Europska liga

RIJEKA – ELFSBORG 1:1 Rujevica ipak nije dočekala pobjednički pogodak Bijelih

Portal Novi list, Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Rijeka je u većem dijelu utakmice pokazala da je bolja od svojih suparnika



RIJEKA Nogometaši Rijeke nisu iskoristili domaći teren ni igrača više tijekom drugog poluvremena protiv švedskog Elfsborga, prvi dvoboj trećeg pretkola Europske lige na Rujevici okončan je bez pobjednika 1-1 (1-1).


Gosti iz Švedske su poveli u 24. minuti kada je strijelac bio Jalal Abdullai. Rijeka je izjednačila pogotkom Nike Galešića u drugoj minuti nadoknade prvog dijela. Od 55. minute imala je Rijeka igrača više, isključen je gostujući strijelac Abdullai, ali sve do kraja ostalo je 1-1.


Uzvratna utakmica se u Švedskoj igra idućeg četvrtka s početkom u 19 sati.


Foto galerija: Utakmica Rijeka - Elfsborg Foto: Sergej Drechsler




Rijeka je bolje od Šveđana otvorila utakmicu te je imala solidne dvije šanse u uvodnih 20 minuta. Prvo je u desetoj minuti pokušao Ivanović, ali je njegov udarac s ruba šesnaesterca zaustavio vratar švedske momčadi Pettersson.


U 22. minuti pokušao je Pašalić koji je bio neprecizan, nakon čega se dogodio šok na drugoj strani. Elfsborg je iz prvog napada i prve akcije poveo na Rujevici. Nakon kornera je sporo i plaho reagirala domaća obrana, a strijelac za 1-0 je bio Ganac Abdullai iz volej udarca.


Vrlo brzo nakon toga je udarac uputio Čabraja bez opasnosti, dok su gosti u 28. minuti bili blizu drugog gola. Zeneli je lukavo pokušao lobom svladati riječkog vratara Zlomislića, ali je lopta otišla pored riječkih vrata.


Foto Sergej Drechsler


Do kraja poluvremena je prvo šansu propustio Ivanović, dok je Rijeka ipak izbjegla minus od jednog pogotka prije odlaska na odmor. U nadoknadi je prvo Pašalić pucao iz slobodnog udarca, ali je švedski vratar odbio loptu. U nastavku akcije je sjajan dribling obavio Janković te je potom uposlio Galešića koji je iz blizine zabio za izjednačenje i radost riječkih navijača.


U nastavku susreta nije bilo većih uzbuđenja do 55. minute kada je Rijeka došla do brojčane prednosti na travnjaku. Drugi žuti karton tada je dobio Abdullai, strijelac gola za goste, ali je prvu šansu nakon tog događaja imao Elfsborg. Riječani su u 58. minuti blokirali potencijalno opasan udarac.


 


Foto Sergej Drechsler


Minutu kasnije pokušao je za Rijeku Pašalić glavom, ali je gađao pored vrata. Imala je, naravno, Rijeka dominaciju u posjedu nakon igrača više, ali se prilično mučila kako doći do suparničkih vrata i kreirati pravu priliku. Nešto se moglo dogoditi u 75. minuti, ali ni Fruk ni Janković nisu bili do kraja konkretni.


U 86. minuti šansu za Rijeku je imao Butić. Nakon što se lopta odbila moglo je biti nezgodno za švedskog golmana, ali ni tada se nije zatresla gostujuća mreža.


Do kraja je mogao Elfsborg do pobjede unatoč igraču manje i bio je vrlo blizu toga. Zeneli je u 93. minuti pucao i pogodio gredu, koja je spasila hrvatskog predstavnika i omogućila mu barem 1-1 prije uzvrata na sjeveru Europe.



90+5 minuta: Kraj utakmice. Rijeka nije uspjela slomiti Šveđane iako je uvećem dijelu utakmice pokazala da je bolja momčad.


90’+3 minuta: Mlađi brat Zeneli je odapeo i pogodio vratnicu.


89. minuta: Rijeka slabo koristi igrača više, sve se svelo na nabijanje dugih lopti.


81. minuta: Sopić je uveo Majstorovića umjesto Fruka i gurnuo Radeljića u vršak napada.


