Europska blamaža

Rezime povijesnog posrtaja na Stožicama: Užas na terenu, pakao na tribini, tuga u srcima

Zlatko Horvat

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Pričat ćemo do nedjelje. Ovu ljagu moramo isprati - kaže trener Radomir Đalović



LJUBLJANA   Nije to bio ružan san već stvarnost koja se neće brzo zaboraviti. »Noćna mora«, kako ju je nazvao trener Rijeke Radomir Đalović. Nogometaši Rijeke poniženi su na stadionu Stožice, Olimpija je »petardom« došla do Konferencijske lige, uz četiri gola u prvom poluvremenu protiv neprepoznatljive Rijeke, koja duhom i tijelom nije bila u utakmici. Za razliku od domaće momčadi, igrači Olimpije trčali su kao da im o toj utakmici ovisi život, a gosti su se držali one »lako ćemo«.


– Ispričavam se svima kojima Rijeka nešto znači zbog ove izvedbe. Izgledalo je kao da igramo s Real Madridom – govorio je nakon utakmice trener Rijeke Radomir Đalović.


Riječani nisu mogli dobiti duel, Olimpija se sjajno branila i odlično čitala igru, dok je iz osam udaraca u okvir postigla pet golova obrani Bijelih, koji u četiri prvenstvena kola nisu primili pogodak.




– Kako smo izgledali u prvom poluvremenu, to je bio užas – priznaje Đalović. – Iz prve lopte primili smo gol. Umjesto da napravimo prekršaj…


Posebna priča su bivši igrači u Prvoj NL. Primjerice, Austrijanac Raul Florucz je s 18 godina stigao u juniore Lokomotive, igrao je za Jarun, Hrvatski dragovoljac i Sesvete, ali za Lokose je odigrao samo devet utakmica. Splićanin Ivan Durdov pola je sezone proveo u Orijentu, dok je Nigerijac Peter Agba igrao u Dubravi i Zagorcu iz Krapine. Bili su dobri za Prvu NL, ne i za HNL… Mogla ih je uzeti Rijeka, ali i drugi klubovi.


– Negdje moraš početi. Ti momci koji su bili u Hrvatskoj, igrali su u Prvoj NL. Agba je bio najbolji igrač Dubrave. Sada možemo reći da je tu bilo materijala za Rijeku, možemo reći puno toga, ali Olimpija je prije svega dobro ukomponirana momčad, nisu izgubili u svih 12 utakmica ove sezone.


Bakljada


U tužnu večer riječkog nogometa uklopili su se gostujući navijači. Ono što se događalo od 60. minute utakmice za svaku je osudu. Krenulo je bakljadom, a završilo uništavanjem stadiona i gađanjem policije dijelovima stolica, paljenjem stolica, a nekoliko baklji poletjelo je i prema ostalim tribinama. Više od pola sata trajao je prekid, gostujuća tribina je ispražnjena, korišten je i suzavac. Klub i navijače čeka drakonska kazna. Na tribini prekrasnog zdanja napravljeno je, prema prvim procjenama, minimalno 50 tisuća eura štete… Stadion će se urediti, ali stid ostaje, barbarstvo koje je iskazano u Ljubljani sramota je za cijeli grad na Rječini.


– Ne podržavamo takve stvari… – kratko je prokomentirao Đalović.


Za poteze navijača Rijeke na stadionu Stožice nema opravdanja. Istina je da se dosta toga nakupilo, počevši od petice u Zlomislićevoj mreži u najtežem porazu Bijelih u europskim utakmicama. Ne mogu opravdanje biti ni drastično povećane cijene ulaznica za domaće utakmice ove sezone, zbog čega se dosta navijača okrenulo samo – gostovanjima. Sopićeva iznenadna smjena prije važnog uzvrata protiv Elfsborga u pretkolu Europske lige uklopila se u cijelu priču, u koju svakako treba dodati šuškanje o Miškovićevoj prodaji kluba. Ostaje i pitanje kako se tako velika količina baklji unijela na stadion…


Zahuktali Dinamo


Bakljade su omiljena zanimacija hrvatskih navijačkih skupina. I dok im se to tolerira iz utakmice u utakmicu, stvari se neće popraviti. U Ljubljani nije bilo uhićenih, ali jedan navijač priveden je uoči utakmice. No, to ne znači da će izgrednici proći »lišo«. Tražit će ih se na temelju videosnimaka… Slovenska policija odlučila je samo smiriti situaciju. Na putu do Rijeke bili su na svakom izlazu, svakom počivalištu, za automobile s riječkim oznakama nije bilo skretanja i zaustavljanja. Kao da su jedva čekali da se svi prođu natrag i završi ta mora i za njih. Treba priznati, bili su vrlo korektni.


Riječane bi mogla čekati nova mora. U nedjelju na Rujevici gostuje zahuktali Dinamo, momčad s vrha ljestvice i sudionik nove Lige prvaka.


– Ako igrači poslije ovakve izvedbe i bruke sami ne mogu naći motiv i pokazati da je ovo bio loš dan, košmar, onda ne znam. Ja ću sa svoje strane napraviti sve da budu odlučniji, agresivniji, paze na neke stvari… Pričat ćemo do nedjelje. Ovu ljagu moramo isprati.


Ono što nedostaje Bijelima je pravi lider, netko tko će držati stvari u svačionici pod kontrolom.


– Imamo dobre igrače, ali nedostaje jedan karakterniji igrač. Otišli su nam Dilaver i Mitrović, koji su držali momčad. Vjerujem da će klub reagirati i po pitanju napadača jer smo ostali samo na Andriću, koji nije na optimalnoj razini i još mu treba vremena. Selahi? Polako ga vraćamo, on je jako bitan, ali nije trenirao 17 dana.