Perica -).


HAJDUK: Lučić -, Hrgović 6,5, (85′ Diallo -), Prpić 6, Uremović 6,5, Melnjak 6, Krovinović 6,5, Rakitić 6, Durdov 5,5 (od 61′ Sigur 5,5), Kalik 5 (od 77′ Pukštas -), Biuk 5 (od 61′ Dajaku 5,5), Livaja 6.

 



Tablice omogućuje Sofascore