75. minuta: Janković je tukao preko gola.


75. minuta: Frukov udarac Ivanović je umalo skrenuo u mrežu, no lopta koju su mnogi već vidjeli u mrežu je završila u bloku.


74. minuta: Nove promjene u sastavu Rijeke, ušli su Butić i Selahi, izašli Pašalić i Petrovič.


70. minuta: Sopić sve češće pogledava prema klupi, Rijeka je s igračem više pala u ritmu.


69. minuta: Spiker je objavio da je na tribinama 4867 gledatelja.


60. minuta: Armada je bakljama dočekala Bogojevića i Rukavinu koji su ušli umjesto Hodže i Čabraje.


55. minuta: Abdullai je neoprezno kopačkom u lice udario Smolčića i zaradio crveni karton. Rijeka će više od pola sata imati igrača više.


48. minuta: Pašalić je promašio iz kaznenog udarca nakon prekršaju nad Frukom. Gledatelji i igrači Rijeke su tražili drugi žuti karton za Boldurssona.


46. minuta: Počelo je drugo poluvrijeme.


45+3 minute: Kraj prvoga poluvremena.


GOL!!! Rijeka je poravnala u trećoj minuti nadoknade prvoga poluvremena. Niko Galešić je zabio istekom akcije koja je počela slobodnjakom Pašalića. Janković je u novom naletu prema kaznenom prostoru sjajno prošao i poslužio Galešića za 1:1.


40. minuta: Utakmica je ušla u nervoznu fazu, nakon tri žuta gostima grčki sudac dao je i prvi karton domaćim igračima. Pašalić je dobio drugi europski karton ove sezone.


35. minuta:  Šveđani koriste svaki prekid da bi se osvježili vodom i uhvatili zraka. Navijači su to honorirali zvižducima, a sudac kartonom za gostujuću klupu.


30. minuta: Uzvratio je Franjo Ivanović, gostujući vratar je odbio loptu u korner.


29. minuta: Arben Zeneli je mogao postići drugi pogodak za goste, ali je njegov lob udarac završio kraj gola.


GOL!!! U 23. minuti Elfsborg je poveo. Abdullai je nakon udarca iz kuta neobjašnjivo ostao sam na udarcu i zakucao loptu u mrežu.


21. minuta: Marco Pašalić se sjurio prema gostujućem golu po desnoj strani, gađao i zamalo promašio suprotni kut.


10. minuta: Nova prijetnja Rijeke. Ivanovićev udarac vratar je odbio, a na odbijanac ne natrčao Petrovič. Oglasio se pomoćni sudac i označio zaleđe.


9. minuta: Goste bodri pedesetak navijača u “kavezu”


8. minuta: Prvi žuti karton dobio je gostujući napadač Abdullai i to zbog simulacije prekršaja za kazneni udarac.


6. minuta: Rijeka je dobro otvorila utakmica, bijeli su zaredali s kornerima i ubačajima.


5. minuta: Smolčić je nakon udarca iz kuta dočekao loptu na bližoj vratnici i poslao je kraj gola.


1.minuta: Počela je utakmica na Rujevici.


——————————————————————————————————————


RIJEKA – ELFSBORG 1:1


Stadion Rujevica. Gledatelja: 4867. Sudac: A. Sidiropoulos (Grčka). Strijelci: 0:1 Abudllai (23′), 1:1 Galešić (45′). Žuti kartoni: Pašalić, Rukavina (Rijeka), Abdullai, Boldursson, Yegbe, Holmen (Elfsborg). Crveni kartoni: Abdullai (55′).


RIJEKA: Zlomislić, Smolčić, Galešić, Radeljić, Čabraja (od 61′ Bogojević), Hodža (od 61′ Rukavina), Petrovič (od 73′ Selahi), Pašalić (od 73′ Butić), Fruk (od 80′ Majstorović), Janković, Ivanović.


ELFSBORG: Petterson, Holmen, Henriksson, Yegbe, Hedlund, B. Zeneli, Boldursson (od 59′ Thomasen), Hult, A. Zeneli (od 46′ Frick), Baidoo (od 78′ Qasem), Abdullai.