Test utakmica

Bijeli danas imaju prvu provjeru ovoga ljeta, na Rujevicu dolazi peta momčad Slovenije

Zlatko Horvat

Željko Sopić/Foto M. ĐEKIĆ

Željko Sopić/Foto M. ĐEKIĆ

I danas ujutro vježbamo, a i samu utakmicu smatramo kao jedan dobar trening - kaže trener Željko Sopić



RIJEKA  Nogometaši Rijeke otvaraju seriju pripremnih utakmica u novoj sezoni. Prvu i drugu od šest utakmica odigrat će u kampu na Rujevici, a njihov prvi gost je slovenski prvoligaš Koper. Bijeli će preostale četiri utakmice odigrati na pripremama u Schladmingu, čuvenoj skijaškoj meki, dok prvenstvo otvaraju 4. kolovoza utakmicom s Lokomotivom na Rujevici. Prije toga, 25. srpnja i 1. kolovoza, igrat će utakmice drugoga pretkola Europske lige s boljim iz dvaju ogleda između mađarskog Paksija i rumunjskog drugoligaša Corvinula Hunedoare. Paksi je u četvrtak remizirao bez golova protiv novog srpskog superligaša Jedinstva Ub.


– Proteklih dana naglasak je bio na fizičkoj pripremi, aerobnim kapacitetima. Svi dečki, koji su 20. lipnja došli na pripreme, na zavidnoj su razini budući da su prije početka priprema tjedan dana radili kod kuće – kaže Željko Sopić, trener Riječana. – Tih sedam dana ubrojeni su u tih ukupno šest tjedana priprema, što je idealna baza za ljetni dio. Znamo da nas prva utakmica u Europi čeka 25. srpnja. Nadam se da ćemo se do tada ekipirati i biti spremni.


Juniori


Puno se igrača vratilo s posudbi, priključeni su i juniori pa Sopić ima šaroliku momčad na okupu.




– Izrazito sam sretan s našim mladim igračima, s pet juniora i nekoliko igrača koji su se vratili s posudbe. Predano rade, daju maksimum, pa ćemo u skoroj budućnosti vidjeti gdje će ih to dovesti po pitanju statusa u prvoj momčadi.


Koper je prošlu sezonu završio na petom mjestu slovenske Prve lige, u kojoj je dominiralo Celje hrvatskog trenera Damira Krznara.


– U tu utakmicu ćemo ući nakon napornog tjedna, gdje smo radili bez prekida dva puta dnevno od utorka. I danas ujutro vježbamo, a i samu utakmicu smatramo kao jedan dobar trening. Obje momčadi će odigrati po 45 minuta. Znamo da s našim mladima imamo 24 igrača na raspolaganju s obzirom na to da su nam se priključio Djouahra te prije toga Radeljić, Banda, Hodža i Gajzler, koji je imao dužu sezonu u Orijentu. Svi će dobiti priliku. Što se tiče ozlijeđenih, Goda ima problema s pubičnom kosti, dok Ilinković vuče ozljedu još od Zrinskog. No, pripreme protiču u najboljem redu. Naporan će biti i idući tjedan, gdje će vrhunac biti utakmica protiv Primorja iduće subote. Nakon toga slijedi slobodan dan, trening u ponedjeljak i odlazak u Schladming.


Vrhunski uvjeti


Austrijsko skijalište popularna je ljetna destinacija.


– Izabrali smo Schaldming zbog vrhunskih uvjeta za rad. Znamo da su tereni u Austriji na zavidnoj razini. Protivnici su vrhunski, a još uvijek tražimo suparnika za posljednju utakmicu, 18. srpnja, nekog slabijeg s obzirom na to da će igrati druga momčad jer se dan ranije igra ozbiljna utakmica s Red Bull Salzburgom, gdje ćemo vidjeti gdje smo sedam dana prije Europe. Imat ćemo vrhunske uvjete na dosta visokoj nadmorskoj visini i mislim da ćemo jako dobro potrošiti tih deset dana. Dosta je bitno i što nije to samo hotel, igrači mogu prošetati gradom, popiti kavu, razbistriti glavu.


Marco Pašalić ostao je jedini reprezentativac Bijelih…


– Pašalić se priključuje na početku desetodnevnih priprema u Schladmingu. U Rijeku stiže 7. srpnja, dan kasnije će trenirati s nama i krenuti za Austriju. Dobio je desetak slobodnih dana, trebao je dobiti i više, ali morao se pripremiti. Klub je na prvom mjestu. Znamo da nije idealno. Ako bude prostora, dat ćemo mu još koji dan jer umor nije samo fizički, već i psihički.